Fördelningspolitik à la Sverige

Idag fick jag en “historia” på mejlen som är tänkvärd.

10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas i Sverige:
– De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting
– Den 5:e betalar 10 kr
– Den 6:e betalar 30 kr
– Den 7:e 70 kr
– Den 8:e 120 kr
– Den 9:e 180 kr
– Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr

De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren:
– “Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen”.

En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas.
De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta.

Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis.
Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.

Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat…
– Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger:
– Men han sparar 70 kr!

– Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.

– Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.

– Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag.

– Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!

De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.

Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt:
Det fattas 520 Kr…

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Fördelningspolitik à la Sverige

 1. z999 says:

  Suveränt bra och pedagogiskt!

 2. z999 says:

  På tal om skatter. Jag har funderat att haka på och dra nytta av rut-avdraget (som jag alltid har varit en ivrig förespråkare för). Jag såg att Maud Olofsson beviljat rastning av hundar inom ramen för rutavdraget och min idé innebär att jag ska rasta fem hundar och kommer att få 1000 spänn i månaden för det per hund (5000 alltså). Går det att ta pengarna vitt eller går det bara att arrangera svart? Visst går det väl att köra dom här villkoren eller finns det en massa trams om minimilön? Om facket kommer med en massa sk-t om kollektivavtal så kan jag ju säga att jag tillhör extremhögern och inte kan ingå i några kollektivavtal eftersom jag inte delar deras människosyn.

 3. Uffe says:

  En klassiker!

 4. z999 says:

  Hur mycket måste hundägarna betala förresten för att jag ska få ut tusen spänn per hund?

 5. Mange says:

  …de fattigaste betalar ingenting??

 6. frekar06 says:

  Ber om ursäkt för att jag nu kommer lägga in en off – topic kommentar. En blogg som jag följer varje dag tipsade dock om intressanta, men också chockerande uppgifter.

  En amatörfotograf filmade på olycksplatsen minutrar efter det att det polska regeringsplanet kraschat. Därefter lades videon ut på Youtube (se länk nedan). Där kan man höra att skott avlossas strax intill olycksplatsen. Människor säger enligt folk på Internet på filmen “Don’t shoot us” fast på polska.

  Amatörfotografen blev enligt uppgifter på Internet attackerad på plats och sedan förd till sjukhus för intensiv vård. Där stängde någon utifrån av hans livsuppehållande behandling. Det känns som om frågorna hopar sig efter att ha fått denna nya information, men att svaren är ytterst få. Vad hände egentligen och vem är det man hör skjuta strax efter olyckan i närheten av där det polska regeringsplanet kraschade?

  Filmen på Youtube finns här:
  http://www.youtube.com/watch?v=h7ruqiG-Bx0&feature=related

 7. Mange, fyra av tio svenskar betalar ingen skatt, många av dem är väldigt unga.

  z999, du får börja med att skaffa ett företag. För övrigt tror jag inte att hundrastning ingår ännu, det var bara ett exempel på hur hushållsnära tjänster skulle kunna utvecklas. Ett annat förslag är att IT-tjänster skulle kunna ingå.

  frekar, när det händer dramatiska saker så uppkommer alltid konspirationsteorier (Nine eleven och Michael Jacksons död är två exempel). En youtube-film kan vara hur fejkad som helst. Det har varit en internationell utredning av olyckan.

 8. frekar06 says:

  Problemet är att det finns för mycket information där ute som talar mot att detta skulle vara en så kallad konspirationsteori. Det är många på Internet såg jag som tror på dessa uppgifter. Det har startats grupper på facebook för att gräva fram sanningen.

  Dessutom så finns det flera väldigt anmärkningsvärda uppgifter. Den svarta lådan från flygplanet ska tydligen visa att det instrument som skulle varna om planet kom för nära marken var avstängt.

  Jag kan givetvis inte säga att dessa uppgifter är korrekta, men det finns helt klart frågor som väckts till liv efter att jag har läst en del ytterliggare på Internet om detta.

  Jag sökte runt på Google och kan inte hitta något om någon internationell utredning om du inte menar den som är ledd av Putin. Den utredningen är knappast särskilt trovärdig.

  /frekar06

 9. z999 says:

  @Johan Linander:
  “z999, du får börja med att skaffa ett företag. För övrigt tror jag inte att hundrastning ingår ännu, det var bara ett exempel på hur hushållsnära tjänster skulle kunna utvecklas.”

  OK. Läste in lite för mycket när jag läste en intervju med Maud. Men så det krävs alltså att man startar upp ett företag innan man kan använda rutavdraget? Vore kul om det var så enkelt att jag bara kunde gå ut med hundarna och sen att förtjänsten bara läggs ovanpå min andra lön.

  “Ett annat förslag är att IT-tjänster skulle kunna ingå.”

  Där skulle jag kunna ha en del att hämta. Fast hundarna vore roligare för att göra något annat.

 10. frekar06 says:

  Johan,

  Detta är en historia som väcker en del frågor att fundera kring. Desto mer jag tänker på den desto mer inser jag att den ligger tämligen nära den fördelningspolitik vi faktiskt har och framförallt har haft ska jag säga innan 2006 års riksdagsval.

  Råkade se att Sven Bergström (C) nu bestämt sig för att rösta för propositionen om kärnkraft i riksdagen. Det är bra, det såg rätt illa ut där ett slag när vi hade tre centerpartister som skulle rösta nej plus att vilden Göran Thingwall skulle fälla regeringen i denna frågan.

  Men det finns faktiskt en sak som fortfarande är mycket intressant med denna omröstning, även om det inte blir den dramatik det såg ut att kunna bli i omröstningen tidigare, och det är hur sossarnas ledamöter egentligen kommer rösta.

  Flera tunga S-politiker kräver nämligen mer kärnkraft och facken vill absolut ha mer kärnkraft och är inte alls glada på Sossarnas beslut om att rösta nej till proposition om kärnkraften. Kommer någon S-politiker att avvika från partilinjen i omröstningen? /Frekar06

 11. Att någon sosse skulle bryta deras partilinje är otänkbart, de har en hårdare piska än vad vi har.

 12. frekar06 says:

  Jag är inte lika säker som du är. Det kommer garanterat vara ett enormt hårt tryck från facken i denna fråga. IF Metall och Pappers bland annat är mycket upprörda över Sossarnas beslut att rösta mot kärnkraften. Det är mycket stora och mäktiga fackföreningar.

 13. Dan Andersson says:

  Men eftersom den 10:e ändå måste äta så bestämmer han sig för att gå till en annan restaurang och äta med 9 andra personer. De bestämmer sig för att fördela notan på samma sätt som skatt betalas i USA.
  Notan blir 600 kr och alla tio betalar 60 kr var.
  Men i notan ingår inte måltidsdryck, dessert, glasavgift, tallriksavgift, besticksavgift och salt-och-peppar-avgift, dessa får betalas direkt av var person till olika entreprenörer som restaurangägaren har lejt ut dessa uppgifter till.
  Den fattigaste i denna gruppen dricker bara vatten och har inte råd med tallriksavgift eller besticksavgift, så han får sin måltid uppslevad direkt på bordsduken där han får äta den med fingrarna.
  Det visar sig efter måltiden att den 10:e personen har totalt sett ändå fått betala 400 kr, så han har sparat 120 kr, men samtidigt känner han sig irriterad av all omständlighet runt måltiden, och lite äcklad av att den fattigaste personen hade tvingats äta på ett sådant motbjudande vis.

  Samtidigt sitter de 9 andra personerna kvar på den ursprungliga restaurangen. Deras nota blir nu bara 900 kr, och denna delar de gladeligen upp mellan sig, för nu behöver de inte längre lyssna på den 10:e personens dryga prat om hur hans blotta närvaro gör att restaurangägaren serverar dem bättre mat i större portioner. De är dessutom medvetna om hur otrevlig den alternativa restaurangen är, och skulle inte välja att gå dit även om de också skulle kunna göra det.

 14. Vad har din beskrivning att göra med de skatteförändringar som alliansen har genomfört? Dessutom har du fel i din beskrivning av USA:s skattesystem. Det är långt från verkligheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.