Irriterande att kvittningssystemet inte fungerade

Direkt efter voteringen i eftermiddag så var jag glad för att vi i alliansen hade vunnit en votering som vi borde ha förlorat (frågan som sådan är inte mitt intresseområde och jag har förstått att det fanns de som hade hoppats på att vi skulle förlora…). Men nu när jag läser om anledningen till att vi vann så blir jag bara irriterad. Jag hade hellre förlorat än att vinna på kvittningsstrul.

Vi förlorar normalt med tre röster när Socialdemokraterna gör upp med Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. I den här omröstningen skulle det ha blivit två röster eftersom Sverigedemokraternas William Petzäll, tillika Sverigedemokraternas Ungdomsförbunds vice ordförande, har tagit time-out efter det att han blev omhändertagen och satt i fyllecell i helgen som gick.

Men, enligt Socialdemokraternas kvittningsperson så hann inte en socialdemokrat och en vänsterpartist att trycka i tid. Vilket är obegripligt, så hemskt bråttom är det inte. Dessutom fanns det en kristdemokrat på plats som röstade trots att han eller hon skulle ha varit utkvittad. På det sättet vann vi voteringen med en rösts marginal.

Oavsett frågan så är de irriterande att kvittningssystemet inte fungerar. Fortsätter det så här så kommer hela systemet att ifrågasättas. Många parlament har inte något kvittningssystem utan alla som kan röstar. Det innebär högre närvaro, men å andra sidan kan det bli mer eller mindre slumpmässigt hur voteringar slutar. Sjukdom, en försenad buss, utlandsuppdrag och annat ska inte avgöra vilket ställningstagande som riksdagen tar. Å andra sidan ska inte misslyckade kvittningar heller avgöra viktiga frågor.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Irriterande att kvittningssystemet inte fungerade

 1. z999 says:

  Det borde verkligen ses över. Tragiskt med Petzäll men samtidigt bra att han får en vård han egentligen behövt tidigare, bättre sent än aldrig.

 2. Nils4ever says:

  Hur motiverar ni att Sverigedemokraterna ska hållas utanför kvittningssystemet? Partiet har ju hela tiden spelat med öppna kort i utskotten så det borde väl inte finnas några hinder för att släppa in dem.

 3. frekar06 says:

  Jag håller med dig Z999 om att kvittningssystemet behöver ses över. Om allmänheten ska ha förtroende för kvittningssystemet så måste det fungera väl. Det gör det inte idag, vilket blev uppenbart i det fall Johan tar upp. Det ska dock sägas att jag absolut inte vill att kvittningssystemet ska tas bort.

 4. Ola says:

  Men varför är inte Sd med i kvittningssystemet? Är det att dom inte vill eller att dom inte får vara med?

 5. Ja det där va inte kul faktiskt, Jag hade sett att Sd fått som de velat ang jakten

 6. Jag ska ärligen säga att jag inte är säker på vilken av två anledningar som gäller för varför Sd inte är med i kvittningssystemet. Antingen vill de inte eller så är det S, V och Mp som inte vill ha med dem. Det är ju regeringspartierna som kvittar mot oppositionen, så Sd skulle ingå i samma kvittningsgrupp som de rödgröna.

 7. frekar06 says:

  Den 12 oktober 2010 gick man ut från såväl Socialdemokraterna som från Moderaterna med uttalanden om att SD inte skulle ingå i kvittningssystemet. Det var den överenskommelse som träffats mellan alliansen och oppositionen. Skälet då var att man skulle “bevara valresultatet”.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4091165

  Frekar06

 8. Johan Tjäder says:

  När det gäller den samlade oppositionen mot regeringen så spelar det ju ingen roll om det är en socialdemokrat eller sverigedemokrat som kvittar ut sig. Möjligen kan det bli strid i kontrapropositionsvoteringen om vänsterns eller sverigedemokraternas förslag ska åka ut först.

 9. Ola says:

  Jag anser då att kan inte alla partier vara med i kvittningssystemet så bör man inte ha något kvittningssystem. Det är ju en demokratifråga.

 10. Det är inte så enkelt som att bara säga att Sd ska vara med. Vem ska de kvitta mot? De rödgröna menar att Sd röster oftare med alliansen än med de rödgröna. Det skulle betyda att om en sverigedemokrat är borta så skulle även en socialdemokrat plockas bort. Gärna för mig….

  Att ha ett kvittningssystem tycker jag är en demokratifråga. Det minskar risken för att slumpen, t.ex. inställda bussar som idag, ska avgöra vilka lagar vi ska ha i landet.

 11. frekar06 says:

  Håller med Johan. Det är inte bara en demokratifråga. Det handlar i grund och botten om förtroendet för hela lagstiftningsprocessen. Om medborgarna upplever att det är slumpen som bestämmer vilka lagar vi ska ha så lär inte förtroendet för processen kring skapandet av lagstiftning bestå.

 12. Jakob says:

  Det kunde möjligen vara intressant att få veta varför det var viktigt att länka till artikeln om Petzäll, och dessutom göra det med ordet “fyllecell”. Känns det bra att slå på den som ligger?

  Jag tar starkt avstånd från SD:s åsikter, men även folkvalda SD-ledamöter är människor med fel och brister, som har rätt att göra misstag. Låt oss hoppas att Johan Linander är en förlåtande själ, även om jag vet att alltför många jurister har en fyrkantig syn på tillvaron. Och nymoralism har vi sett nog av i riksdagen. Här är ett inlägg som sammanfattar saken väl:

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2011/02/ge-grabben-en-chans.html

 13. Ola says:

  Jag tycker oxå man ska ha kvittningssystemet. Men med lite vilja så måste det gå att det gäller alla partier. Det måste ju gå att kvitta för Sd mot en som röstar motsatt mot Sd.

  Och jag hurrar inte för Sd. Men nu är det en del som röstar på dom och det måste man i en demokrati förstå.

  Hur funkade det innan alliansens tid då?

 14. z999 says:

  Jakob, riksdagen har kört med vuxenmobbning av SD sedan de klev in i riksdagen. Att “sparka på någon som ligger” får väl ändå ses som något naturligt i det debattklimatet?

  Med tanke på sambandet mellan våldsamma beteenden och användande av alkohol, hjärtmedicin och ångestdämande samtidigt så får man väl säga att William haft tur mitt upp i allt sitt elände och den personliga kris han befinner sig i.

 15. Hade Petzäll tillhört något annat parti hade det blivit minst lika uppmärksammat. Klart att det är relevant att rapportera om att en förtroendevald riksdagsledamot hamnar i fyllecell. Någon vuxenmobbing är det definitivt inte frågan om. Det är den bild som Sverigedemokraterna vill sätta för att stärka sin martyrroll. Men i verkligheten är det tvärtom, sverigedemokratiska riksdagsledamöter är förvånade över hur väl mottagna de blir. Jag behandlar sverigedemokrater på precis samma sätt som t.ex. vänsterpartister. Kollegialt korrekt, men inget politiskt samarbete för våra ideologier ligger alldeles för långt ifrån varandra.

 16. Jakob says:

  Nu var det inte medias rapportering jag kritiserade, utan ditt sätt att referera till media i ett inlägg som primärt handlade om något annat. Och jag tror i själva verket att du förstår precis vad jag menar. Ditt sätt att apostrofera Petzäll kan nog ingen beteckna som “kollegialt korrekt” i det här fallet. Då länkar man nämligen inte till en skandalartikel i Expressen.

 17. Jag hade länkat på precis samma sätt om det hade varit någon ledamot från annat parti. När jag beskriver att en ledamot har tagit time-out så är det högst relevant att förklara varför.

  Kollegialt korrekt handlar om hur vi bemöter varandra i riksdagsarbetet. Det betyder inte att dumma politiska förslag eller handlingar som väljarna inte förväntar sig ska utföras av en riksdagsledamot ska förtigas.

 18. z999 says:

  @Linander:
  “Det är den bild som Sverigedemokraterna vill sätta för att stärka sin martyrroll. Men i verkligheten är det tvärtom, sverigedemokratiska riksdagsledamöter är förvånade över hur väl mottagna de blir. ”

  Det är inte dom själva som gör sig till martyrer, det är verkligheten det är fel på.
  http://www.expressen.se/nyheter/1.801031/sapo-hot-och-vald-mot-sd-okar

Leave a Reply

Your email address will not be published.