Gomorra – Roberto Saviano

Jag är nog som de flesta, ganska uppdaterad på den sicilianska maffian men inte alls på den neapolitanska camorran. Eller rättare sagt, jag var inte det. Efter denna bok så har jag lärt mig namnet på otaliga småstäder runt Neapel och ännu fler familjenamn med anknytning till camorran.

Roberto Saviano är en modig man. Trots att han visste att boken skulle innebära ett pris på hans huvud så skrev han den och lät den publiceras. Jag vet inte hur lång tid han samlade ihop sitt material, men det är en noggrann genomgång av familjer, brottssyndikat, mord, bostäder osv.

Det är en skrämmande läsning, hur kriminella gäng kan styra allt från liv och död till legala företag och politiken. Hur barnen växer upp och drömmer om att få bli en av “dem” är riktigt skrämmande. Hur lite ett liv är värt känns också groteskt. Saviano beskriver allt, och lite till. Boken 385 sidor lång, men jag tycker att den hade vunnit på att bara vara 200 sidor. Nu blir det lite för detaljerat i min smak, men nog har jag lärt mig mycket om Neapels camorra.

En sak är säker, jag kommer inte att åka på semester till Neapel…

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.