EU-nämndsmöte i natt?

Det låter inte klokt, men det är fullt möjligt att vi ska ha telefonsammanträde med EU-nämnden i natt. Det hela beror på hur förhandlingarna mellan finansministrarna går. Vi har redan haft ett möte vid kl. 19 nu ikväll och då ställde sig samtliga partier förutom Vänsterpartiet bakom regeringens ståndpunkt. Vad den innehåller kan jag dock inte säga eftersom jag är osäker på vad som fortfarande är sekretessbelagt.

Att läget är besvärligt och att hela Europa och därmed hela världen kommer att bli drabbat om situationen inte kan räddas behöver jag nog inte berätta. Det finns dock fortfarande de som tror att Sverige är en isolerad ö som inte påverkas av om våra viktigaste handelsländer dras ner i en djup kris, enbart för att Sverige inte är med i eurosamarbetet. Reinfeldt och Sahlin var också överens om detta i deras Agendadebatt ikväll, men Sahlins kamrater i Vänsterpartiet har antingen inte förstått pga okunskap eller så väljer de att bortse från verkligheten för att den inte passar in i deras värld.

Vänsterpartiets ledning framstår ändå som nationalekonomiska genier i jämförelsen med ombudsmajoriteten på deras kongress som har röstat genom det ena mångmiljardkravet efter det andra. Jag tror att såväl Ohly som Sahlin och Eriksson river sitt hår, eller så gör man som Lars Ohly när han förklarar att han inte tänker driva stämmobesluten i förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to EU-nämndsmöte i natt?

 1. Mållgan says:

  Anders Borg som lovat att Sverige inte skall låna ut något till Grekland, samtidigt som han styr Sverige åt samma håll som Grekland. Alla de länder som har ekonomiska problem nu har ju det gemensamt att de har mycket lågt skattetryck, i Grelands fall endast 33.5%

 2. z999 says:

  “Kommer Sverige att vara med och betala?

  – Sverige kan komma att bidra om vi väljer att göra det men vi har inga obligationer att göra det, säger Anders Borg. ”

  Kul inställning till den gemensamma statskassan.

 3. Pingback: Claeskrantz.se » Twitterfierad eller mediafierad politisk debatt

 4. Mållgan, menar du att vi i Sverige har lågt skattetryck? Världens högsta tillsammans med Danmark! Nog vill vi ha ett lägre skattetryck, men ner till 33% tror jag inte att något parti har som mål. Vi i Centerpartiet har sagt att Sverige bör närma sig en EU-15 snittnivå, men det kommer att ta många år.

  Sedan handlar det snarare om stabilitet och kontroll på statens finanser än skattetrycket huruvida det blir kaos i ekonomin eller inte. Det går självklart att kombiner ett lågt skattetryck och kontroll på finanserna, det är inte svårare än att inte ha större utgifter än inkomster.

  z999, om Sverige på sikt tjänar på att hjälpa till är inte det ett bättre alternativ än att bara sitta med armarna i kors, säga att grekerna ska skylla sig själva och sedan dras vi ner i en djup finanskris igen?

 5. z999 says:

  33,5%? Grekland har alltså högre skattetryck än antalet svenskar som röstade i senaste eu-valet?

 6. z999 says:

  Är det inte rätt tid för en ny folkomröstning om euron nu? 🙂 Folket röstade ju fel förra gången. Jag tycker att det hela stöder min idé att euron skulle ha införts först, alltså helst innan idén om EU. Blir det billigare att åka till Grekland förresten om dom inför drachmer igen?

 7. z999 says:

  Extremhögern har tydligen somnat in. Trots att hela extremhögern är negativa (av skiftande skäl) till euron så har det hittils inte kommit så många kommentarer om Grekland.

 8. frekar06 says:

  Johan,

  Den ekonomiska kris som vi nu befinner oss i visar på att det var ett korrekt beslut av folket att inte rösta för ett införande av Euron i Sverige. Den kris vi nu befinner oss i visar nämligen på mycket allvarliga brister i EMU-samarbetet.

  Ett exempel är den pakt om stabilitet som hela EMU-samarbetet bygger på. Den har havererat fullständigt. Jag tror det är typ två eller max tre länder som uppfyller pakten om stabilitet. Ett annat exempel är att länderna har så olika förutsättningar att vissa skulle behöva högre ränta, medan andra skulle behöva lägre ränta än den som ECB sätter.

  Det är möjligt Johan att ni politiker tycker att era stödpaket är bra till krisande länder, men det är uppenbart efter det tyska valet igår att ni inte har folket med er.

  Merkel straffades hårt för sitt stöd till Grekland. Den juridiska grunden för beslutet om det senaste stödpaket måste prövas i EG-domstolen. Det finns nämligen en “No-bail-out paragraf” i Lissabonfördraget som säger att man inte får lösa ut andra länders skuldkriser.

  Det är i detta fall glasklart att länderna genom oansvarig ekonomisk politik själva har försatt sig i situationen, så det undantaget fungerar inte. Med andra ord, hela krispaketet som togs i natt och det som togs för att rädda Grekland är sannolikt inte lagliga om man går efter lissabonfördraget. Vi får vänta och se vad som händer helt enkelt, men en sak är säker, krisen är långt ifrån över. //Frekar06

 9. Mange says:

  Och när ska Grekland betala tillbaka? Var det inte så att Mållgan menade att de länder som har kriser är de som har lägst skattetryck, inte att vi har det. För det har vi ju inte och det kanske är därför vi befinner oss i ett helt annat läge?

 10. frekar, Anders Borg hade en lång genomgång på telemötet med EU-nämnden om den legala grunden. De första tankarna om stöd via artikel 3 fungerande inte, men nu tror jag att det var artikel 220 punkt 2 (fritt ur minnet, tog inte anteckningar) för de 60 mdr euro och det ska vara helt i sin ordning enligt fördraget.

  Mange, alla lån ska betalas tillbaka. Nödlånen krävs för att få ner statsskuldsräntorna och ge Grekland rådrum. Men självklart kommer det att krävas radikala åtgärder i Grekland, både på inkomst och utgiftssidan, dvs både skattehöjningar och besparingar. Det går inte att gasa sig ur den situation som Grekland har försatt sig i.

  Jag försökte förklara tidigare att lågt skattetryck mycket väl kan kombineras med kontroll på statens finanser, det går även att leva över tillgångarna med högt skattetryck (t.ex. Sveriges agerande i slutet av 80-talet som resulterade i krisen i början på 90-talet) och då blir det problem ändå. Sverige har klarat den här krisen bra tack vare en utmärkt statsfinansiell kontroll, inte pga högt skattetryck.

 11. frekar06 says:

  Ja, jag förstår varför Anders Borg hade en lång juridisk diskussion vid telefonmötet med EU-nämnden för tittar man på Lissabonfördraget så är det inte glasklart vad som gäller i sådana här situationer och det var egentligen därför jag hoppas att man tar upp frågan i EG-domstolen, just för att sätta praxis kring hur olika regelverk i EU ska tolkas när det gäller stöd till olika medlemsländer. MVH Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.