Tänk att det är så svårt att säga: Jag vill

Socialdemokratisk jantelag förbjuder kandidater att säga att de vill bli partiledare. På något annat sätt kan man knappast tolka den nästan kompakta motviljan att säga att man är kandidat. I det ljuset får man också tolka Mikael Dambergs uttalande att han vill “vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver”. Han vågar inte säga att han kandiderar, men det är klart att hans facebookinlägg kan knappast tolkas på annat sätt.

Alla har väl förstått att Damberg är en av de potentiella partiledarna. Han och Veronica Palm nämndes tidigt som två högaktuella kandidater, tillsammans med Sven-Erik Österberg som jag fortfarande tror kommer att väljas.

Efter Kriskommissionens valanalys som har en mycket tydlig vänsterprägel känns det dock osannolikt att Mikael Damberg, som förmodligen är den socialdemokrat i partitoppen som ligger längst åt höger, skulle få förtroende att leda partiet framåt. Men för oss i Centerpartiet tror jag att Damberg är den av de möjliga kandidaterna som skulle vara “värsta valet”.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Tänk att det är så svårt att säga: Jag vill

 1. z999 says:

  “Men för oss i Centerpartiet tror jag att Damberg är den av de möjliga kandidaterna som skulle vara “värsta valet”. ”

  Varför?
  (fantastiskt att man kan fråga en politiker på det här sättet).

 2. z999 says:

  Handlar det om att bara sitta ute i perferin i ett parti man inte stöder 100% bara för att tanka in en säker lön utan att behöva anstränga sig för mycket? Jag jämför med ansträngningen att vara partiledare, inte att politiker skulle vara lata. Samtidigt är det bra att omotiverade personer inte hamnar i ledarställning. Jag gillar ju inte Maud av någon outgrundlig anledning men jag anser ändå att hon verkar ha hamnat på rätt plats.

 3. z999 says:

  Jag håller på och fryser ihjäl (12 minus!!!!!!!!!!!!!). Om jag dör så vill jag bara säga att det var kul att diskutera med er allihop så länge det varade och jag önskar Johan lycka till i valet 2014. Jag testamenterar min cisco brandvägg med piratpartiets logga till Frekar06.

 4. Jag är övertygad om att Damberg skulle dra Socialdemokraterna mot mitten och det skulle kunna kosta oss väljare. Inte minst i Stockholm där S har tappat väldigt mycket och vi har gått framåt de två senaste valen kan det finnas en risk. Men givetvis är det upp till oss själva i Centerpartiet att visa väljarna att vi är bästa valet för att genomföra politiken för den framtid som de vill ha.

  z999, för att ha så fel åsikter så verkar du vara en kul typ…

 5. z999 says:

  @Linander:
  Tack för svaret Johan. Jag såg i en omröstning i en tidning att Damberg var överlägset populärast bland läsarna.

  “Men givetvis är det upp till oss själva i Centerpartiet att visa väljarna att vi är bästa valet för att genomföra politiken för den framtid som de vill ha.”

  Centern borde ha hemmaplan på mittfältet i politiken. Men jag tror att Damberg kommer att ha trycket på sig att driva lite traditionell sossepolitik och då kanske han inte blir så stort hot för centern?

  “z999, för att ha så fel åsikter så verkar du vara en kul typ…”

  Tack. Nu är det förresten 20 minusgrader.

 6. frekar06 says:

  Det uttalandet från Damberg hade jag totalt missat. Tackar för informationen. Har mer koncentrerat mig på nyheterna om Mellanöstern under de senaste veckorna än på svenska nyheter. Det verkar som om Damberg är en het kandidat, men jag tror nog att Sommerstad eller Österberg ligger närmare till hands.

  När det gäller Mellanöstern så verkar det enligt de fåtaliga uppgifter som kommer vara i det närmaste fullt krig på gatorna i Libyen mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Enligt uppgifter till Al Jazeera så ska demonstranter nu ha tagit kontrollen över en stad och man ska även ha tagit kontrollen över tanks och automatvapen till viss del efter att en militärbas ska ha fallit. Nu är man enligt uppgift på väg mot militärens högkvarter.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8597982.ab

  /Frekar06

 7. z999 says:

  @Frekar06, jag tycker inte att det ser ut som att det är på väg mot demokrati. I Irak, som är jämförbart med övriga arabvärlden om man generaliserar hårt, så bekämpas fortfarande demokratins genombrott. Så länge majoriteten av folket måste hållas under kontroll med hjälp av vapen så tror jag inte att demokratin har någon framtid. Det krävs en viss nationell anda för att demokrati ska fungera, folket måste enas om och respektera varandra för att de är irakier (eller vad dom nu är) i första hand och religiösa mer i andra hand.
  Men Khadaffi är nog körd i alla fall och kanske dom får en ny diktator som ser mer till behoven hos den fattiga tredjedelen i Libyen. Det krävs enorma uppoffringar och mod bland demokratikämparna i Libyen om dom ska stå som vinnare till slut.

 8. frekar06 says:

  Z999.

  Det ser åtminstone ut som om att Tunisien och Egypten går åt rätt håll med utlovade fria val och nya demokratiska konstitutioner. Men det är långt kvar till demokrati i dessa länder än så länge. De har mycket att göra framöver för att nå målet om demokrati.

  Khadaffi är nog körd nu precis som du säger. Vad som kommer därefter får vi se. Men det känns trots allt hoppfullt nu om en demokratisk utveckling. Modet som krävs för demokrati tror jag finns faktiskt. Det verkar inte som om folk är speciellt rädda för polis och militär längre. Med ett sådant läge så är det i princip omöjligt för en diktator som Khadaffi att behålla makten i landet.

  Det finns en mycket viktig skillnad mellan utvecklingen i Irak och utvecklingen i resten av den muslimska världen nu. Det som skedde i Irak berodde på ett krig och inte en folklig revolt som det är frågan om i till exempel Libyen. Vi får nog avvakta lite innan vi drar alltför långtgående slutsatser.

  Det känns verkligen som att precis vad som helst kan hända. Det känns som om att stora delar av Mellanöstern befinner sig i luften och nu ska landa om du förstår vad jag menar. Det är nog bara en tidsfråga innan även Saudiarabien dras in i den här folkliga revolutionen. Det har också kommit rapporter om att Kina gör allt för att undvika stora demonstrationer, så den kinesiska regimen känner sig nog inte helt säker heller längre. Det här kommer bli skakigt och mycket dramatiskt. Men en demokratisk utveckling i Mellanöstern skulle förändra en hel del, inte minst förutsättningarna för att lösa Mellanösternkonflikten. Frekar06

 9. frekar06 says:

  Det ser ut som att utvecklingen i Libyen nu är ännu mera dramatisk än när jag skrev mitt förra inlägg. Det pågår enligt uppgifter stora demonstrationer i huvudstaden. Stridsflygplan ska ha satts in och börjat skjuta mot demonstranter. Det är naturligtvis helt vansinnigt och totalt oacceptabelt att sätta in stridsflygplan mot fredliga demonstranter.

  Jag tycker inte om det och stödjer det egentligen inte alls, men snart tycker jag att vi har nått en punkt där det är befogat att gå in med FN-Trupper för att stoppa blodbadet i Libyen. Det är massmord som denna regimen håller på med.

 10. z999 says:

  Kanske det är så att utvecklingen sett annorlunda ut i Irak om “revolutionen” kommit inifrån och “underifrån”? Håller med dig Frekar06, så här långt. Sen tycker jag att det är så djupt tragiskt med alla som dör och inte får uppleva någon demokratisk seger.

 11. frekar06 says:

  Precis Z999. Den amerikansk ledda operationen uppfattades som ett utomstående hot och då blev det som det blev. Sen begick man massor med misstag och övergrepp på civila i Irak och Afghanistan.

  Nu verkar det vara en massaker som har ägt rum i Libyens huvudstad. Det är ett pågående folkmord som vi nu bevittnar i realtid. Man har tydligen skickat in bombplan och bombat urskiljningslöst i delar av huvudstaden i Libyen. Det är ett rent blodbad för närvarande där människor blir slaktade av en regim som är helt bingalen.

  Människor i Libyen vill att västvärlden ska ingripa enligt de rapporter som kommer. Jag tycker det börjar bli allt mer motiverat att gå in med FN-trupp i Libyen för att få slut på blodbadet, avsätta Khadaffi och ge folket det dom vill ha, nämligen frihet och demokrati. Det kommer innebära att vi behöver vara där under lång tid framöver och det är en komplicerad operation som jag egentligen inte gillar alls. Men det finns inte mycket annat val när folk blir bombade av sin egen ledning. Det är mycket grova brott mot mänskligheten och mot mänskliga fri- och rättigheter som nu begås.

  Det är pinsamt att västvärlden med EU och USA i spetsen inte förstår vikten av ett demokratiskt Mellanöstern. Den utrikespolitik som Sverige, Eu och USA fört i Mellanöstern är nu död. Folk runt om i Europa undrar vad det är som händer, när våra folkvalda politiker på regeringsnivå inte tar ställning för demokrati aktivisterna på Mellanösterns gator. Det fördömande som kom från EU ger jag inte många lingon för med tanke på situationen i Libyen. Här krävs resoluta och mycket kraftiga ekonomiska, politiska och antagligen dessvärre militära åtgärder. Frekar06
  Frekar06

 12. z999 says:

  @Frekar06:
  “Den amerikansk ledda operationen uppfattades som ett utomstående hot och då blev det som det blev. Sen begick man massor med misstag och övergrepp på civila i Irak och Afghanistan.”

  Mjaaee, US army gjorde väl vad dom kunde av situationen och sitt uppdrag. Jag tror inte på att driva någon typ av civiliserade krig, vilket väl är främsta anledningen att undvika krig som en lösning. Man kan ha vilka intentioner som helst men krig leder alltid till övergrepp mot civila. Visst begicks misstag som du skriver, men en del av dom var baserade på att leva upp till den verklighetsbild som Bush förmedlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.