Visst ska svensk polis kunna prestera bättre

Jag blev förvånad när jag i morse läste DN-artikeln om att “fler poliser klarar upp färre brott” och att “regeringens miljardsatsning på nya poliser har blivit ett fiasko”. Det överensstämmer inte alls med den bild jag har.

DN har rätt i att de nya poliserna inte klarar upp lika många brott som äldre och mer erfarna poliser, men är det någon som hade trott att de nya skulle vara lika produktiva som äldre direkt? Tvärtom så kan många nya aspiranter “stjäla” tid av äldre poliser eftersom det t.ex. krävs handledning.

DN har däremot helt fel i att färre brott skulle ha klarats upp 2010 än 2006. Polisen klarar totalt upp fler brott (inte i alla brottskategorier, men totalt sett är det så), inte färre. Antalet uppklarade brott ökade totalt med 15 procent mellan 2006-2009. Uppklaringsprocenten har ökat från 34 procent till 38 procent. Enligt Brås statistik vid halvåret 2010 var uppklaringen då den högsta under 2000-talet. Även om man bara räknar personuppklarigsprocent, som DN gör, så har den ökat från 2006 till 2010.

När DN uttrycker att alliansens satsning på fler poliser har blivit ett fiasko så borde det uttalandet utgå från vad vi i alliansen förväntade oss, men så gör inte DN. De sätter fiaskostämpeln utifrån vad de tycker borde ske inom ett par år efter vi har utbildat rekordmånga nya poliser. Märkligt.

Samtidigt som vi satte igång satsningen för 20 000 poliser i landet så styrde vi om polisen för att de skulle bli mer synliga och tillgängliga för medborgarna, för att förebygga brott och öka tryggheten. Så har också skett. Nationella Trygghetsundersökningen visar att medborgarnas trygghet ökar. 85% av befolkningen uppger att de är trygga när de går ut en kväll. Genom att polisen har ökat närvaron på de platser där risken för brott är stor och genom att finnas vid rätt tid på rätt plats så har det blivit tryggare på gator och torg. Exempelvis har antalet anmälningar om misshandel utomhus minskat.

Visst finns det mycket mer att göra och svensk polis ska kunna prestera bättre. Det handlar ibland om hur organisationen ser ut (vi utreder just nu hela polisorganisationen), det handlar också om bättre styrning och ledning. Givetvis handlar det också om att åklagare, domstolar och kriminalvård ska fungera, hela rättskedjan måste vara lika stark. Men att hävda att fler poliser klarar upp färre brott och att satsningen på fler poliser skulle vara ett fiasko är helt enkelt fel.

This entry was posted in General and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Visst ska svensk polis kunna prestera bättre

 1. Test says:

  Man kan väl ta och stryka en hel del lagar, varför skall offerlösa brott vara bland de mest prioriterade? De som åker dit för den typen av brott har svårt och förstå vad man gjort för ont.
  De finns där endast på grund av fördomar hos politiker
  Exempel – http://www.liberaldemokraterna.com/2011/02/21/ar-dopning-verkligen-ett-samhallsproblem-eller-ar-det-hur-vi-hanterar-fragan-som-ar-problemet/

 2. Anders says:

  Så ca 18% enheters ökning av antal poliser (från 17000 till 20000) ökade uppklarningsprocenten med ca. 12% enheter (från 34% till 38%). Det tycker jag ser ut som om att per polis så klaras det upp färre brott än innan, men visst det kan ju vara som du säger “att de nya inte är riktigt varma i kläderna ännu”. Det är ju klart att det krävs riktigt erfarna poliser att klara upp de 39 av 40 småbrott, som stölder och inbrott, som inte klaras upp idag… eller?

 3. z999 says:

  Håller med Test till 1000%. Andra löjliga lagar är sexköpslagen som tar upp tid i onödan för polisen. Poliser ska ju nu också lägga tid på HBT-frågor, normalt folkvett borde räcka för att hantera det tycker jag.

 4. Micke says:

  Man får inte glömma bort att polisen använder polisvolontärer för att öka sin synlighet och vill utöka det. Svensk polis skulle kunna finnas ute och patrullera på gator och torg i mycket mer omfattning än idag. Återigen så använder man polisvolontärer för detta. Polisen själva åker fortfarande runt i sina radiobilar. Principen är den sedvanliga, om det händer något, ring oss.
  Den extra satsningen polisen gjorde under julen fram till trettonhelgen, var ett bra exempel på hur dom alltid skulle kunna arbeta , men uthålligheten och brist på pengar, ökad övertid och man gjorde en bedömning att man skulle kunna upprätthålla nivån till just trettonhelgen gjorde att man slutade. Polisen i kranskommunerna runt Stockholm fick bidra med personal som i sin tur lämnade luckor i sin egen myndighet.
  En annan aspekt är att vi alla betalar skatt som en del av går till polisen, närmare 20 miljarder och att en del av dessa skulle gå till fler poliser, men så har det inte blivit. Polisen hyr in ordningsvakter från privata bevakningsföretag för att hjälpa polisen vid insatser mot folksamlingar utanför arenorna. Likaså så tvingas exempelvis Stockholms Länstrafik fortfarande hyra in ordningsvakter, för att utföra ordningshållning, vilket vi skattebetalare har betalat polisen för att göra. Nu ska det finnas 20 000 poliser i Sverige, men det finns inte poliser så att det räcker i glesbygden där lever principen kvar, ring polisen och hoppas att de kan komma inom rimlig tid. Där finns det kommuner som är hänvisade till bevakningsföretag, nattvandrare och snart polisvolontärer, för att kunna leverera någon form av trygghet. Alla är hänvisade att ringa efter polisen om det skulle behövas.
  Mikael Juul Sörensen
  Ordförande i beredskapspolisföreningen.

 5. Polis says:

  Jag tillhör den “injektion” polismyndigheten fick, dvs att jag är en av de poliser som snabbt skulle få upp antalet poliser till 20 000. Sverige uttrycker besvikelse över att svensk polis, trots sin budget och ökade numerär, inte löser tillräckligt många brott. Man gör inte tillräckligt för sin lön helt enkelt. Min åsikt i detta är att problemet ligger inte hos gemenene polisman på gatan, för där är oftast viljan att hjälpa stor. En anledning till att antalet uppklarade brott är låg beror på organisatoriska brister. För att ta ett exempel så har jag efter ca 1 års tjänstegöring nu suttit mer än halva tiden på PKC (polisens kontaktcenter) och svarat i telefon (passärenden, bortsprungna hundar, cykelstölder mm), när det enda jag vill är att få komma ut på gatorna och börja utvecklas i min roll som polis. Jag är tvångskommenderad till PKC pga av personalbrist… Dåliga chefer påverkar mycket av detta! Det här är inte svaret på allt men en pusselbit i det hela.
  /Innepolis som vill ut och jobba!

 6. Hej Polis, jag kan bara hålla med dig. Problemet är inte enstaka poliser, vad ni gör eller inte gör. Problemet är organisatoriskt. Därför håller vi också på att se över hela polisens organisation. Det kommer att ta ett par år till innan den är på plats, men sedan hoppas jag att varje polis kommer att ges utrymme att faktiskt göra så bra brottsförebyggande och brottsutredande jobb som ni kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.