Schlingmann vill alla väl

Jag är alltid skeptisk till människor som pratar om att de vill “företräda alla”, “vill alla väl” och en “politik för alla”. Därför är jag också skeptisk till den moderate partisekreteraren Per Schlingmanns segerrecept för 2010 som han tydligen formulerat i en nypresenterad bok, “Med sikte på framtiden”.

Det låter alltid så gulligt och omtänksamt att säga att man vill alla väl och ska företräda alla, men är det egentligen så omtänksamt? Tvärtom, jag vill hävda att det är fegt. Jag vill inte företräda alla, jag företräder t.ex. inte de som vill stänga Sveriges gränser. Jag kan inte heller säga att jag vill alla väl. Med centerpartiets politik så skulle Wanja och folket i LO-borgen få bra mycket mindre att säga till om, medan arbetstagare och lokala fackorganisationer skulle få ökad makt att lösa uppkomna situationer tillsammans med arbetsgivaren. Jag kan inte heller påstå att vi i Centerpartiet har en politik för alla. Det finns mängder av konfliktsituationer där man måste ta ställning och då blir det onekligen så att man skapar sin politik som är bättre för ena sidan än för den andra.

De som vill behålla ett centraliserat Sverige där makten utgår från riksdag, regering och statliga myndigheter i samma utsträckning som idag hittar inte sin politik i våra program, tvärtom, makten ska flyttas både mer ut till folk själv och till lokala och regionala organ. Upphovsrättsfrågan är en väldebatterad fråga här på bloggen, och det är också ett exempel att nämna i det här sammanhanget. Vi menar att vi har en politik för en decentraliserad och efterfrågansstyrd kultur med både artister och konsumenter som slutliga vinnare, men vi har inte en politik för att se till att videouthyrare och skivbolag ska behålla sina marknadsandelar. Vi har en politik för de som vill ta ansvar för sina liv, men vi företräder inte de som vill få välja att leva på andras skattepengar.

Jag tror att de ljusblå moderaterna ska se upp med att bli ännu färglösare. Himmelsblått är en oerhört vacker färg, men blågrått är inget kul alls. Centerpartiets “reformagenda” (så skulle jag aldrig uttrycka det själv om vår politik, men det är i de termerna som Schlingmann uttrycker sig) handlar om tydlighet, ideologisk fördjupning och profilfrågor. Moderaterna funderar på hur de ska kunna företräda alla….

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Schlingmann vill alla väl

 1. Du skriver så många kloka ord Johan. Synd att du fortfarande är omgiven av giriga människor som bara bryr sig om sitt eget och ger 17 i hur de uppfattas när de roffar åt sig så mycket de någonsin kan.

  Ge oss gärna en kommentar till hur du tycker att Maud agerat i det här fallet — särskilt då i jämförelse med exempelvis Fälldin och Johansson:

  121 SVT Text Onsdag 05 sep 2007
  INRIKES Publicerad 5 september

  Maud Olofsson fick rejält lönelyft

  Centerledaren Maud Olofsson har fått
  lönen från sitt parti höjd med 150
  procent – från 180.000 till 450.000 kr
  per år. Tillsammans med statsrådslönen
  tjänar hon 138.500 kr i månaden – mer
  än statsministern, skriver Expressen.

  Tidigare centerledare har haft för
  vana att avsäga sig arvodet från
  partiet när de blivit ministrar. Men
  Maud Olofsson har sedan hon blev
  minister inte följt den traditionen.

  Thorbjörn Fälldin hade ett arvode från
  partiet på 25.000 kr per år. Olof
  Johansson hade 90.000 kr per år. Ingen
  tog ut lönen då de satt i regeringen.

 2. site admin says:

  Det är en gammal nyhet och det var inget som gjorde mig upprörd då och det gör det inte nu heller. Att vara partiordförande är ett stort arbete vid sidan om statsrådsposten, hon är en lön för statsrådsjobbet och en lön för partiordförandejobbet, inget konstigt i det. Jag tycker att det är självklart att hon ska ha det arvode som Centerpartiets stämmoombud beslutat att hon ska ha. Beslutet på stämman fattades när hon redan var minister och alla där utgick från att pengarna också ska betalas ut.

  Själv har jag för närvarande tre uppdrag vid sidan om riksdagsuppdraget som jag får arvode för, RPS styrelse, Skånska Tidningsföreningen (Skånska Dagbladet) och Nordiska Investeringsbankens Kontrollkommitté. Jag har aldrig ens tänkt tanken att jag inte skulle ta ut det arvode som andra har beslutat att uppdraget är värt och som mina kollegor i de olika styrelserna får. Varför skulle jag? Det är extra jobb som jag får extra betalt för. Alla som jobbar övertid eller har uppdrag vid sidan om sin normala arbetstid får betalt för det.

  När det gäller jämförelsen med Fälldin och Johansson så kan man lugnt säga att Centerpartiets ekonomiska situation numera är fullkomligt annorlunda än när Fälldin och Olle var partiledare.

 3. Jag vet att det var en flera månader gammal nyhet — det var därför jag skickade med tidsstämpeln i huvudet.

  Du har ju vid ett flertal tillfällen hävdat att riksdagsman är ett 24/7-arbete, hur kan det då bli tid över för extraknäck? Jobba in lunchen?

  Men framför allt är det IMHO en fråga om moral. Medan de som står för fiolerna sliter för att få den del av lönen som blir över efter att staten har konfiskerat lejonparten, så roffar de som har fått plats vid maktens bord åt sig så mycket de någonsin kan trots att de redan tjänar flera gånger mer än en genomsnittlig löntagare.

 4. site admin says:

  Riksdagsuppdraget pågår 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan, man kan aldrig påstå att man inte är riksdagsledamot (om man inte är t.ex. föräldraledig som jag är nu). Men det är ingen som påstått eller tror att vi rent fysiskt jobbar 24/7. Självklart kan man lägga in fler arbetsuppgifter, inom eller utom riksdagsuppdraget. Det finns säkert närmre 100 av riksdagsledamöterna som inom riksdagsuppdraget har ett extra arvode eftersom de har extra arbetsuppgifter, det gäller gruppledare, kvittningsmän, utskottsordförande och vice ordförande, arbetsutskottet i Nordiska Rådet, kassören i riksdagsgruppen m.fl. Jag tycker att det är rättvist att de som tar på sig extra arbetsuppgifter också får betalt för det som de gör.

  Jämförelsen med “en genomsnittlig löntagare” är inte relevant. Mina föräldrar är “genomsnittliga löntagare” och har genomsnittliga löner, men de jobbar sina timmar och kan sedan gå hem till familjen varje kväll och behöver inte sitta uppe och göra det som inte hanns med under dagen. Jag tror inte att Maud kommer hem till familjen mer än högst varannan helg och även när hon kommer hem så följer säpovakterna med. Jag tror inte att de som vet hur Mauds arbetssituation och livssituation ser ut missunnar henne lönen.

  Sedan är det dessutom fel att prata om skattebetalarnas pengar när det gäller Mauds arvode som partiordförande. Det kommer från Centerpartiets kassa och inte från staten.

 5. Och varifrån kommer pengarna till centerns kassa då? Medlemsavgifter?

 6. När vi nu ändå talar om pengar; du som är insatt i regeringssnacket(?), kan inte du berätta lite grand om den där “Allmän löneavgift” som numera körs parallellt med de sociala avgifterna tillsammans med arbetsgivar- och egenavgifterna — alltså de hemliga skatterna som vi stackars löntagare inte skall känna till (de får ju, som bekant, inte skrivas ut på skattebeskedet).

  I lag 2000:981 så stipuleras hur de sociala avgifterna skall fördelas, men “Allmän löneavgift” finns inte med där.

  Denna “Allmän löneavgift” infördes (så vitt jag kan se) 1982 och var då 0,34%. Inte helt ovanligt att politikerna inför en ny skatt, som är så liten att den knappt märks, för att steg för steg höja den när den väl blivit införd. Vi gamlingar minns ju fortfarade hur oms och kommunalskatt så sakteliga infördes — för att nu vara två av de mest inkomstbringande skatterna.

  Förra året var “Allmän löneavgift” uppe i 4,40%. I år sänktes avgifterna till s-kassan och a-kassan. Med *exakt* samma belopp *höjdes* “Allmän löneavgift”!

  Snälla Johan, du som vet vad som gäller, förklara denna “Allmän löneavgift” för oss stackars plebejer, som inte fattar vad den innebär!

 7. site admin says:

  Försäljningen av Centertidningar AB gav 1,8 miljarder.

  Allmän löneavgift ligger väldigt långt från både mitt arbetsområde och mitt intresseområde. Men visst får man säga att det är en skatt som arbetsgivare (eller egenföretagare inom egenavgiften) betalar inom de totala sociala avgifterna på drygt 32 %. Den allmänna löneavgiften har ingen direkt koppling till olika försäkringssystem som de andra delarna av de sociala avgifterna.

  Jag vet inte riktigt vad du menar med att de sociala avgifterna inte får skrivas ut på “skattebeskedet”. När jag jobbade inom Region Skåne så beslutade vi att alla kringkostnader, inklusive de sociala avgifterna, skulle finnas med på lönebeskedet. Inget förbud på det åtminstone.

Leave a Reply

Your email address will not be published.