Väcker många frågor

Redan i morse blev jag uppmärksammad på mobilkamerafilmen som nu blivit en stor nyhet. Som vanligt ska man inte dra slutsatser av att se/höra en part, men nog väcktes många frågor när jag såg filmen. Polisen behöver jobba förtroendeskapande och detta hjälper inte till.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

23 Responses to Väcker många frågor

 1. Uffe says:

  Inte för att jag tror vi någonsin får höra den, men det vore _ohyggligt_ interessant att höra den andra partens version av händelserna…

 2. z999 says:

  Håller med Uffe och har orubbat förtroende för polisen i det här fallet.

 3. frekar06 says:

  z999 och Johan,

  Jag tycker att detta styrker bilden av att polisen tyvärr inte fungerar särskilt väl. För mig var den bilden i och för sig rätt tydlig innan det som Johan skriver om idag i sitt inlägg. Det finns ju tyvärr många exempel på att polisen inte fungerar utöver detta som nu sprids på nätet. Bland annat avslöjade Insider Special för något år sedan (har för mig reportaget sändes 2008 eller 2009) att svensk polis under mer än tio års tid undanhållit bevis för domstolarna för att mörklägga sina egna brott. Det kan handla om tusentals fall där domstolarna dömt fel pga. att polisen undanhållit bevismaterial. Flera oskyldiga har dömts för brott de inte begått och flera grovt kriminella har gått fria.

  Reportaget finns att se i Tv3 Play, men trailern för reportaget i Insider ger en bra sammanfattning: http://www.youtube.com/watch?v=F09ViC17ub4. Sen har vi Thomas Quick fallet som framstår som den enskilt största rättsskandalen i modern tid i Sverige och sen har vi fallet Ulf. Utöver det har vi den urdåliga hanteringen av helikopterrånet som visar på väldigt allvarliga brister i polisens arbete och nu senast var det utredningen kring fallet Pernilla som fick svidande kritik.

  Vi hade ju dessutom nåt fall för något år sedan där polisen rakt upp och ner stod och ljög inför domstolen och det fanns dessutom bevis på att de ljög i form av film från övervakningskameror på bensinmacken (visades i UG för något år sedan). Ändå frikändes poliserna. Att någon kan ha förtroende för polisen och rättsväsendet är för mig en gåta, mitt förtroende tog definitivt slut när Hannes Råstam avslöjade skandalen kring Thomas Quick.

 4. profanum_vulgus says:

  z999:
  Klart att du har, du skulle ju vilja att poliserna torterade honom och att han sedan fick 25 års fängelse för uppstudsighet mot ordningsmakten.

 5. z999 says:

  Fekar06, jag skrev att jag hade förtroende för polisen i just det aktuella fallet. I övrigt håller jag med dig helt, det behövs en stor uppryckning som inte handlar om antalet poliser.

 6. Uffe says:

  Jag börjar känna att mitt förtroende för rättssystemet mer än naggas i kanten när jag läser/ser det som är aktuellt just nu och lägger ihop det med sådant jag läst/sett tidigare. Och för rättssystemet är det ett problem när tillräckligt många inte har förtroende för det.

  Konstigt nog känner jag förtroende för de poliser jag träffat hittils, när de stoppat mig för nykterhetskontroller och liknande. Å andra sidan är där trots allt en skillnad mellan individerna som utgör systemet och systemet som sådant.

 7. profanum_vulgus says:

  Uffe:
  Jag träffar också nästan bara snälla poliser numera. När de stoppar mig i en hyfsad bil där jag sitter med skjorta och slips så är de mycket hövliga, sakliga, trevliga och en del t.o.m lite charmiga.
  Det var lite annorlunda när jag var student och körde en risig bil, dels stoppades jag oftare, jag fick blåsa oftare, och även om ingen polis egentligen var så värst otrevlig så fick man inget extra.
  Det var jävligt annorlunda när jag var ute som tonåring, jag träffade fan aldrig en enda trevlig snut. En gång när jag fick stryk av fem snutar (vilket de motiverade i skrift med att de skulle statuera ett exempel, detta för andra ungar som jag inte hade någon anknytning till) och sedan kördes till stationen och anhölls så fick jag först en rungande örfil när jag inte svarade på frågor medan jag gav ifrån mig mina grejer, sedan fick jag ett knytnävsslag i ansiktet av en annan när jag inte gick in i cellen innan han sagt åt mig (vilket jag bara antog att han skulle göra när han ville att jag skulle gå in). När jag fick tillbaka mina grejer så hade de tagit 40 spänn jag hade i plånboken. (Det ska förvisso påpekas att en av poliserna berättade sanningen om vad som hänt, men honom träffade aldrig jag, de övriga 7-8 ljög)

  Det är förvånande vilken mängd poliser man kan slumpa fram som är beredda att begå eller blunda för vilka brott som helst. Ta bara de 20-25 som deltog i mörkandet av vad som hände vid skotten under GBG-kravallerna, eller de 15 som närvarade vid det där mordet på killen som sparkat på en bil.
  Man skulle inte hitta samma täthet av så svåra kriminella ens på kumlabunkern.

 8. z999 says:

  Linander, tänker du inte uttala dig om valfusket hos moderaterna? Eller väntar du tills att deras utredning har kommit fram till något?

 9. Idiotiskt att fuska, men ändå en intern fråga för moderaterna att reda ut (om det inte visar sig att lagbrott begåtts). Socialdemokraterna hade personer som blev dömda för valfusk efter valet 2006, det var långt mycket allvarligare.

 10. profanum_vulgus says:

  Linander:
  Varför var det mycket allvarligare?

 11. z999 says:

  @Linander:
  “Idiotiskt att fuska, men ändå en intern fråga för moderaterna att reda ut (om det inte visar sig att lagbrott begåtts).”

  Jag fattar inte hur han trodde han skulle komma undan med det. Han stänker väl antagligen sk-t över hela riksdagen med sitt beteende också.

  “Socialdemokraterna hade personer som blev dömda för valfusk efter valet 2006, det var långt mycket allvarligare.”

  Ja. Det är vid sådana tillfällen som man som icke-politiker känner sig så utsatt och utlämnad. Makten ska liksom utreda sig själva, det inger inte så mycket förtroende. Som väljare så vill man ju ha starka idealister på förtroendeposterna som verkligen har en tilltro till demokrati och att det i alla fall till viss del ska handla om att makten utgår från folket.

 12. z999 says:

  Vi är ju relativt skonade från maktmissbruk i Sverige vilket innebär att man inte funderar på vilka skydd som finns när det väl inträffar. KU är första tanken även om det kanske inte är aktuellt i det här fallet. Bra att han insåg att han gjort fel i alla fall och tycks beredd på att ta konsekvenserna.

 13. frekar06 says:

  Johan och z999,

  Expressen skriver nu om att Centerpartiets kandidat till nytt kommunalråd i Uppsala, Örjan Berglund, anklagas för att ha fuskat under provvalskampanjen. Flera politiker i Centerpartiet kräver nu att han inte ska få kandidera! Nu är det alltså inte bara Moderaterna som har ett internt arbete att göra, utan också Centern.

  Länk till artikel i Expressen:
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1884440/misstankt-valfusk-aven-i-centerpartiet

 14. frekar06 says:

  Jag börjar undra var den här tragiska historien om valfusk egentligen ska sluta.

 15. Det är stor skillnad mellan att bryta mot partiernas interna regler och bryta mot landets lagar.

  Att använda medlemsregistret för egen del är i strid mot Centerpartiets regler, men samtidigt så har han inte gjort mer än att uppmana medlemmar att rösta på honom. Jag utgår från att våra medlemmar gör ett självständigt ställningstagande när de röstar i våra medlemsomröstningar. Dessutom är medlemsomröstningen bara rådgivande, det är en nomineringsstämma som beslutar hur listan ska se ut.

 16. frekar06 says:

  Johan,

  Jag sa inget om att centerpartisten skulle bryta mot landets lagar och dessutom vet vi inte om moderaterna heller har brutit mot landets lagar, däremot har de i likhet med Centerpartiets kandidat brutit mot partiets stadgar.

 17. z999 says:

  Händelserna väcker minst sagt oro. Sen undrar jag vad det här är för något???-
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6616119.ab

  Inte heller fick hon något större stöd från övriga, knappt ens från sitt eget parti. Joakim Risberg (C) var den enda centerpartisten tydligen som reagerade normalt på det hela.

 18. frekar06 says:

  z999, jag undrar också vad det är frågan om.

 19. Frekar, jag tycker att det är stor skillnad mellan att betala någons medlemsavgift mot att de röstar “rätt” i medlemsomröstningen och att uppmana befintliga medlemmar att rösta på honom (vilket centerpartisten i Uppsala gjorde).

  Vad gäller KG Abramsson så ska jag skriva ett blogginlägg om det, men att inte mer än en centerpartist gick upp i talarstolen var inget som jag reagerade på, han talade säkert för hela fullmäktigegruppen. Varför var det inte någon annan från något annat parti, inklusive socialdemokraterna, som protesterade? Det är en mer relevant fråga.

 20. farmorgun says:

  Kjell Häglund skriver i sin krönika i Journalisten att Jesper Nilssons blogginlägg om det som hände vid T-banestationen i Hornstull är den största storyn på länge – länk här http://www.journalisten.se/kronika/22337/den-stoersta-storyn-pa-laenge
  Vilken anda och vilket förhållningssätt råder inom Stockholmspolisens Ungdomsrotel egentligen?

 21. frekar06 says:

  Johan,

  Nyheter 24 (se länk nedan) rapporterar om ett ännu värre fall i Gävle än det du skriver om i ditt inlägg på bloggen. Artikeln finns här:

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/301738-tvingades-kla-av-sig-infor-polisen

  Det är en skrämmande artikel som återigen belyser de enorma brister som finns i rättssäkerheten i Sverige. Jag måste säga att jag är smått chockad efter att ha läst artikeln. Jag trodde inte att det kunde gå till så här i en rättsstat, men det kunde det tydligen.

 22. Nan says:

  Här är bakgrunden i båda fallen. Kanske man ska utreda det som Rasmus Fleicher säger, eftersom lagen dels kan missbrukas (Hornstull), dels användas av inkompetenta poliser (Gävle). Det är faktiskt rätt obehagligt att godtycklig polis har rätt att frihetsberöva vem som helst när som helst på väldigt lösa boliner, och personer som avviker, t.ex. med lyten, rakt av. Lagen öppnar för trakasserier

 23. frekar06 says:

  Nu kan Nyheter 24 avslöja att de båda poliser som utsatte Jesper för utpressning ljuger i den polisanmälan de författat och lämnat in mot Jesper. Är det ens lagligt att ljuga i en polisanmälan?

  Artikel i Nyheter24:
  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/303410-hornstullspoliserna-ljuger-i-anmalan-mot-jesper-nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published.