Grattis alla spritsmugglare

Fick ett mejl från Sprit- och vinleverantörsföreningen med rubriken “Grattis alla spritsmugglare”. De är givetvis oerhört partiska, men deras oro är fullt befogad. Högre skatt på sprit, vin och tobak kommer utan tvekan att öka smugglingen. Så har det varit tidigare och så kommer det att bli igen.

Jag gick in i de rödgrönas budgetmotion för att se hur de har resonerat kring ökad smuggling och laglig införsel och hur mycket de “dragit av” för att en mindre del köps på Systembolaget pga deras skattehöjning.

De är så kortfattade att jag kan ta med hela deras text kring denna skattehöjning:

“Vi föreslår att skatterna på alkohol och tobak höjs med totalt två miljarder kronor netto. Effekten av förslaget är att en flaska vin som idag kostar 70 kronor ökar i pris med 2,50 kronor och en flaska sprit ökar med cirka 24 kronor. Vi föreslår att skatten på tobak höjs med drygt 600 miljoner kronor. Effekten av förslaget är att ett paket cigaretter ökar i pris med två kronor och en dosa snus ökar med 2,40 kronor. Detta motsvarar en ökning av skattinkomsterna netto med 12,5 procent.”

Med andra ord inte en stavelse om risker för ökad smuggling. De har överhuvudtaget inte resonerat kring skattebortfall när mer av alkoholen köps på andra ställen än på Systemet. De har gjort en rak uträkning, ingen hänsyn till ändrade köpvanor som vi vet kommer som ett brev på posten vid den här typen av skatteökningar. De är inte seriösa och redan den första grejen jag kollar i deras budgetmotion visar sig vara ett luftslott.

Återkommer snart med fler synpunkter på deras budgetmotion.

This entry was posted in General and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Grattis alla spritsmugglare

 1. Mange says:

  Allt enligt facit – Johan Linander…

 2. Mange, du behöver inte läsa min blogg om du inte vill, det är ingen som tvingar dig. Menar du att du inte tror på att höjda skatter i Sverige innebär mer legal införsel och mer smuggling? Det behövs inte någon större ekonomisk begåvning för att räkna ut att fler väljer att köpa med sig alkohol hem från utlandsresan (eller göra en utlandsresa just för att köpa, vilket är oerhört vanligt i Skåne) om prisskillnaden är större. Det är inte heller svårt att räkna ut att smugglingen blir större om det finns mer pengar att tjäna.

  Det går också att titta på verkligheten de senaste två åren. När kronan var relativt stark före finanskrisen så handlades det mycket utomlands, men med kronfallet så minskade införseln och Systembolaget ökade sin försäljning. Nu återhämtar kronan sig och införseln ökar igen. Det går väldigt snabbt. Du kan också studera Finland som exempel. När alkoholskatten höjdes så blev Tallink glada, resandet till Estland ökade snabbt och införseln likaså. Alko hade dock inte lika gynnsamma tider.

 3. z999 says:

  Det är inte bara pengarna tycker jag. Folk som aldrig skulle begå brott som smuggling annars frestas att ge sig in i “branschen”.

 4. Mange says:

  Nämen vad bra! Billig sprit till alla…låter som en toppenidé ur hälsosynpunkt. Ni tänker fasen inte längre än näsan räcker…(ursäkta, men ibland blir man lite arg)

 5. Vem har sagt billig sprit till alla? Men att chockhöja alkohol- och tobaksskatter vet vi kommer att leda till mer smuggling och mer legal införsel. Med andra ord är det inte bra ur brottssynpunkt och dessutom kan man inte räkna som vänsterpartierna gör när de gör en rak uträkning där de gångar dagens försäljning med skattehöjningen och helt bortser från följderna av en skattehöjning.

 6. Mange says:

  Du får nog försöka förklara för mig mer detaljerat vad som händer när man höjer skatten på sprit och tobak, och inte bara säga ATT det blir fel. För mig är det logiskt att folk köper mindre mängd om det är dyrare. Och smugglingen måste man väl i så fall kunna lösa på annat vis. Det är ju att lägga sig platt om man bara sänker skatten och därmed får en sänkt smugglingsfrekvens på köpet. Man löser ju knappast problemen med hög sprit och tobakskonsumtion på det sättet, tvärtom. Mindre smuggling – visst – men även högre konsumtion. Är det detta ni menar med att vi ska konsumera oss ur krisen?

 7. Med en alkohol- och tobaksskattehöjning så blir det dyrare att köpa sprit och tobak i Sverige. Men i Danmark, Tyskland, Estland m.fl. länder är det billigare och när prisskillnaden ökar så ökar motivationen att ta in sprit och tobak från dessa länder till Sverige. Jag vet inte om ni stockholmare tar båten till Estland eller Finlandsfärjan för att köpa alkohol, men i södra Sverige är det mycket vanligt. I centrala Helsingborg fanns det under en tid inget Systembolag, de klarade inte sig eftersom alla tar båten över till Helsingör och köper billigare där.

  Jag har inte föreslagit någon skattesänkning eftersom vi nu har en nivå som tycks vara rimlig, allt fler väljer att handla på Systemet även om det fortfarande pågår en omfattande smuggling.

  Men skulle de rödgrönas förslag verkställas så kommer Systemet att minska sin försäljning medan fler åker och inhandlar legalt i andra länder eller köper av “privata systembolag”, dvs insmugglad sprit. När Systembolaget minskar sin försäljning så minskar även skatteintäkterna. För det som köps i andra länder får inte Sverige en enda skattekrona. Med andra ord faller de rödgrönas uträkning eftersom de inte tagit hänsyn till beteendeförändringar med ett höjt pris på Systemet.

  Tydligt nog?

Leave a Reply

Your email address will not be published.