Kent Härstedt?

Jag har ingenting emot Kent Härstedt, mer än att han står för en socialdemokratisk politik. Jag känner inte honom och har inte sett honom speciellt mycket i riksdagen de senaste åren. Han är skåning, vilket alltid är en fördel, men nog måste jag säga att jag blev mycket förvånad när jag idag fick höra att Kent Härstedt är de rödgrönas kandidat till talmansposten.

Först blev jag förvånad för att jag trodde att de rödgröna, efter Björn von Sydows klokt motiverade avhopp, hade accepterat att få första vice talmansposten. Sedan blev jag ännu mer förvånad över att det var just Kent Härstedt som skulle vara kandidaten till talmansposten.

Fortfarande säger socialdemokraterna att Susanne Eberstein (som jag känner som en mycket korrekt kvinna, har suttit i både JuU och EUN med henne) ska bli vice talman om Härstedt inte vinner voteringen om talmansposten. Men varför lanserar de då inte Eberstein som talmanskandidat? Enda förklaringen är att hon står på Björn von Sydows sida och vill inte bli vald av Sverigedemokraterna.

Utöver Eberstein kan jag på rak arm räkna upp tio andra socialdemokratiska riksdagsledamöter som måste ha fått frågan först innan Kent Härstedt har tackat ja. Socialdemokraterna är ett mycket hierarkiskt parti och de skulle aldrig gå förbi de som står högre i hierarkin. Härstedt stod bara trea på sin valsedel i Skånes västra valkrets, efter Anders Karlsson och Ann Arleklo, men fick som vanligt många kryss. Han var ju den första socialdemokrat som kryssade sig in i riksdagen, känd från Estoniakatastrofen.

Anders Karlsson tror jag definitivt skulle få frågan före Härstedt och definitivt Sven-Erik Österberg, Leif Pagrotsky, Urban Ahlin, Peter Hultqvist, Marie Granlund, Berit Högman, Leif Jakobsson, Ylva Johansson och Håkan Juholt. Då räknar jag ändå inte in f.d. ministrar som Thomas Bodström, Ibrahim Baylan, Lena Hallengren, Morgan Johansson och Thomas Östros. Hur kan jag då bedöma hur Socialdemokraternas hierarki ser ut? Tiden i riksdagen är en faktor, men ännu mer är vilka poster de har fått tidigare. Att ha varit minister slår såklart högt. För just talmansposten så tror jag att vara med i gruppledningen är lika viktigt, likaså att sitta i riksdagsstyrelsen. Ytterligare en faktor är att vara invald i Krigsdelegationen. Kent Härstedt finns inte med någonstans.

Kent Härstedt känns som en riktig nödlösning när alla andra tänkbara tackat nej. Kanske är det för att Mona Sahlin inte ska känna sig som den största nödlösningen i Socialdemokraternas historia…

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Kent Härstedt?

 1. z999 says:

  Intressant info faktiskt, bra sammanfattad och begriplig. Det du kallar erfarenhet och kunskap här (om socialdemokraterna och det svenska styret i allmänhet) borde vara en självklarhet bland krönikörer och journalister i media, men det är det inte.

 2. Malte Lewan says:

  Hm, mycket brösttoner i debatten, där sd hela tiden används som slagträ: “Jag tänker inte göra som Maud Olofsson säger och lägga ned oppositionsarbetet i fyra år, då skulle Sverigedemokraterna bli oppositionen och det skulle vara förödande, säger S-ledaren.”

  Jag har inte så mycket emot Sahlin, men det som jag läser i artikeln sänker henne en del i mina ögon. Vidare, att “aldrig någonsin, någonstans göra sig beroende av SD, vare sig aktivt eller passivt” är ett intressant citat. Gör man sig beroende av SD passivt om man överhuvudtaget ställer upp en motkandidat till talmansposten? I det parlamentariska läget är det faktiskt kanske så. Men då går det ju inte att följa citatet och samtidigt föra en oppositionspolitik, eller har jag tänkt fel? En rävsax?

  Beträffande Härstedt så tänker jag ungefär som du, Johan. Skåning kan väl vara ett litet plus för oss, men i övrigt har jag inte så mycket att säga om honom. Han la, i egenskap av regeringens utredare, fram ett förslag om sänkt spritskatt i augusti 2004 – det blev inget av det – och det kommer väl för alltid att ge honom ännu fler pluspoäng i mina ögon: http://www.sydsvenskan.se/sverige/article75673/Forslag-om-sankt-spritskatt-pa-mandag.html

  Men det har ju inte mycket med talmansposten att göra. 🙂

 3. Lars Bergström says:

  Egentligen är det väl lika larvigt agerande från båda sidor? Reinfeldt kunde ju faktiskt ha visat att han står över barnsligheterna och gjort upp med sossarna om Björn von Sydow. Han hade vunnit oerhört mycket på det, både på kort och lång sikt. Men det är klart – taktiken och prestigen är förstås viktigare. Tänkte inte på det.

 4. Malte, du har helt rätt i att Sahlin satt sig i en rävsax. På jobbkongressen talade hon inte enbart om passivt beroende utan till och med om att Sverigedemokraterna inte skulle få passivt inflytande. Om Härstedt blir vald så har Socialdemokraterna gett Sd ett aktivt inflytande.

  Kan då Sahlin bedriva ett oppositionsarbete tillsammans med V och Mp utan att ge Sd ett inflytande? Svaret är nej. Hennes löften före valet om att stoppa Sd:s inflytande gör att de rödgröna inte kan lägga gemensamma förslag. För om Sd röstar för ett rödgrönt förslag så har de gett Sd inflytande.

  Orimligt att de inte ska kunna lägga gemensamma rödgröna förslag. Visst, men det borde Sahlin ha tänkt på innan hon sagt som hon gjorde.

  Lars, var ligger det rimliga i att vi skulle byta ut sittande talman när alliansen är betydligt större än de rödgröna.

 5. z999 says:

  Betydligt intressantare kan det bli om de rödgröna lanserar en gemensam skuggbudget senare i oktober, vilket skulle ge SD stora möjligheter att påverka Sveriges politik. Detta har Mona Sahlin antytt genom att till media säga att man framöver kommer att följa samma princip som nu, det vill säga att ”inte bry sig om hur Sverigedemokraterna eventuellt kommer att rösta”.

  Om alliansens statsbudget fälls, med SD:s stöd, så måste regeringen avgå, eftersom det blir uppenbart att den inte har Riksdagens stöd. Om inget av de två blocken då fortfarande vill sätta sig i samtal med SD måste de antingen ingå i någon ny form av konstellation över blockgränserna som ger majoritet eller så måste ett av blocken helt enkelt lova att avstå från att lansera egna förslag.

 6. Lars Bergström says:

  Ja, du Johan, kanske därför att S fortfarande är aningen större än M. Men jag struntar i vilket. Hela resonemanget är ju urbota barnsligt från början till slut. Det är ynkligt att de båda blocken inte kan enas om en kandidat. Och ser du inte det larviga i de här piruetterna är du bara att beklaga. Begär inte att någon ska kunna ta riksdagspolitikerna på allvar efter detta. Ni göder politikerföraktet. “Ta ansvar för landet”. Jojo…

 7. Ola says:

  Johan

  Så här sa Mona på jobbkongressen.

  ”Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande.”

  Mona Sahlin den 28/10 2009 på Socialdemokraternas jobbkongress

  Lägg märke till att hon säger regeringsalternativ…..

  Och nu är det så att det är Reinfeldt som sitter i en minoritetsregering och som måste förhandla för att få majoritet. Och vi får ju i veckan se om han fått SD med sig på talmansposten .

 8. z999 says:

  @Ola:
  “Lägg märke till att hon säger regeringsalternativ…..”

  Ja, faktiskt.

  “Och nu är det så att det är Reinfeldt som sitter i en minoritetsregering och som måste förhandla för att få majoritet. Och vi får ju i veckan se om han fått SD med sig på talmansposten .”

  När vi kan äta black-nogger glass igen så vet vi att Reinfeldt börjat kohandla med SD. 🙂

 9. Johan Linander says:

  z999, det är högst osannolikt att Sd skulle rösta på det rödgröna budgetalternativet. De ställer sig då bakom hela det rödgröna budgetförslaget inklusive flyktingmottagandet. Budgetlagen gör att man bara kan rösta på hela budgetförslag, inte delar.

  Lars, det är nog bara socialdemokrater som har förstått det där argumentet med att största parti alltid ska ha talmansposten. Kan det vara så att S kommit på den principen eftersom de i alltid har trott att de för alltid skulle förbli det största partiet i Sverige? Mer logiskt är att vi ska ha en talman som har förtroende från så många som möjligt i riksdagen och då ska talmannen självklart komma från majoriteten eller den största minoriteten. Sedan tycker jag att du är helt ute och reser när du hävdar att det skulle vara larvigt att det finns en politisk strid om vem som ska vara talman. Vi talar om den person som leder hela riksdagens arbete och dessutom är “nummer två” efter kungen.

  Ola, det där var väl ett dåligt försök att skydda Mona Sahlin. Hon talar om vad som gäller för det rödgröna samarbetet, att de aldrig ska ge Sd inflytande, inte ens passivt. Hon säger inte, “om vi får bilda regering så kommer vi aldrig att ge Sd inflytande”. Du kanske menar att Sahlin lovade att de aldrig skulle ge Sd inflytande om de fick majoritetsregering. Wow, det var ju ett tufft löfte. Nej, självklart inte. Hon menade att de rödgröna aldrig, aktivt eller passivt, skulle stifta lagar eller på andra sätt fatta viktiga beslut med inflytande av Sd. Skulle det på något sätt vara bättre att få majoritet i riksdagen tillsammans med Sverigedemokraterna om man sitter i oppostion än om man sitter i regeringsställning?

 10. z999 says:

  När det gäller att ta hjälp av SD, det går tydligen bra att ta hjälp av det kriminella nätverket O.G.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7886134.ab
  Med nuvarande system så utvisas bara en minoritet av kriminella invandrare. Det är naturligtvis en ordning som ligger i OG’s intresse att bevara.
  För människor som tror på demokrati kan det se lite konstigt ut att OG’s ledare tillåts hota SD på nyhetsplats utan någon kommentar från tidningen.

 11. Ola says:

  Johan

  Vad Mona säger är att hon aldrig skulle sätta sig i en minoritetsregering och måste ta stöd av SD
  Nu är det ju lättare för Alliansen ta stöd av SD efter som SD är ett högerparti.

 12. frekar06 says:

  Ola: Det var inte alls det Mona Sahlin sade. Hon sade i klartext att Socialdemokraterna, Vänstern och MP aldrig varken indirekt eller direkt skulle göra sig beroende av SD. Nu har hon tydligen förstått hur urbota dumt uttalandet var. För det innebär att de Röd-Gröna inte kan bedriva något som helst oppositionsarbete och inte lägga några som helst förslag som är annorlunda än regeringens. Hon har med andra ord satt sig i en väldigt besvärlig situation. Antingen så stödjer hon sig på SD och tappar all trovärdighet eller så stödjer hon sig inte på SD och då kan hon inte bedriva något som helst arbete i opposition.

  Johan: Det är inte alls osannolikt att regeringens budget faller i riksdagen. Det var en märkbart irriterad Jimmie Åkesson som mötte medierna efter dagens omröstning i riksdagen om talmannen. Vad det får för konsekvenser kan vi bara spekulera i. Men en sak är säker och det är att dramatiken i riksdagen fortsätter. /Frekar06

 13. Ola says:

  frekar06

  Enligt flera moderata bloggar och tidningar som har kopierat hennes uttalande så var det det hon sa..

  http://kentpersson.wordpress.com/2010/10/01/s-forminskar-politiken-till-ett-spel-dar-varderingar-och-loften-inte-ar-varda-nagot/#comments

  Du kan ju titta där på kommentarerna så får du se vad Reinfeldt sagt..

 14. Ola says:

  Här är orginaltalet…..Det är på nedre halvan av talet

  http://www.socialdemokraterna.se/Mona-Sahlin/Tal/2009/Mona-Sahlin-invigningstal/

 15. Ola, jag vet precis vad hon sa, men din tolkning är inte korrekt. Det du säger är att det för Mona Sahlin skulle vara okej att i opposition aktivt eller passivt ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande. Det tror jag knappast att hon menade. I så fall borde hon ha sagt det.

  Det är inte heller korrekt att kalla Sd för ett högerparti. Det passar såklart vänstersidan att påstå det, men det stämmer varken i sak eller utifrån var deras väljare kommer ifrån. Jag skulle snarare kalla Sd för ett populistparti, de ställer sig bakom det som de tror sig vinna på från såväl höger som vänster.

 16. Ola says:

  Så du har företräde att tolka vad hon sa…det är därför du inte tog med orden “rödgröna regeringsalternativ” för du tyckte inte hon skulle säga så.. Tala om en maktfullkomlig tolkning..

  Ja dom flesta experter kallar det högerparti. Och dom röstade då på högerns talman i går. Och tydligen har Alliansen redan börjat förhandla med SD

 17. frekar06 says:

  Ola: Du har helt fel. Alliansen har inte på något sätt börjat förhandla med SD. Att dom råkade rösta på alliansens talman är inte att förhandla med dom.

 18. Ola, du hittar på så mycket trams att det känns meningslöst att argumentera mot dig.

  Mona Sahlin talade om det rödgröna regeringsalternativet, men inte att det skulle vara helt andra principer som skulle gälla om de inte vann valet. Betyder oppositionsrollen att principerna ändras? Är det bättre att ge SD politiskt inflytanden när man sitter i opposition än när man sitter i regeringsställning? Det svarade inte du på.

 19. Ola says:

  Johan..

  Har du problem med att läsa innantill? Ser du inte vad hon sa.. Det är bara gå till hennes tal och läsa om du inte tror mej..

  frekar06

  Tror du att Alliansen skulle våga chansa att SD skulle rösta på deras kandidat?

 20. Jotack, jag kan läsa. Om du läser så ser du att hon pratar om vad det rödgröna regeringsalternativet vill göra och inte göra. De vill inte ge Sd något politiskt inflytande, inte ens passivt. Men betyder det att Mona Sahlin tycker att det rödgröna alternativet som inte är i regering ska ge Sd politiskt inflytande, till och med aktivt? Du kan väl försöka förstå ändå?

  Alliansen behöver aldrig Sd:s stöd för att vinna en votering mot de rödgröna, men de rödgröna behöver alltid Sd:s stöd för att vinna över alliansen. Där har vi den gigantiska skillnaden.

 21. frekar06 says:

  “Tror du att Alliansen skulle våga chansa att SD skulle rösta på deras kandidat?”

  Ola. Din kommentar säger allt om hur lite du är insatt i den svenska politiken. Sluta hitta på en massa trams. För precis som Johan påpekar så behöver inte Alliansen SD:s stöd för att få igenom sina förslag, vilket de Röd-Gröna behöver.

  /Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.