Röra vid talmansvalet, visst, men bara hos de rödgröna

Tidningarna skriver om talmansröran när vi i riksdagen omvalde Per Westerberg som talman. Visst var det lite rörigt, men bara från de rödgrönas sida. Vi i alliansen var alla närvarande och röstade som vi skulle.

Det var tre från de rödgröna som medvetet eller omedvetet lyckades ge alliansen majoritet oavsett hur Sverigedemokraterna skulle rösta. Thomas Bodström valde att åka till USA utan att ha fått ledigt. Helt oacceptabelt givetvis. Hade någon från alliansen gjort så hade de fått en fruktansvärd utskällning av sin partiledare eller gruppledare. Mona Sahlin har istället “all förståelse” för att Bodström inte är i riksdagen när han är invald, får arvode och alltså inte är ledig. Han skriver inte ett ord om det på sin blogg, förstår att han vill hålla tyst om det.

En vänsterpartist går på toaletten och dricker kaffe så att hon missade att rösta. Helt osannolikt. Hur kan man vara så klantig? Hon är dessutom helt ny i riksdagen och borde väl inte tro att hon skulle veta hur lång tid voteringen skulle ta.

Den tredje rödgröna avvikaren är en som valde att rösta på Per Westerberg istället för på Kent Härstedt. Redan under omröstningen fick jag höra att hon aktivt visat att hon la Westerberg-lappen i kuvertet istället för Härstedt-lappen. Jag skrev om det på facebook innan omröstningsresultatet var klart, men trots att jag var ganska säker på att den aktuella vänsterpartisten ville få ut att hon röstat på Westerberg så valde jag att inte nämna hennes namn. Kanske tur det. Tänkte att det var upp till henne. Men nu i efterhand förstår jag att media inte fått veta vem det var och hon uppenbarligen inte vill skylta med det. Så, nu får valhemligheten bestå.

Valresultatet 194-153 var tydligt och bra. Gissar att den kissnödiga vänsterpartisten är väldigt glad för att Westerberg inte vann med en röst. Hade blivit lite jobbigt att berätta om sin första dag på jobbet (ännu jobbigare). Susanne Eberstein (s) blev första vice, min gamla bänkgranne Ulf Holm (mp) överger mig och flyttar fram till andra vice-stolen, och Liselott Hagberg (fp) fortsätter som tredje vice. Sverigedemokraterna föreslog Mikael Jansson som andra vice, men han förlorade voteringen med 325-20 mot Ulf Holm.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Röra vid talmansvalet, visst, men bara hos de rödgröna

  1. frekar06 says:

    Om Thomas Bodström hade agerat så på den privata arbetsmarknaden så hade det varit skäl för avsked. Man kan också tillägga att det var två Röd-Gröna ledamöter som röstade blankt när Ulf Holm valdes till andre vice talman. Dock så ska man nog inte förvänta sig att SD kommer rösta med er hela tiden. Erik A (SD) skrev efter omröstningen på Twitter: “Ta det inte för en vana @alliansen. Er nuvarande strategi kommer inte hålla…”.

    /Frekar06

  2. Uffe says:

    Jag tycker det är sanslöst att Bodström ger sig av från sitt jobb som han verkar ha gjort. Om han nu inte vill sitta i riksdagen(1), varför ställer han då upp på partiets vallista?

    1: En del tidningar skrev, före valet, att Bodström skulle flytta till USA efter valet. Hur han skulle sköta sitt jobb som justitieminister om vänsterblocket van valet framgick inte (eller så har jag hunnit glömma).

Leave a Reply

Your email address will not be published.