Framåt för Framsóknarflokkurinn

Det isländska nyvalet är sluträknat och det blev ett svidande nederlag för Självständighetspartiet (konservativa) som förlorade nio mandat från 25 till 16. Det är helt klart att väljarna bestraffat det parti som ledde landet när den brutala krisen slog till.

Jag trodde att socialdemokraterna tog på sig ett “mission impossible” när de gick i regeringsställning efter det att statsminister Geir Haarde tvingats kasta in handduken. Men eftersom Samfylkingin och Vinstri Grænir inte vågat fatta de obekväma beslut som Island skulle behöva för att komma på fötter så ses statsminister Jóhanna Sigurdardóttir fortfarande som räddaren.

Det socialdemokratiska Samfylkingin gjorde också ett bra val och ökade med 3 % och två mandat till 20. Tillsammans med valets största vinnare, Vänster Gröna (Vinstri Grænir), som ökade med 7,4% och fem mandat till 14 så har de nu egen majoritet. De kommer säkert att bilda regering, men de står mot varandra i den fråga som är allra hetast just nu: EU-medlemskap eller inte. Socialdemokraterna vill gärna gå med i EU och byta den skvalpande isländska kronan mot euron, medan Vänster Gröna inte alls är intresserade av ett isländskt EU-medlemskap.

Speciellt glädjande tycker jag det är att Centerpartiets isländska systerparti Framsóknarflokkurinn ökade med 3,1% och två mandat till nio. De har historiskt varit Islands största parti men i takt med att Reykjavik vuxit och landsbygdens befolkning minskat så har också Framsóknarflokkurinn minskat. Nu har det blivit ett trendbrott och eftersom det lilla isländska liberala partiet nu åkte ur Alltinget så hoppas jag att våra isländska partivänner kan förstärka sin liberala profil och ta sig in i städerna (staden, Reykjavik är helt dominerande) ordentligt.

Valets största vinnare är nog trots allt det nya partiet Medborgarrörelsen som vuxit fram ur protesterna mot den ekonomiska krisen. Som helt nya fick de 7,2 % av rösterna och fyra mandat.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Framåt för Framsóknarflokkurinn

 1. belinda yip says:

  Hej, jag har pratat med er riksdagen m. men ingenav de göra någonting, det angåenden Svenska staten har gjort lag brot mot kina bank, internationalhandelskammarens bestämmelse. och påtvinga mig i över 10 olagligt, hade jag skickat till Eudomstolar,Eu domstolen sa att det ärsverige skyldigt att leverera lagareftersom sverige har avtal med de, har skickat minst 5 gåger var till JO. JK men de strunta i statens olagligt, har prata med er riksdagen och regeringen, men alla verkarädsla för någon ondskan, nyligen har jag kommer pådet finns utgivare lag som binda fast regeringen skall övervaka enligthet och riktighet, men åklagar myndigheter har inte gjrot någonting, utivare lag är
  utgivare lag 17. Svensk författningssamling 1996:1515 t.o.m. SFS 2008:1388
  Förordning (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet
  Den chefstjänsteman i Justitiedepartementet som är utgivare av Svensk författningssamling ska i samverkan med rättschefen i Statsrådsberedningen vaka över lagenlighet, följdriktighet och enhetlighet i författningsförslag, förslag till riksdagen och kommittédirektiv samt främja en enhetlig handläggning av ärenden inom Regeringskansliet.

  har jag också säger till åklaga enhet att jag skulle hjälpa Sverige mycket, bara att jag har stort kontakt nät i Kina. men till nu händer ingenting. Just nu Svenska statens brott är känn i Kina, och kines konsulat, därför ni har tapa mycket äffre i Kina, ksnske därför det finns inte 1000 företag till kalmar bara detta. det trojag att det kan blir mycket värre, om regeringen inte stå för utgivare lag.
  undra att kan ni se till att detta fungera?

 2. Inte för att det har det minsta med det isländska valet att göra…

 3. Ola says:

  Du dom sa på TV att Självständighetspartiet var ett nyliberalt parti. Ser du skriver att det är ett konservativt parti

 4. Nyliberalt? Det håller jag inte med om. De tillhör t.ex. den konservativa gruppen i Nordiska Rådet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.