Oron förmodligen värre än svininfluensan

Alla tidningar toppas av svininfluensan, DN skriver om att den nu kommit till Europa, Aftonbladet skriver dödsinfluensa och Expressen konstaterar att fem svenskar nu kontrolleras.

Visst är osäkerheten stor och det är människor som dött i Mexico, men samtidigt vill jag nog hävda att oron som sprids är värre än själva influensan. Hur vågar jag säga det? En smittskyddsläkare som i övrigt uttalar sig mycket försiktigt säger t.ex. “I nuläget är det inget som talar för att symptomen, om man får det här, är värre än vid en vanlig influensa. Det kan vi säga på basen av den officiella informationen vi hittills fått.” Men det kommer långt ner i artikeln.

I DN skrivs det bl.a. om att en spanjoren som har det första bekräftade fallet i Europa, men efter skrämseln “hjälp, det har nu kommit till Europa” kan man läsa: “Det är en 23-årig man som återvände från Mexiko den 22 april. Hans tillstånd är dock inte allvarligt.”

Är vi då väl rustade om det skulle bli ett stort utbrott i Sverige? Det får man nog säga. “Sverige har ett lager av influensamedicin som motsvarar behandling av 20 procent av befolkningen, uppger Anita Lundin, utredare på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.”

Jag skulle inte åka till Mexico City just nu, men att i Sverige behöva läsa skräckrubriker som skrämmer upp folk i onödan känns oansvarigt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Oron förmodligen värre än svininfluensan

 1. farmorgun says:

  Delar din uppfattning. Det spelas alldeles för mycket på människors rädsla i många olika sammanhang. Inte minst från politikerhåll när man vill införa lagstiftning som kränker våra demokratiska fri- och rättigheter. Vad gör du för att vi, som tillbringar delar av vår dag på nätet, ska ses mera som medborgare än kunder, när skrivningar i Telekompaketet diskuteras här hemmavid?

 2. Hasse Hyresgäst says:

  Massor av människor dör varje år av influensa och har så alltid varit, i synnerhet i de länder där våra vanliga influensor är ovanliga eftersom befolkningen har lägre motståndskraft emot dem genom ren å skär ovana. Det som inte dräper en, stärker en. Det ordspråket är väldigt sant. Så ju bättre vi lyckas skydda oss, desto sämre rustade är vi nästa gång. Så fungerar vårt immunförsvar, i synnerhet vad gäller sånt som influensor. Dock funkar elakheterna vi vill undvika likadant, lyckas inte medicineringen så går elakingen stärkt ur det. Lyckligtvis har vi rent globalt börjat inse detta i lite högre grad och blivit mycket försiktigare med vaccin och penicillin för att inte skapa fler resistenta elakheter än nödvändigt.

  Det är lite som med kriser i största allmänhet, det funkar på ett liknande sätt där också. Man lär sig inte hantera kriser genom att undvika dem, det är så man blir ännu sämre på att hantera dem nästa gång de inträffar. Paradoxalt nog. Vårt gamla svenska ord “Lagom” susar förbi som en tanke..

 3. Erik Gröning says:

  Håller med dig. Det är viktigt att få lite perspektiv på saken. Senast jag hörde, och rätta mig om jag har fel, var det någonstans mellan 1000-2000 smittade i Mexico och många av dessa fall inte bekräftade till 100% ännu. 160-200 har dött men detta i ett land med 110 miljoner invånare i Sverige dör 2500personer årligen av helt vanlig influensa. Det är klart att det är allvarligt för dom som drabbas men man kanske borde vänta lite med att ropa armageddon. Såg likadant ut i media när fågelinfluensan var på tapeten, den influensan var riktigt farlig om man fick den men å andra sidan var du in princip tvungen att äta fågelbajs för att få den då den inte smittade mellan människor.
  För övrigt håller jag med “farmorgun”

 4. Leffe says:

  Jag tror tvärtom att den massiva informationsmängden (där det mesta är korrekt men vissa saker överdrivs) faktiskt leder till att människor snabbare blir välinformerade och dessutom lär sig att ifrågasätta överdrivna rubriker.

  Jag skulle gissa att fler än någonsin vet hur det globala systemet för att hantera en pandemi fungerar. Det hade inte inträffat om rapporteringen saknade ett känslomässigt anslag.

  Samma sak kan för övrigt sägas om rapporteringen om brott och straff eller om rapporteringen kring den globala uppvärmningen. Det är kanske helt enkelt mycket sällan som viktiga frågor behandlas med en enorm försiktighet i media?

 5. z999 says:

  Jag tycker att det hela på ett övertydligt sätt visar problemet med överbefolkning. Naturen slår alltid tillbaka mot arter som har överpopulation och det brukar inte vara trevliga sjukdomar som genereras.

 6. Så positiva kommentarer brukar jag inte få…:-)

  Överbefolkning är ett svårt begrepp, jag tror inte att Mexico är det minsta överbefolkat (det är stort land). Däremot är Mexico City otroligt tättbefolkat och många människor lever under förfärliga omständigheter.

  Mitt blogginlägg har också hamnat på en sida som heter Second Opinion. Har tydligen funnits i ca en månad, men det var obekant för mig. Men bra initiativ med granskning även av andra nyhetsmedier.

 7. z999 says:

  Linander:
  “Så positiva kommentarer brukar jag inte få…:-)”

  Folk blir loja i värmen 🙂

  “Överbefolkning är ett svårt begrepp,”

  Njaa, inte så komplicerat så länge du inte vill ha exakta siffror för vad som är idealet. Om vi ska ha idealvärdet (inga epidemier alls) så skulle det bli väldigt glesbefolkat jämfört med idag (världen över alltså).

  Att fullsatta bussar och tunnelbanor sprider smitta är väl de flesta övverens om. Om man sedan samtidigt har en livsstil bland folk där de 24 timmar om dygnet exponeras mot c:a 100 andra människor så skapas en grund för att skapa nya sjukdomar (egentligen gamla sjukdomar som muterar). Mer okänt är att även de bra bakterierna som stärker immunförsvaret muteras men det är som med städare, ingen säger något förrens det finns något att gnälla på.

  “jag tror inte att Mexico är det minsta överbefolkat (det är stort land). Däremot är Mexico City otroligt tättbefolkat och många människor lever under förfärliga omständigheter.”

  Det innebär i alla fall att dom har mer människor än vad landet är kapabelt att ta hand om på ett människovärdigt sätt. Flykten över till USA visar rätt tydligt att Mexico inte är något idealland att leva i.

  “Mitt blogginlägg har också hamnat på en sida som heter Second Opinion. Har tydligen funnits i ca en månad, men det var obekant för mig. Men bra initiativ med granskning även av andra nyhetsmedier.”

  Eh, du har väl vvarit med där tidigare?

 8. z999 says:

  På den här länken—–
  http://newsmill.se/artikel/2009/04/28/grisinfluensan-symptom-pa-industrialiserad-djurhallning

  Så kan man läsa lite om hur smittor skapas genom sammanträngning av levande varelser. Det är överpopulationen av människor som gör sån här rovdrift på djur lönsam.

  Med en halvering av antalet människor så kan man räkna med att HIV skulle ha dött ut för flera år sedan och även en minskning av flera andra sjukdomar.

 9. Jag funderar på det sista du skriver z999: “Med en halvering av antalet människor så kan man räkna med att HIV skulle ha dött ut för flera år sedan och även en minskning av flera andra sjukdomar”.

  Hur tänker du då? Är lite orolig för svaret, men hur har du tänkt uppnå en halverad befolkning?

  Att Djurens Rätt inte vill att människor ska hålla djur för matproduktion är inget nytt, men jag kan hålla med om att stordriften och industrialiseringen har svåra avarter där djur behandlas på ett oacceptabelt sätt.

  Om jag varit med på Second Opinion tidigare så är det mer än vad jag själv är medveten om.

 10. z999 says:

  Linander:
  “Hur tänker du då? Är lite orolig för svaret, men hur har du tänkt uppnå en halverad befolkning?”

  Inget annat än att man försöker prioritera frågan i FN. Det är ju ett globalt problem, inte så lätt att lösa.

  “Att Djurens Rätt inte vill att människor ska hålla djur för matproduktion är inget nytt, men jag kan hålla med om att stordriften och industrialiseringen har svåra avarter där djur behandlas på ett oacceptabelt sätt.”

  Jag ser det mer som ett allmänt växande problem som inte bara gäller köttproduktion. Globaliseringen (=teknisk utveckling som för människor närmare varandra och är inget nytt) har utvecklat ett företagsklimat där det bara handlar om att hitta så stor marknad som möjligt. Ingen teknisk utveckling, det handlar mest om att massproducera redan uppfunna produkter. Företagen söker sig till länder med så låga löner som möjligt och där folk mest ses som en förbrukningsvara.

  “Om jag varit med på Second Opinion tidigare så är det mer än vad jag själv är medveten om.”

  OK. Har för mig att jag sett några inlägg som hamnat där.

Leave a Reply

Your email address will not be published.