Framtidsdialog i Centerpartiet

Idag presenterade Maud Olofsson och partisekreterare Anders Flanking Centerpartiets framtidsdialog. Framtidsdialogen handlar om hur vi i Centerpartiet ska fortsätta vårt förnyelsearbete (vilket jag antydde häromdagen) och att vi ska göra det öppet för alla.

En av fyra tillsatta processgrupper handlar om öppenhet. Inom riksdagsgruppen har vi haft en informell arbetsgrupp för öppenhet och liberal utveckling av partiet som jag varit ordförande i. Nu tar partistyrelsen över stafettpinnen och tillsätter de mer formella grupperna. Det är glädjande att vårt arbete under hösten lyfts in i “processgrupp öppenhet” och Annie Johansson som suttit i “min” grupp är även med i processgruppen. I arbetsgruppen har vi betonat åtgärder för att öka individers makt att bestämma själv och att statens makt måste minska på område efter område. Vi har också påpekat för partistyrelsen och verkställande utskottet att vi i Centerpartiet mycket tydligare måste uttrycka våra liberala ideal.

Det liberala Centerpartiet har inte varit någon självklarhet speciellt länge och är det säkert inte för alla ännu (speciellt inte för folkpartisterna som brukar se nervösa ut). Partistyrelsens tydliga besked att vi ska “stärka partiets liberala profil” är det tydligaste uttrycket för “Centerpartiet Liberalerna” någonsin. Vårt gällande idéprogram, “Där människor får växa“, antogs vid stämman 2001 och där nämns inte liberalism överhuvudtaget. Själva innehållet är liberalism, men själva ordet var bannlyst. Mycket vatten har runnit under broarna på sju år och nu reagerar inte ens ledarskribenterna när Maud beskriver Centerpartiet som ett liberalt parti.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Framtidsdialog i Centerpartiet

 1. Mange says:

  Är det socialliberalism eller nyliberalism ni talar om? Om man ser till vad ni vill göra verkar det helt klart vara det sistnämnda…och det är ju beklagligt i så fall.

 2. site admin says:

  Jag är liberal och Centerpartiet är ett liberalt parti. Det finns ingen anledning att sätta några sidoetiketter som socialliberal eller nyliberal, det är bara politiska motståndare som tycker det är trevligt för att ge en negativ bild av liberalismen.

  Men om du måste hitta något som passar på Centerpartiet så är det kanske ekoliberal.

 3. Nan says:

  Det jag inte ser är i förnyelsen är utbildning i modern informationshantering (aka använda och förstå Internet) för de över 30…

  Jag skulle inte kunna se hur jag skulle kunna vara så välinformerad om båda sidor av mynten om jag inte utnyttjade tjänster som knuff.se eller intressant.se. För att ta några exempel, jag skulle inte känt till Pallywood – According to Palestinian sources, den finska censuren av lapsiporno.fi, att flashbacks forum flyttat utomlands pga yttrandefrihetsbegränsningar i Sverige eller vetat var jag enkelt skulle hitta källinformation för att dra egna slutsatser i t.ex. klimatdebatten (där finns det oerhört mycket desinformation som flyter omkring).

  Och de stora hoten som Internets yttrandrefrihet står inför om oinformerade (äldre) politiker låter sig styras av lobbyister. Det var rätt talande att på min älste sons gymnasium så fick Piratpartiet nästan egen majoritet, eller 40% av rösterna… Den äldre generationer har generellt (ännu) inte förstått betydelsen av Internet, på vilket sätt det är en stor integrerad del av framtidens sociala liv. Och varför groominglagen är både onödig och farlig; på Internet är åldern irrelevant och i princip alla forum i alla ämnen befolkas av personer både över och under myndighetsåldern, och överbryggar alla generationsklyftor.

  Snälla Johan, kan du inte försöka föra upp en obligatorisk Internet-utbildning som hålls av enbart peroner under 30 på agendan? Innehållande t.ex. P2P, torrents, IM, forums, blogs, podcasts, vlogging, search och konsekvenserna av att det saknas nationsgränser i TCP/IP.

  Och, nej, detta är egentligen inte kritik specifikt mot C; det verkar bara vara miljöpartiet av de övriga riksdagspartierna som verkar förstått sig på Internet.

 4. site admin says:

  Nan, det du tar upp pågår till viss del redan. Även om det inte ingår i den mer utåtriktade framtidsdialogen. Sedan vi sålde Centertidningarna är vi ett av västvärldens absolut rikaste partier och en del av den årliga avkastningen satsas på utbildningar. Aldrig tidigare har så många centerpartister fått utbildning och en av utbildningsinsatserna är för att vi ska vara bästa parti på Internet.

 5. Nan says:

  Bästa parti på Internet, det kan tolkas på 2 sätt: Se bäst ut på internet eller förstå (konsekvenserna av) Internet?

 6. Mange says:

  Ekoliberal låter mycket bra i mina öron!! Men du måste väl hålla med om att det är en väsentlig skillnad på social- och nyliberalism?????? Och det är verkligen mycket viktigt för ev. väljare att veta vad som gäller.

 7. site admin says:

  Nan, jag tror att det delvis hör ihop. Om vi utbildar ett stort antal centerpartister i hur vi som parti kan nå ut till medborgarna via Internet på ett effektivare sätt, och då inte minst till den yngre generationen, då krävs det samtidigt en större förståelse för Internet och en kunskap i hur de vi ska nå använder Internet i sina liv.

  Mange, du får gärna definiera socialliberal och nyliberal. Det är självklart att Centerpartiet är mer socialliberalt än nyliberalt, men det som jag skulle beskriva som socialliberalt skulle säkert en vänsterpartist beskriva som nyliberalt. En sådan etikettering blir därför meningslös. Det viktiga är de grundläggande liberala värdena som alla liberaler står bakom. Sedan kan politiken hårddras åt ena hållet så att det närmast blir anarki men ändå kallas nyliberalism eller åt andra hållet då det nästan blir socialism men ändå kallas socialliberalism.

 8. Mange says:

  Visst, du har en poäng i det. Man kan ju iofs slå upp de olika orden i uppslagsböcker (eller söka på nätet), då borde man väl få en politiskt ovinklad betydelse för respektive ord…?

Leave a Reply

Your email address will not be published.