Upphovsrätten år 2030

Jag har tidigare skrivit om och även i kammaren talat om hur upphovsrätten borde kunna utvecklas, men debatten slutar ofta i den aktuella fildelningsdebatten. För att lyfta blicken bjuder Centerpartiet in till en diskussion om upphovsrätten år 2030 den 16/4.

Upphovsrätten år 2030

Centerpartiet bjuder in till en diskussion om framtidens upphovsrätt. Dagens debatt om upphovsrätten och dess utformning är ofta så polariserad att den inte bidrar till lösningar på de problem som finns. Den är också fokuserad på dagens situation. Vad som däremot sällan diskuteras är hur upphovsrätten bör se ut i framtiden.

Vi vill ge utrymme för ett samtal som inte låser sig fast i dagens debatt, utan som istället fokuserar på framtidens möjligheter. Tekniken förändras allt snabbare – hänger upphovsrättslagstiftningen med? Hur behålls incitamenten för skapande vid en förändrad upphovsrätt?

Fem debattörer kommer att ge sin bild av upphovsrätten år 2030. Därefter följer en diskussion där publiken inbjuds kommentera och ställa frågor.

Paneldeltagare:
Kenth Muldin, VD STIM
Nicklas Lundblad, policychef Google samt ledamot i regeringens IT-råd
Rasmus Fleischer, doktorand i samtidshistoria samt en av grundarna av Piratbyrån
Monique Wadsted, advokat och specialist inom bl.a. varumärkesrätt, upphovsrätt och IT
Representant från Antipiratbyrån

Tid: Onsdagen den 16 april, kl. 17.00 – 19.00 med efterföljande mingel
Plats: Street, Hornstulls Strand 4, Stockholm

Varmt välkomna!

Annie Johansson (c) Riksdagsledamot i Konstitutionsutskottet
Anders Åkesson (c) Riksdagsledamot i Kulturutskottet
Jan Andersson (c) Riksdagsledamot i Näringsutskottet

Anmälan till per.ahlstrom@riksdagen.se senast den 9 april

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Upphovsrätten år 2030

 1. Andreas Olsson says:

  Bra initiativ! Verkar dessutom som om ni lyckats få ihop en riktigt intressant panel.

  Ni tror förresten inte att ni skulle kunna ordna med någon form av digital videoupptagning? Kan mycket väl tänka mig att det inte bara är jag som gärna skulle vilja ta del av den här diskussionen, utan att för den sakens skull ha möjlighet att närvara.

 2. steelneck says:

  Instämmer fullt i föregående kommentar.

 3. Odin says:

  Även jag tycker: bra initiati9v. Jag hade dock önskat en jämnare fördelning mellan parterna som försvarar dagens upphovsrätt eller vill göra den ännu strängare och den enda parten i panelen som vill luckra upp den. Får man vara med och lyssna ?

  Odin

 4. site admin says:

  Rasmus och Nicklas är så duktiga så jag tror inte att panelen kommer att kännas “ojämn”.

  Eftersom jag inte varit med i den praktiska planeringen (har bara varit med och föreslagit namn) så vet jag inte om de kontaktat SVT24. Hoppas det. Ska kolla med Annie.

  Kontakta Per Ahlström.

 5. Martin says:

  Det det är ju en kanonbra panel! Det verkar vara upplagt för en spännande debatt.

 6. Martin says:

  PS. Jag hoppas att diskussionen kommer att göras tillgänglig i form av mp3 eller video för alla som inte bor i Stockholm eller saknar tid/möjlighet att närvara. DS.

 7. Utmärkt initiativ. Tyvärr är jag bortrest, annars skulle jag gå. Instämmer med Martin och hoppas alltså att diskussionen kommer att göras tillgänglig i form av mp3 eller video.

  Toppenpanel – får ni också en representant från Antipiratbyrån nu när Rasmus Fleischer ska medverka – då får ni nog en förtjänstmedalj av första graden.

  ArmchairConductor

 8. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro -07 says:

  Tråkigt att man inte bor i Stockholm. Annars hade jag definitivt kommit.

  Man kan inte missa en så här intressant debatt!

  För här blir det ju debatt, till skillnad från Riksdagens “hearing” om fildelning, där man bara bjudit in folk från upphovsrätts-lobbyist-industrin……

 9. Denna inbjudan är pushad:

  http://www.pusha.se/samhalle/7074_Upphovsratten_ar_2030

  Gå gärna dit och rösta !!

  Hälsn. Urban

 10. Odin says:

  Håller med att upphovsrätten behöver moderniseras. Jag skalle försöka vara med som besökare, men blir troligen lite sen.

  Problemet har hittills varit att förändringar i upphovsrätten enbart diskuterats i en enda riktning:

  Vid varje ändring har den gjorts ännu strängare och snålare – sett ur allmänhetens synvinkel.

  Det har haft bakgrunden att de som haft nytta av en striktare upphovsrätt förut har fått vara ensamma om att påverka lagstiftarne (lobbyarbete), vilket har varit odemokratiskt mot vanligt folk.

  Den reform som behövs måste gå i motsatt riktning – och det ganska radikalt. Jämför man med patenträtten – som är uphovsrättens närmaste släkting – så har kreatörerna och andra rättighetsinnehavare fått på tok för omfattande skydd:

  Skyddstiderna i upphovsrätten är inte från denna värld. Medan uppfinnarna måste nöja sig med rimliga 20 år är ett konstnärligt verk praktiskt taget skyddat i al evighet. Det är varken rimligt eller rättvist. Anpassa därför upphovsrättens skyddstider med patenträtten som utgångspunkt !

  Det behövs även en klarare distinktion mellaan kommersiellt och icke-kommersiellt nyttjande av skyddade verk. Nyttjande som sker icke-kommersiellt = non-profit borde i princip tillåtas – inkl. upp- och nedladdning sålänge ingen tjänar pengar på det.

  MVH

  Frank Zintl

 11. site admin says:

  Vi är överens, just den orimligt långa skyddstiden har jag också pekat på vid flera tillfällen, detsamma gäller att göra skillnad på kommersiellt och icke-kommersiellt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.