Möte, sol och mygg

Sitter nu på ett seminarium om gränshinder på Joentalo folkhögskola i Torneå. Det är en del av Nordiska rådets möte i Haparanda/Torneå. När det gäller gränshinder så är det särdeles intressant att lyssna till Ole Norrback som är ordförande i Gränshindersforum. Tristare att lyssna på den svenske statssekreteraren för nordiska frågor Johan Tiedemann som bara försöker säga att Sverige gör så mycket så och är så duktiga.

Jag säger inte att det inte händer en del, men i förhållande till hur många gränshinder som finns mellan våra nordiska länder så går det alldeles för långsamt. Vi kan inte sitta och vara nöjda med att några få små gränshinder löses per år när medborgare och företagare dagligen har problem eftersom de råkar bo, leva och jobba på olika sidor av en nordisk gräns.

Tvärtom så måste vi verkligen börja prioritera gränshindersfrågorna. Inga “det är omöjligt att lösa svar” ska accepteras (det är tjänstemännens favoritsvar). Vi ska ha ett Norden där människor ska kunna röra sig fritt och leva sina liv fritt över nationsgränserna, då måste inställningen vara att problem ska lösas.

Detta är andra gången jag är i Tornedalen. Förra gången var 1997 och då var det också en fantastiskt varm sommar. Jag börjar tro att de alltid har 25 plusgrader här uppe. Kan det vara den globala uppvärmningen? Liksom då för 12 år sedan så har myggen hälsat oss välkomna. Dessa eviga hatobjekt. Varför finns det mygg? De är som fästingar. Helt onödiga och bara en plåga. Men midnattssolen är underbar!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Möte, sol och mygg

 1. Patrik says:

  Mygg!

  Det är en trevlig liten varelse. Påminner lite om de nu så populära “spikmattorna”. Man måste lära sig att njuta av livets alla små godsaker, inte elda upp sig. En dag som denna, sätt på Heal the world med “king MJ” och njut av en god “bit” en sorglig dag….

 2. Sture Jonasson says:

  Det är väl inte så att Tiedemann är den ende tj m som “manipulerar” verkligheten för er på Helgeandsholmen? Hur var det ex vis med upplägget kring FRA?
  Och för att “störa” i sommaridyllen rekomenderas detta för läsning;
  http://newsmill.se/artikel/2009/06/25/centern-maste-atervinna-integritetsfragorna

  http://www.dn.se/opinion/debatt/undantag-i-upphovsratten-ar-bra-for-europa-1.898226

 3. Fick höra att Michael Jackson var död när vi satt och drack en öl i midnattssolens sken. Sorgligt, sorgligt. Även om slutet av hans liv också varit sorgligt. Han var störst under många år.

  Varken Tiedemann eller någon annan manipulerar verkligheten.

 4. Ola says:

  Men du vet att har man växt upp här uppe i Norr då lär man sig ha ett gott socialt förhållande till mygg 🙂
  Och så måste ju fåglarna få lite mat oxå.

 5. Mange says:

  …och vad säger man om Rick Falkvinges “härliga” attityd till hur skattebetalarnas pengar ska användas?? Off-topic, men kände att det var nödvändigt att ta upp detta någonstans.

 6. Mange, vad menar du? Länk?

 7. Björn says:

  Du skulle besöka Tromsö i Norge. Äta måsägg och dricka macköl i midnattsolen med 30+ på sommaren. Eller så är det “skodda” som gör att du om du sträcker upp handen kan skrapa undersidan av molntäcket. Men norr kan vara väldigt varmt därför att det ju har vissa effekter att solen ligger på 24/7. 🙂

 8. Jag har faktiskt varit i Tromsö och upplevt midnattssolen. Var där med Nordiska rådet för två somrar sedan, dock inte så länge för vi flög vidare till Svalbard efter några studiebesök. Det jag minns mest från Tromsö är dock att jag inte fick mitt bagage. Det hade fastnat i Oslo och kom precis fram till Tromsö när vi skulle flyga vidare till Svalbard. Men norrmännen var ganska generösa, fick okej med pengar för att köpa nya kläder och annat som jag behövde.

  Måsägg och macköl blev det tyvärr inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.