Äntligen!

Nu äntligen har Hosni Mubarak sagt att han ska avgå! Det var givetvis en tidsfråga eftersom demonstrationerna inte skulle sluta, och därmed landet inte återgå till ett fungerande tillstånd, men det var ändå skönt att det kom nu och inte senare och eventuellt senare efter mer våldsamheter.

Egypten har lång väg kvar till demokrati, men detta är ett bra steg. Ett nödvändigt steg. Det är bara att önska att de som nu får ta över makten kan leda landet mot fria val och en hållbar konstitution.

Nästa fråga är vad som händer i länderna runt Egypten. Man ska inte glömma att Egypten är det största och mest inflytelserika av länderna i Nordafrika. Att Mubarak lämnar kommer att ge ny energi och kraft till de som försöker skapa demokrati i Algeriet, Marocko, kanske till och med Libyen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Äntligen!

 1. frekar06 says:

  Det är inte många gånger som man får bevittna så här stora händelser. Detta är som jag ser det fullt jämförbart med Berlinmurens fall 1989 och Apartheid regimens fall. Det är visserligen militären som tagit över i Egypten nu. Men de verkar vettiga och de har folkets förtroende.

  De har för övrigt redan förklarat att åtgärder för en övergångs period nu ska vidtas och att de har full förståelse för folks krav på radikala förändringar samt att de hoppas kunna uppfylla folkets förväntningar. Paradoxalt nog kan militären ha varit den kraft som till sist fick Mubarak att avgå och som nu kan leda Egypten till demokrati.

  Det som började som en revolution i Tunisien som bedömare inte trodde skulle få någon spridning egentligen har nu övergått till att bli en del av den världshistoria som har skrivits idag och fortfarande skrivs. Det är nog inte frågan om utan när diktaturerna faller även i Algeriet, Libyen osv.

  Även andra diktaturer, däribland Kina, är nu nervösa. Den kinesiska regimen har till exempel censurerat bort allt som har med Egypten att göra och man har stoppat flygblad med uppmaningar om demonstrationer. Skulle den kinesiska diktaturen börja skaka så vet inte jag varthän det här kommer att barka. Det är dock en mycket lång väg att gå dit, men det har uppenbarligen visat sig att det som var omöjligt igår är möjligt idag.

  Om inte detta har gett demokrati och nätaktivister runt om i hela världen att fortsätta och intensifiera kampen för mänskliga rättigheter och ett fritt Internet så vet inte jag vad som krävs för detta. Revolutionen i Egypten har visat att allt är möjligt om man bara vill och vågar. Att utmana statsmakten som folk har gjort i Egypten kräver ett stort mod. Jag är övertygad om att det egyptiska folket sitter på lösningarna på de svåra problem som ligger framför dom. Det vi kan göra från västvärlden är att stödja det egyptiska folket, men det är det egyptiska folket själva som måste lösa de hinder som finns på vägen mot demokrati!

 2. z999 says:

  Undrar hur det kommer att sluta? Helt klart så har sociala medier på nätet hjälpt till att bygga upp en nyfikenhet bland folket för västerländsk demokrati, tyvärr har inte samma sak hänt i Irak och Iran. En iransk bekant sa till mig att hon trodde att det skulle sluta som i Iran med religiös diktatur.

 3. z999 says:

  För er som bara läser regimtrogen media så kan jag meddela att Reinfeldts son har varit inblandad i slagsmål. Blivit misshandlad skulle jag klassa det som.
  http://politisktinkorrekt.info/2011/02/12/erik-reinfeldt-blir-berikad/#more-77174

 4. Är det en skvallertidning som du hänvisar till? “Det ska ha sagts…”, sämre än Se & Hör…

 5. frekar06 says:

  EU:s utrikesminister (som inte får kallas utrikesminister) Catherine Ashton förklarade i samband med att Mubarak avgick: “Mubarak har lyssnat på folkets röst”. Jaså. Vilken verklighet lever Ashton i egentligen? En hel värld kunde via Al-Jazeera, CNN, BBC osv. se hur det egyptiska folket i princip sparkade ut Mubarak. Så det är knappast så att Mubarak har lyssnat på folket som Ashton försöker göra gällande.

  http://m.nyhetskanalen.se/1.2013011/hosni-mubarak-har-avgatt

  /Frekar06

 6. z999 says:

  @Johan, länk till domen.
  http://politisktinkorrekt.info/wp-content/uploads/downloads/2011/02/erik.reinfeldt.pdf

  @Frekar06, undrar om Catherine Ashton tagit intryck från pensionerade mellanöstern experter från USA? Vissa av dom skulle kunna uttrycka sig som henne. Mubarak har ju varit en osäker garant för vissa amerikanska och europeiska intressen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.