Sommarlugnt på bloggfronten

Den senaste tiden har jag inte känt någon större glädje när jag satt mig ner för att blogga. Det har mest känts som ett tvång. Valrörelsen var jobbig och när valresultatet inte gav någon ny energi så blev det lite av tomgång. Jag känner inte heller att jag får någon energi av diskussionerna som ofta följer efter mina inlägg. Det blir allt för ofta bara upprepningar av gamla välkända argument och det känns bara trist. Jag önskar verkligen att fler skulle välja att diskutera det som inläggen handlar om.

Därför har jag bestämt mig för att dra ner på bloggandet under sommaren. Jag kommer säkert att göra ett och annat inlägg när andan faller på, men det blir inte med samma intensitet som tidigare. Det kommer också att ta längre tid för mig att moderera inlägg, så ha lite tålamod. (Jag censurerar inte inlägg om de inte innehåller förtal eller förolämpningar mot någon.)

Imorgon åker jag på Nordiska rådets möte i Haparanda/Torneå/Kemi och sedan blir det semester på riktigt i några veckor. Vi hoppas på en varm och solig sommar med mycket avkoppling och sköna bad!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Sommarlugnt på bloggfronten

 1. Mikael says:

  Johan,

  Jag delar din inställning till debatten fullständigt, även om jag tillhör dem som ofta känner mig nödgad att bemöta dina inlägg. Inget skulle kännas bättre än att enas inför valrörelsen 2010 och att känna gemensam stolthet för de bra saker som Alliansen trots allt genomfört.

  Det är oerhört trist med den konfrontations argumentering som fått fäste, men hur kan man annars bemöta argumentet att min frihet och rättsäkerhet är en lågt prioriterad sakfråga? Hur kan man organisera ett debattformat när den ena sidans förhandlingsposition är att man inte längre har rätt att fredas ifrån statligt intrång? Hur kan man inte bli fylld av att vrede som går bortom sakpolitikens avvägningsretorik?

  Det är inte medborgarna som sätter den politiska agendan mellan val, det är regeringen. Man valde att göra FRA-lagen till en kabinettsfråga, att lydigt genomföra Ipred trots massiva folkliga protester, samma inställning verkar prägla hanteringen av Datalagringsdirektivet.

  Låt oss hoppas att regeringen backar iväg ifrån konfrontationspolitiken istället för att göra FRA också till nästa års valrörelses centrala fråga, för det överlever inte centerpartiet.

  Som den vettiga människa du är Johan, förstår du nog att vi inte är meningsfiender, att vi delar en liberal grundsyn, men när frågan är för eller mot medborgerliga rättigheter duger det inte att stå och balansera på staketet, då måste man välja sida.

  Ha en trevlig sommar.

 2. Kan bara säga at jag håller med Mikael.

  Mitt engangemang inom Centerpartiet har gått från att driva och pusha för liberala idéer från partiet, till att motarbeta det ena idiotiska förslaget efter det andra, som läggs fram av den regering Centerpartiet sitter med i.

  Det tar också mycket på krafterna, men Centerpartiets integritetsnätverk kommer nog hålla på ett bra tag till.

  Ha en skön sommar och hoppas du kommer tillbaka med nya friska krafter, så vi gemensamt kan ta tag i sådant som är viktigt, typ rättssäkerhet. 🙂

 3. AH says:

  Glad sommar!

 4. Björn says:

  Jag håller med Mikael. Jag befinner mig på andra sidan av den här debatten, förstås, och har argumenterat “konfrontativt” i ett år. Självklart är man trött på frågan. Självklart vill man debattera andra frågor. Självklart vore det roligare att tillsammans arbeta för ett centerparti som når målet om 15-16 procent i nästa val där vi debatterar miljö, decentralisering, företagande.

  Den här frågan förgiftar allt. Men jag skulle vilja hävda att det inte är vårt fel. Frågan är central för alla människor: har staten rätt att göra de här massiva intrången i den privata sfären? När Iran visar sig ha det som FRA ska ha, så är avståndstagandet unisont från västvärlden. Samtidigt som Sverige håller på att bygga upp det som Iran nu visat sig ha.

  Är det i själva verket rätt av Iran att ha en, som Staffan Danielsson så gärna säger, “strikt reglerad signalspaning” för att undanröja hot mot statens säkerhet? För internet är ju onekligen ett hot mot den iranska statens säkerhet, och det med all rätt!

  Samtidigt så får vi som jobbar med internet, och som har jobbat med internet, i åratal eller rent av decennier höra av jurister och statsvetare att vi inte vet vad vi pratar om. “Det är inte som vi säger”. Det är som om jag skulle ge mig in i en processrätt och säga att ingenting av det advokaterna där gör är rätt. De har alla, i det fallet, helt fel.

  Så, är det undra på att vi är arga, låter arga, och ger uttryck för vår besvikelse och ilska? Jag beklagar att du tycker att det är jobbigt. Men helt ärligt och rakt, och det tycker jag man ska vara, så är det inte FRA- och Ipred-motståndarnas fel.

  Gör om, gör rätt, ge oss en signalspaning som tekniskt funkar och som är juridiskt rättssäker och som är demokratisk, så kan vi återigen enas på barrikader och prata om skattenivåer, byråkrati för företagande, utsläppsrätter och miljöbilar.

  Men innan dess… innan dess lär vi fortsätta att skälla och argumentera för det som borde vara självklart för alla demokrater.

 5. Malte Lewan says:

  Jag önskar också att den här frågan om integritet och “pirateri” inte hade blivit så viktig. Det är egentligen inte min favoritfråga alls, men den börjar mer och mer styra mina politiska val, för jag känner mig så hotad av det auktoritära samhället och industrilobbyns makt.

  (Senast IDAG såg jag att någon svensk blivit åtalad för att tillhandahållit en länk till en tv-kanal, som följd av hur åklagaren tolkat företeelsen länkar efter Pirate Bay-rättegången. Igår eller förrgår såg jag hur någon blivit stämd på miljontals dollar för att ha laddat ner 24 (?) låtar. Det är bang, bang, bang…attacker hela tiden. Och var är de goda nyheterna? Var tar det slut? Finns det några definitiva gränser?)

  Jag skulle vilja koncentrera min tid på federalismen och decentralismen, men först måste hela denna samhällsfråga om frihet på Internet “fixas”. Regeringen gör tyvärr inte det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.