Väntad svängning från v till mp

En enskild opinionsundersökning med 1 000 tillfrågade ska man inte dra några slutsatser av, men gårdagens Demoskop som gav miljöpartiet rekordhöga 7,7 % medan vänsterpartiet fick rekordlåga 3,3 % tycker jag inte kom som någon större överraskning.

Miljöpartiet har haft “sina” frågor i fokus en längre tid och språkrörsparet har synts mycket i media och ofta i positiva sammanhang, medan vänsterpartiet har varit mestadels osynligt och när de uppmärksammats har det varit för att de inte vill vara med i ett vänsterblock inför valet 2010, dvs i ett negativt sammanhang. Jag tror att Lars Ohly och vänsterpartiets ledning börjar förstå att det kan gå riktigt illa om de inte rycker upp sig.

Ska jag skriva något förhoppningsfullt för vänsterpartiet så är det att jag egentligen tror att de har större potential än kristdemokraterna (som hamnade på 3,2 % i samma undersökning). Vänsterpartiet är starkt bland ungdomar och bland de som hinner bli 18 år på de 2,5 år som återstår till nästa val så är det med all sannolikhet mer än 3,3 % som tänkt rösta på vänsterpartiet. Å andra sidan är det i samma ålderskategori som konkurrensen v-mp är som störst och ungdomsväljare är mer medvindskänsliga än andra väljargrupper, så en riktig mp-framgång med upp emot 10 % kan blåsa vänsterpartiet ur riksdagen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.