Ovanligt tråkiga nyheter

Ikväll när jag såg på Rapport så kändes det som en ovanligt tråkig nyhetsdag. Kompromissen inom alliansen var det tråkigaste, men även de dödade demonstranterna i Tibet och skotten mot en åklagares lägenhet i Malmö gör mig illa berörd.

Jag var i Tibet med en riksdagsdelegation under förra mandatperioden och jag har också fått läsa upp ett tal av Dalai Lama för exakt två år sedan, då det var 47 år sedan den nationella resningen i Tibet. Det känns fruktansvärt att Kina möter munkarnas demonstrationer med skottlossning rakt in i folkmassan. På Rapport visade de några bilder tagna i Lhasa under protesterna och jag kunde känna igen mig, det som var mest iögonfallande var att någon viftade med den tibetanska flaggan. Den är förbjuden, men det är ingen överraskning att den kommer fram under protesterna. En tydlig symbol för verklig autonomi.

Om demonstrationerna i Tibet är handlingar för demokrati i Kina så är skotten mot en åklagares lägenhet i Malmö en handling mot demokratin i Sverige. Visserligen vill inte polisen dra några säkra slutsatser ännu, men det mesta pekar på att det är Bandidos som ligger bakom. Åklagaren är verksam i en utredning mot ett antal personer inom Bandidos och de accepterar inte att våra rättsvårdande myndigheter följer landets demokratiskt fattade lagar för att lagföra kriminella handlingar. Det skulle tyvärr inte förvåna mig om hot och angrepp av det här slaget mot åklagare, men också mot poliser och domare, blir allt vanligare. Konkurrensen mellan de kriminella gängen ökar och det tror jag kommer göra dem ännu aggressivare mot varandra men också mot de som försöker stoppa deras kriminella verksamhet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ovanligt tråkiga nyheter

 1. steelneck says:

  Tja vaddå? Suckar jag uppgivet. Vi är ju idag en nation som agerar knähund till en annan imperialistisk, ockuperande och fascistisk nation (korporativistisk i Mussolinis tappning) som både bygger koncentrationsläger och tom. officiellt både förordar och regelmässigt använder tortyr. Så vaddå? Vill man sitta med vid bordet så får man väl gilla läget, eller?

  Tycker du det är tråkigt? Jag hoppas inte att du tycker det är 729 gånger tråkigare än den upplyste despoten, för då finns i alla fall hoppet att inte vi också tvingas till samma gamla flertusenåriga upprepning som USA.

 2. Nan says:

  Naturligtvis kommer hot mot rättsväsendet bli allt vanligare. Ett rättsväsende som sjunker i respekt hos allmänheten bryr sig naturligtvis allmäheten allt mindre om att värna om.

  När rättsväsendet är mer intresserat av att friskriva sig själv från ansvar i fall som Rödeby, vad är då naturligare än att folk slutar bry sig om att värna om rättsväsendet? Det är faktiskt inte frågan om samhället gjorde fel i Rödeby, folk väntar sig ett svar på hur samhället tänker hantera det. Att skylla allt på en 50-årig handikappad man tror jag att helt enkelt allt färre köper. Ett rättsväsende som inte tar ansvar varken får eller förtjänar respekt.

  Om det går att vända utvecklingen? Ingen aning.

 3. site admin says:

  De kriminella gäng som skjuter in i en åklagares lägenhet skulle jag inte tro påverkas av ett allmänt förtroende för rättsväsendet. Men självklart har du rätt i att det är viktigt att höja förtroendet för rättsväsendet och det tror jag sker framförallt genom att polisen lyckas lösa fler “vardagsbrott”, dvs sådana brott som gemene man råkar ut för.

  När det gäller Rödeby så är det inte en så enkel fråga. Det är lätt att i efterhand med facit i hand säga att de sociala myndigheterna eller polisen borde ha gjort mer. Men vad hade varit rätt åtgärder mot ungdomarna? Jag tycker också, “med ryggmärgen”, att samhället svikit genom att inte hjälpa den trakasserade familjen, men jag kan inte säga vad som skulle ha gjorts för att förhindra det tragiska slutet. Jag tror dessutom inte att pappan som sköt var funktionshindrad, det var sonen som hade någon typ av funktionshinder.

 4. Nan says:

  De kriminella gängen kan operera ostörda om allmänheten inte bryr sig. Dvs, “Är det värt det att tala om vad jag såg och riskera represalier, eller finns det ingen anledning att bry sig?”

  Båda har funktionshinder, pojkens är allvarligare.

  Att man inte direkt kan säga vad som skulle gjorts annorlunda (och det finns säkert många varianter) är inte svar på frågan om ansvar; Statens våldsmonopol innebär implicita förpliktelser, alternativet är att staten delar med sig av sitt våldmonopol i sådana här situationer. Att inte ta ansvar för problemet driver bara problemet under jorden (i den mån det inte redan gjort det; folk lär sig att viss information kan det vara omoraliskt att dela med sig av till polisen). Detaljerna må vara svåra, men ansvarsfrågan är faktiskt väldigt, väldigt enkel. Våldsmonopol medför ansvar. Staten levererade inte. (Detta är knappast det enda fallet med problem, men i Rödeby-fallet har frågan ställts på sin spets pga sin relativ rena karaktär. Familjemedlemmarna hade svävat i livsfara vid flera tidigare tillfällen, utan att staten brytt sig.)

 5. steelneck says:

  Tibet

  Det börjar sippra ut allt mer information från Tibet som inte är varken Kinesiskt eller exil-tibetanskt färgad. Som jag förstått det så är det inte tibetaner som dött, snarare etniska kineser på grund av att kinesisk polis varit (politiskt)rädd för att ingripa mot en mycket våldsam mobb. Bla. tidningen The Economist hade “turen” att ha en reporter på plats som fastnade i Lhasa när eländet bröt ut. Saker o ting är nog ett bra stycke mer komplicerade än vad våra vanliga klipp o klistra-medier rapporterar om.

  Här en turistvideo på YouTube rippad från ABC News. Det hela verkar också ha varit planerat om The Economists uppgifter stämmer om att t ex. affärer med tibetanska ägare på förhand hade vita band kring dörrhantagen och därigenom slapp undan mobbens raseri. Jag hoppas att det kommer fler skildringar inifrån som inte är varken Kinesiskt (kasta skit på munkar) eller exil-tibetanskt (hata kinas styre) färgat, för jag tror inte att vi fått veta hela sanningen ännu.

  Jag har inte heller lyckats borsta bort tanken att konflikten i Tibet nu blossat upp genom att ha blivit påeldad (utan moraliska betänkligheter) av tredje part som har motstridiga (geopolitiska?)intressen i sina förhållanden med Kina. Någon som vill pressa Kina till något, och mycket hänsyslöst nyttjat ett gäng tibetanska hetpannor för att skapa både oreda och opinion som underförstått stöder andra ljuskygga syften.

  Sådana metoder har använts förr av både stater, säkerhetstjänster som lever sitt eget liv, och andra intressen som å ena sidan inte offentligen kan stå för det, men å andra sidan behöver kunna motivera sina sina handlingar eller skapa opinion utifrån en händelse, som i sin tur skapats under sas. falsk flagg. Jag tror att vi, liksom våra journalister har alldelens för lätt att tro på negativa saker om Kina, vilket då mycket lätt kan utnyttjas av intressen som har minst lika mycket skit under naglarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.