Vilket svek av V och Mp!

Det är bara att konstatera att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har svikit i datalagringsfrågan. I den reservation som de la fram i justitieutskottet tidigare idag så gav de rödgröna ett sken av att de inte vill ha datalagringdirektivet i sin nuvarande form (“Vi anser att den registrering av enskildas förehavanden som genomförs genom datalagringsdirektivet är och får inte vara ett oproportionerligt ingrepp i den personliga integriteten”), men det är tydligen helt fel.

När jag läste artikeln i Aftonbladet där vänsterpartiets gruppledare Alice Åström (sitter inte i JuU) uttalar sig så blev jag förvånad. Tidigare besked om att Vänsterpartiet och Miljöpartiet stödjer Centerpartiets linje att kämpa för att ändra direktivet så att vi slipper införa det i svensk lag gäller uppenbarligen inte längre.

Dessutom har den rödgröna vänsterkartellen kommit överens om att ha en lagringstid på ett år! I alliansen har vi i Centerpartiet fått genom minimilagringstiden på sex månader. Jag är den första att ha förståelse för att kompromisser måste göras i ett samarbete, men att Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle gå med på en så dålig kompromiss skulle jag aldrig kunna föreställa mig.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Vilket svek av V och Mp!

 1. “Centerpartiets linje att kämpa för att ändra direktivet så att vi slipper införa det i svensk lag”

  Varför är Centerpartiet inte mer tydliga/utåtriktade med detta?

  Och nej, det går inte, som vanligt, hänvisa fråga tillbaka till oss gräsrötter. De flesta av oss ÄR tydliga med vad vi tycker i denna frågan, men vi känner att vi har 0 (noll) stöd av partiledningen/riksdagsgruppen i frågan.

 2. Kapten Kalas says:

  Ett riktigt snedsteg inför valet av V och MP.

 3. frekar06 says:

  Johan,

  Centern ska nog inte anklaga andra partier för svek förrän man städat upp framför egen dörr. Ni har under den här mandatperioden svikit era väljare när det gäller löftet om stärkt personlig integritet genom att införa FRA-lagen och Ipred. Förhoppningsvis hinner Centern inse vilken dålig politik som förs på det här området innan valet. Om ni vill ha ett Dark net så kan ni fortsätta bedriva den nuvarande politiken. Om anonymiserings tjänsterna blir resistanta så kommer man inte längre kunna utreda hot mot rikets säkerhet eller fildelning för den delen (med andra ord lagar som FRA-lagen och Ipred har rakt motsatt effekt än vad ni politiker vill). Ca 200 000 stod på kö för att gå med i Pirate bay killarnas anonymiseringstjänst innan den ens lanserats i full version, det visar på vart vi är på väg just nu, människor är beredda att betala för att skydda sin integritet på nätet.

  Jonas Birgersson (Labs2 VD) sammanfattar läget rätt bra här: http://www.youtube.com/watch?v=aywwTjwtCak.

 4. Markus, detta har jag sagt många gånger, men det är inte alltid så enkelt att få media att nappa.

  Frekar, redan 2006 skrev jag en debattartikel om vilket problem det kommer att bli om allt fler väljer att använda sig av anonymiseringstjänster. Vem skrev jag debattartikeln tillsammans med… Just det, Jonas Birgersson…

 5. frekar06 says:

  Johan,

  Om du känner till vilket problem det kommer att bli om allt fler väljer att använda anonymiserings tjänster, varför fortsätter ni i Centerpartiet då att bedriva en konsekvent politik som leder till att allt fler väljer att använda sig av anonymiserings tjänster? Eller vill Centern kriminalisera anonymiserings tjänster? Anonymiteten har alltid hittills betraktats som en förutsättning för en fungerande demokrati.

 6. Centerpartiet vill inte kriminalisera anonymiseringstjänster.

 7. frekar06 says:

  Johan,

  Camilla Lindberg (FP) är en politiker som återigen tar ställning för den personliga integriteten och för medborgarnas rättigheter. Hon har på sin blogg och för partiledningen deklarerat att hon tänker rösta nej till datalagringsdirektivet i riksdagen. Även Agneta Berliner (FP) har enligt Lindbergs blogg deklarerat att hon tänker rösta nej. Det här är vad jag kallar för att ta ansvar för det här landet. Vi får hoppas att flera ledamöter i riksdagen tar sitt förnuft till fånga och röstar nej till direktivet om datalagring. I övrigt ett läsvärt inlägg faktiskt om datalagring utifrån ett genusperspektiv!

  http://camilla-lindberg.blogspot.com/2010/02/datalagringsdirektivet-ur-ett.html

 8. Nu finns det ingen omröstning om datalagringsdirektivet eftersom det inte är någon proposition lagd. Däremot har oppositionen imorgon en reservation i betänkandet om polisfrågor som innebär att de vill genomföra en mer långtgående datalagring, är det den reservationen som hon ska rösta för?

Leave a Reply

Your email address will not be published.