Svartmåla inte Cameron och Merkel

Storbritanniens premiärminister David Cameron uttalade sig idag i München på ett sätt som påminner om förbundskansler Angela Merkels uttalande förra året om multikulturalism. Genast vill högerextrema krafter ta det som en bekräftelse på att deras invandrarfientliga politik får stöd. Så är det inte. Tvärtom!

Redan förra året efter Merkels uttalande skrev Svenska Dagbladets PJ Anders Linder en utmärkt ledare om vad Merkel egentligen menade men som såväl kritiska höger- som vänstermotståndare, och media, inte ville förstå.

Merkel och Cameron tar avstånd från den i årtionden rådande naiva, “bekväma”, inställningen: “Välkomna hit, ni kan bo där borta och sköta er själva och leva era liv, så fortsätter vi tyskar/britter/svenskar att bo här. Så slipper vi träffas och ta del av varandras kulturer och traditioner.” Det fungerar inte, det uppstår ofrånkomligen murar, misstro och missförstånd. Det blir dessutom allt värre med tiden eftersom murarna blir högre och högre.

Istället ska vi riva murarna. Vi ska leva tillsammans istället för att leva åtskilda. Vi ska integrera istället för att hålla isär. Det är den kritik, den åsikt, som Merkel och nu Cameron har gett uttryck för. Jag delar till stor del deras åsikt. Det finns multikulturalism som tycks ha fungerat. “China Town” i många städer, “Little Italy” likaså. Men om det alltid har varit helt lyckat är svårt att säga.

Jag tror inte att något svenskt parti har haft som politisk idé att det ska skapas parallella kulturer inom landet som i vissa fall aldrig möts. Ändå har det blivit så. Hur vi ska göra för att riva murarna finns det inget enkelt svar på, men vi måste åtminstone börja med att förstå vad som har hänt och att vi måste göra något åt det. Precis som Merkel och Cameron.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Svartmåla inte Cameron och Merkel

 1. frekar06 says:

  Precis Johan. Håller fullständigt med dig. Är inte förvånad över att dessa så kallade högerextrema och vänsterextrema för den delen försöker utnyttja Merkels och Camerons uttalanden för sina egna syften. Det är inte vackert och inte seriöst, men dessvärre ett faktum hur dessa grupper tolkar dessa uttalanden.

  Den svåra frågan här är hur vi skapar ett inkluderande samhälle istället för ett exkluderande samhälle. Jag tror det är ett långsiktigt arbete som behöver göras här. Detta är en fråga som sträcker sig över alla politikområden egentligen, från arbetsmarknaden till frågorna som rör mänskliga rättigheter och demokrati.

  Sen tror inte jag att man helt och hållet kan skapa ett inkluderande samhälle där man river murar med politiska verktyg som lagstiftning osv. Detta kommer kräva stora insatser även från i princip samtliga medborgare, genom att vi måste ändra vårt förhållningssätt i grunden. Vi har för stor tilltro till att staten ska lösa alla problem i samhället, vilket får som konsekvens att vi inte gör något själva för att lösa de problem som finns i samhället, trots att vi faktiskt har alla möjligheter att lösa delar av problemen själva om vi bara vill.

  Frekar06

 2. z999 says:

  Jag, som identifierar mig som extremhöger, tror att det finns möjlighet till en konstruktivare debatt. Som PJ Anders Linder nämner mest lite i förbigående. Fast det är förståss mer troligt att det kommer att utnyttjas stenhårt av både vänster och höger.

 3. Lasse Eriksson says:

  Fanatiska Muslimer skall utvisas omdelbart från Sverige! Och jag vill också säga att Centerpartiet nu har grävt sin egen (politiska ) grav.

 4. Bo says:

  Chinatown och Little Italy..är det det som ska jämföras med Rosengård och Rinkeby?

  Varför det inte fungerar i Sverige, och på de flesta håll i Europa, är självklart för alla, även för dig Johan. Jag kan spalta upp det i punkter.

  1. För många på för kort tid.
  2. Alldeles för kulturellt avlägsna länder.
  3. Naiv inställning av politiker om att så fort folk kommer över gränsen så blir de svenskar.
  4. Integrationspolitik som uppmuntrar folk att hålla kvar vid icke-kompatibla kulturmönster.
  5. Friskolor för muslimer som självklart är en katastrof.
  6. Rädsla för att stå upp för assimilationsprincipen.
  7. Bidrag istället för krav på arbete(vi får se hur reformen går).
  8. Arbetskraftsinvandring som är helt öppen och som blivit ett alternativ till att söka asyl.

  Där har du ett par punkter att fundera över. Om du vill var visionär och ligga 5 år före din tid råder jag dig till att på allvar börja förespråka assimilationsprincipen och sluta prata om “integration”.

 5. Micke says:

  Man kan tolka ett tal hur man vill. Men att svamla om multikulti misslyckandet nu när vi har en rekordstor arbetslöshet, innebär att man har tappat fokus på det grundläggande problemet!

 6. Micke says:

  Johan du som är centerpartist, tycker du att Sverige ska öka invandringen, innan vi får en fungerande integration?

 7. z999 says:

  Integration innebär två missnöjda parter och kommer väl alltid att göra det. Man talar om tolerans vilket i praktiken innebär att blunda för diverse missförhållanden.

 8. frekar06 says:

  Bo.

  Vi kan väl åtminstone hålla oss till fakta i den här debatten. För det första finns det inga belägg för att påstå att vi tar hit för många. Det är snarast tvärtom att vi har en allt för restriktiv migrationspolitik om man ser det till konventionerna om mänskliga rättigheter.

  För det andra har jag inte hört en enda politiker (mer än möjligen SD ledamöter) påstå att invandrare blir svenskar så fort de kommit över gränsen. För övrigt lever vi i ett mångkulturellt samhälle där vi respekterar varandras kulturer. Allt annat är faktiskt orimligt. Denna regeringen har på ca fem år gjort mer än vad S-regeringen klarade av på 12 års styrande när det gäller att få in invandrare på arbetsmarknaden.
  Så kom inte och påstå att den här regeringen ger bidrag till invandrare istället för att få dom att arbeta.

  När det gäller arbetskraftsinvandringen så behöver vi den. Om du har missat det Bo så kommer vi ha en katastrofal situation på svensk arbetsmarknad inom några år där det inte kommer finnas arbetskraft till industrin. Då har vi problem. Dessutom behöver vi alla inkomster vi kan få för att klara välfärden i framtiden. När det gäller friskolor så ska dom följa svensk lag och läroplan. Så länge de gör det så bryr inte jag mig om de har vissa religiösa inslag. Det är Skolinspektionens jobb att se till att de sköter sig helt enkelt. Det jobbet litar jag på att Skolinspektionen gör tills någon bevisar motsatsen. Frekar06

 9. Sture says:

  Struntprat. Själva definitionen av mångkulturalism är att samtliga kulturer jämställs. Ingen kultur anses bättre än någon annan. Denna ideologi har förts av de flesta politiker oavsett block de senaste 20-30 åren. Det är därför vi har fått en enklavisering och balkanisering av de svenska förorterna. Det har inte funnits någon kulturbaserad selektion bland invandrarna (man är välkommen även om man vill införa sharia i landet) och det har inte funnits några anpassningskrav på invandrarna. All anpassning är och har varit frivillig. Man behöver varken lyda lagen, lära sig svenska eller försörja sig själv för att bidrag, medborgarskap och rösträtt.

  ALLA friktioner detta ofrånkomligen har lett till har skyllts på Sveriges urbefolkning. Det är på grund av svenskars rasism som MENA-män inte släpps in på krogen (varför är detta aldrig ett problem för deras systrar?). Det är svenska företagares rasism som förklarar utomvästliga invandrares högre arbetslöshet (det faktum att nästan samtliga analfabeter är invandrare har tydligen inget med saken att göra). Trots att våldsbrottsligheten bland invandrare är betydligt högre än bland svenskar så är det svenskars brott mot invandrare som problematiseras, särredovisas i statistiken och ger strängare straff. Det finns en diskrimineringsombudsman för invandrare men inte för svenskar.

  Allt detta kan inte ses som annat än ett påtvingande av den mångkulturella ideologin på det svenska folket. Om detta har skett av okunskap eller illvilja kan man bara spekulera. Frågan är om det är bättre att vi har inkompetenta politiker än destruktiva. Det är heller inget som “bara har blivit”. Man har sett signalerna ända sedan innan Ny demokrati kom in i riksdagen och det var 20 år sedan. Lösningen har i princip varit att blunda ännu hårdare än förut medan man ökade stigmatiseringen av de svenskar som sade ifrån.

  Om man vill ha en lösning på problemet som faktiskt fungerar så får man helt enkelt lyssna på de som såg problemet medan andra var upptagna med att gå med i fackeltåg mot rasism och bosätta sig långt ifrån de mångkulturella förorterna.

 10. Jan.A says:

  Ja in med flera somalier vilken arbetskraft.

 11. frekar06 says:

  “Fanatiska Muslimer skall utvisas omdelbart från Sverige! Och jag vill också säga att Centerpartiet nu har grävt sin egen (politiska ) grav.”

  Nej. Centerpartiet har inte grävt sin egen (politiska) grav som du försöker få det att framstå som. Äntligen är det någon från de etablerade partierna som vill belysa de problem som finns och att diskutera lösningarna, dvs. hur vi river murarna mellan olika kulturer i samhället.

  /Frekar06

 12. z999 says:

  Vetenskap lär handla om att bevisa genom upprepning. Efter att ha haft en misslyckad integration i 30 år så kan man väl placera integration i samma fack som astrologi?

 13. Nisse Nilsson says:

  Varför gå över ån efter vatten? Miljöminister Carlgren har ju receptet för att komma till rätta med problemet med bristande vilja till samexistens. Om man deporterar (att på känt manér skjuta av dem kan ju möjligen resa etiska och moraliska frågetecken) tio procent av invandrarna så skapar man säkert acceptans för mottagande av nya invandrare.

 14. Jens Lidman says:

  Att hoppas på en kommentar kring detta är väl att förvänta sig för mycket, eller?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4233819

  Att dels sälja ut sin själ och spotta sina kärnväljare i ansiktet vinner man inga röster på och att sedan dessutom ljuga dem rätt i ansiktet kanske inte är den bästa taktiken för ett parti som åker ut i nästa val utan stödröster.

  Vore tacksam om jag slapp höra något om integritet, oavsett vad det än må handla om, från någon centerpartist ever again. Det är inte trovärdigt längre.

 15. Lasse Eriksson, de som är svenska medborgare och som du kallar “Fanatiska Muslimer”, hur ska de kunna utvisas från landet? Utvisas var? Självklart ska de som inte är svenska medborgare och begår brott utvisas och där har vi redan idag fungerande regler.

  Bo, jag ska överraska dig med att säga att jag håller med dig i några punkter. Men assimilering (i betydelsen att alla invandrare helt ska uppta svensk kultur och glömma sin egen) har aldrig funnits i Sverige och ännu mindre i USA. Sverige och svensk kultur är summan av allt som har hänt i Sverige och självklart utvecklas landet med de människor som bor här.

  Micke, jag skulle gärna se att färre flyr och söker asyl i Sverige. Men det ska inte ske genom att Sverige förvägrar människor i nöd en fristad. Genom en demokratisk utveckling i världen, som pågår hela tiden och extra snabbt just nu i Nordafrika, så kommer färre människor att behöva fly från sina hemländer. Färre människor på flykt är givetvis bra för alla. Jag tycker också att vi ska ha en mer gemensam migrationspolitik i EU där alla länder hjälps åt. För Sverige skulle det innebära färre migranter.

  Glöm inte heller bort att Sverige och västvärlden har en demografisk utveckling som gör att vi behöver invandring.

  Sture, att påstå att svensk eller västerländsk kultur är bättre än alla andra kulturer är något självförhärligande. Vad jag vänder mig mot är när grupperingar inom landet med olika kulturer/religioner/traditioner isolerar sig från varandra. Det skapar ett “vi och dom-samhälle” med motsättningar som följd.

  Sedan har du missuppfattat vad diskriminering är. Det är inte diskriminering om en person med otillräckliga kvalifikationer inte får ett jobb eller ens blir kallad till intervju, oavsett etnicitet, religion osv.

  z999, vi är helt överens om att vi har haft en dålig integrationspolitik i 30 år. Men svaret är att vi ska ha en bättre integrationspolitik, inte att vi ska stänga gränserna och skicka ut alla med fel hudfärg.

  Jens Lidman, intressant att du länkar till en nästan två månader gammal artikel om FRA samma dag som Signalspaningskommittén lämnar sitt positiva betänkande om FRA.

 16. Svensson says:

  Att vi föredrar västerländsk/svensk kultur framför en del andra kulturer beror bland annat på vår människosyn. Kvinnans ställning, omsorgen om barnen, den nästan totala frånvaron av korruption är faktorer som imponerar på varje människa som vågat se och beskriva Sverige och omvärlden.

  Att miljoner människor hålls som slavar i den muslimska världen bekymrar inte Johan Linander. Att kvinnor förtrycks och saknar mänskliga rättigheter i de muslimska länderna bekymrar honom inte. Mänskliga fri- och rättigheter är för honom blott mantra som kan upprepas vid lämpliga tillfällen.

  Med företrädare som Maud Olofsson och Johan Linander finns det bara en väg för Centerpartiet, vägen utför.

 17. Svensson, eller vad du kallar dig, sluta skriv under olika pseudonymer. Du får gärna skriva under pseudonym, men håll dig till en och samma hela tiden.

  Jag kan klara av att bekymra mig för mer än en sak i taget. Det finns definitivt kvinnor som förtrycks i muslimska länder (och i kristna länder), men att generalisera och säga att kvinnor förtrycks och saknar mänskliga rättigheter i de muslimska länderna är fel.

 18. Svensson, Dissenter, Veritas och nu senast Olsson. Den här gången har jag raderat din kommentar. Du får gärna vara kritisk mot mig och det är okej att använda pseudonym, men använd samma pseudonym hela tiden. Att skriva med olika pseudonymer för att framställa det som att många personer tycker samma sak (dvs lika illa om mig som person) är inte okej.

Leave a Reply

Your email address will not be published.