Riksmötet öppnat

Så var det tredje av mandatperiodens fyra år igång. Kungen öppnade riksmötet idag och statsministern höll regeringsförklaringen precis som vanligt. Den här “öppnande-dagen” är en “bortkastad dag” som en c-kollega uttryckte det. Från morgon till kväll gör man i princip ingen “nytta”. Upprop där man sitter och hör 349 namn räknas upp och man får säga “ja” en gång. Gudstjänst i Storkyrkan (frivilligt) där man ser en stolpe istället för den som talar (jag såg dock prinsessan Madeleine bra idag och det var nog ändå trevligare än domprosten). Högtidligt öppnande där kungen säger några självklarheter (han får ju knappast säga något annat) och statsministern håller regeringsförklaringen innehållande saker man redan känner till. Därefter är det varmt och syrefattigt mingel i Sammanbindningsbanan (då åkte jag istället och hämtade barnen på dagis) för att sedan avsluta med en konsert på kvällen.

Okej, jag gillar det i alla fall. Det är högtidligt. Hela kungafamiljen på plats, hela regeringen, läktaren full med ambassadörer, f.d. statsråd och andra potentater. (En detalj är att Carl Philip och Madeleine blir uppvisade på läktaren när riksdagen öppnas i kammaren. Före ombyggnaden fick de plats där nere längst fram i kammaren, men inte numera.) Mängder av folk står och “kändisspanar” utanför riksdagens stora entré (som vi inte får använda normalt). Fyra-fem olika demonstrationer på Mynttorget. En av dem var FRA. Högljutt, men inte så mycket folk som jag trott. Kändisspaningen lockade mångfalt fler.

När det gäller regeringsförklaringen så tyckte jag att Reinfeldt började mycket bra med att beskriva varför vi genomför vår politik. Fler i arbete så blir det mer att fördela. Fler ska ha möjligheten att försörja sig själv. Ökad egenmakt och mindre bidragsberoende. Resten var också bra, även om det allra mesta som kommer i budgeten redan blivit presenterat. Men vad jag saknade var glöden. Fredrik Reinfeldt kan vara så oerhört engagerande, men inte idag. Det kändes avslaget. Jag skulle vilja ha så mycket mer känsla i orden. Man kommunicerar inte bara med vad man säger utan i minst lika stor utsträckning hur man säger det.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Riksmötet öppnat

 1. z999 says:

  “Det kändes avslaget. Jag skulle vilja ha så mycket mer känsla i orden. Man kommunicerar inte bara med vad man säger utan i minst lika stor utsträckning hur man säger det.”

  Är det inte skönt att slippa alltför mycket teater ändå? Det kan väl bli lite för mycket patos också? Som på Palmes tid.

  “Fler i arbete så blir det mer att fördela. Fler ska ha möjligheten att försörja sig själv. Ökad egenmakt och mindre bidragsberoende.”

  Många bidragsberoende är fortfarande bidragsberoende med den skillnaden att de inte får några bidrag längre.

 2. Ola says:

  Jag lyssnade på Reinfeldt på radion men var tvungen att byta kanal efter att han upprepat sig alltför mycket. Vi vet redan att “det ska löna sig att arbeta” och alla de andra mantran vi hört sen valrörelsen.

  Det var klent med inlevelse och meningarna som kom från kd och fp stack ut. En mening om skolan och ordning och reda följt av en mening om bättre äldrevård etc. Ingen uppföljning om vad det innebär.

  Kan inte regeringen få ihop ett bättre talskrivarteam runt stadsministern?

 3. Stoffe says:

  Gudstjänst? Menar du att landets riksdag tar avstamp i någon form av uråldrig vidskepelse? Hur kan detta förekomma på 2000-talet? Flyger riksdagsmännen till Blåkulla på påsk också?

 4. site admin says:

  Att tala engagerat är inte samma sak som att spela teater.

  Jag tror inte att talskrivarna är problemet, utan att statsministern inte var laddad eller engagerad i det han skulle säga.

  Domkyrkoförsamlingen bjuder in till gudstjänst och det är alldeles frivilligt att gå dit. Det är alltså inget som riksdagen gör utan något som ett antal riksdagsledamöter väljer att göra. Det är i princip mitt enda kyrkobesök på året så jag går gärna dit. Det är högtidligt, ger ett lugn i allt stress och det är vacker musik.

  I år predikade Lunds biskop Antje Jackelén och det hon sa var mycket tänkvärt. I år deltog även personer från katolska kyrkan och frikyrkorna. Ett år var det även en muslimsk och en grekisk ortodox företrädare som talade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.