Det går att minska brottsligheten även i Sverige

Fick idag ett pressmeddelande från polisen i Stockholms län om att misshandelsbrotten utomhus november-januari minskade med 10 % i förhållande till året före. Tyvärr hittar jag inte det på Stockholmspolisens hemsida ännu, men det kommer säkert. Tidigare har jag skrivit om hur polisen i New York lyckats minska brottsligheten och jag tycker att Stockholmspolisen visar att det går här också.

Länspolismästare Carin Götblad är försiktig och säger att det är för tidigt att tala om ett trendbrott, men faktum är att en riktad arbetsinsats för att få ner våldsbrottsligheten i offentliga miljöer har lyckats. Västerort -25 % och City -15 % har bäst utfall och det tycker jag är ett riktigt bra resultat.

“En huvudsaklig inriktning under Stockholmspolisens våldssatsning har varit att polisen ska arbeta synligt på brottsutsatta platser och ha många poliser i yttre tjänst på platser där många unga befinner sig.” Precis centerpartiets och alliansens politik.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Det går att minska brottsligheten även i Sverige

 1. Erik says:

  New York hade 2005 t.ex. 9 ggr så många mord som hela Sverige… (och då hade antalet mord minskat med 75 % på 15 år) Jag vet inte riktigt om Sverige överhuvudtaget är jämförbart med en så våldsam miljö. Jag tror att Sveriges socialpolitik och vapenlagar är de absolut viktigaste faktorerna för att göra Sverige tryggare än USA.

  På wikipedia står det om Zero Tolerance bl.a.

  In the same period of time, the decrease in crime was the same in the other major US cities, even those with an opposite security policy. (…)

  Two of the best American specialists, Edward Maguire, an Administration of Justice Professor at George Mason University, and John Eck from the University of Cincinnati, rigorously evaluated all the scientific work designed to test the efficiency of the police in the fight against crime. They concluded that “neither the number of policemen engaged in the battle, or internal changes and organizational culture of law enforcement agencies (such as the introduction of community policing) have by themselves impact on the evolution of offences.”

  The crime decrease was due not the work of the police and judiciary, but to economic and demographic factors. The main ones were an unprecedented economic growth with jobs for millions of young people, and a shift from the use of crack towards other drugs.

  Naturligtvis finns där även källhänvisningar till dessa påståenden. Om detta nu stämmer kanske era satsningar på att minska arbetslösheten bland unga ha haft en större effekt än vad polisen gjort?

 2. site admin says:

  Det finns såklart de som inte gillar NY-polisens metoder och vill hitta nackdelarna, och jag tycker verkligen inte att vi kan applicera hela noll tolerans-konceptet i Sverige. Men väldigt mycket av det tankesätt som NY bestämde sig för, för att göra staden tryggare tycker jag är helt rätt. Det handlar långt ifrån enbart om antalet poliser, det är belysning, bort med klotter, laga trasiga fönsterrutor, allmän “uppsnyggning” och inte minst ett helhetstänk för människors trygghet.

 3. steelneck says:

  I USA finns också en annan aspekt som spelar in, den aspekten som Michael Moore byggde sin film “Bowling for Columbine” på, att man i USA beväpnar sig av rädsla. Hans jämförelse med Kanada och en lika “beväpnad” befolkning var slående, kanadickerna låste ju inte ytterdörren ens i storstäderna. Denna beväpning av rädsla leder till en negativ spiral där fler vapen leder till ökad rädsla som i sin tur leder till ännu fler vapen. Betänk att denna rädsla antagligen i ännu högre grad än “average Joe” gäller för buset. Rädda människor är ju också i högre grad farliga människor, i synnerhet då med vapen i hand. När man då i ett sådant samhälle inför en massiv nolltolerans, så kan det mycket väl ha en sammantagen god effekt, framförallt då genom att bryta den onda spiralen och inte av någon annan orsak. Jag använde ordet “sammantagen” eftersom nolltolerans också kan skapa brottslighet genom att människor känner sig utsatta och trakaserade av samhället. Det har ju spekulerats lite i de banorna vad beträffar bränderna i Köpenhamn, och jag tror att det kan ligga en hel del i de tankebanorna.

  Därför tror jag inte att nolltolerans har samma effekt i sverige, det kan tom. ha motsatt effekt här eftersom vårt samhälle inte lider av samma problem med stora mängder människor som beväpnar sig av rädsla. En nolltolerans här kan ge oss dess nackdelar, men inte fördelarna eftersom vi inte lider av sjukan som den lindrar. Lite som att äta medicin med biverkningar utan att vara sjuk.

  Men jag håller fullständigt med Johan om det där med “uppsnyggning” och sas. ordning och reda. Bara en sån sak som att snabbt laga trasiga saker, att inte låta områden eller platser förslummas kan ha en mycket stor effekt. Å vad gäller ungdomar så är nog den enskilt största aspekten hurvida vuxna orkar med att ta sitt ansvar som vuxna, och jag talar då inte om föräldrar i första hand. Kort sagt med en sliten fras – Vänd dem inte ryggen.

 4. site admin says:

  Rädda människor är farliga, speciellt med vapen i hand. Riktigt bra uttryckt!

  När det gäller Köpenhamn så är jag också kritisk till de åtgärder som vidtagits. Att ha speciella lagar (eller om det ligger i typ förordning/föreskrift vet jag inte) för olika delar av en stad är helt otänkbart i Sverige. Det är inte möjligt att införa ett system som skulle ge polisen rätt att visitera ungdomar i Rosengård men inte i Limhamn, och jag är förvånad över att det går i Danmark. Jag tycker att detta är ett exempel på den sämsta sidan av Venstres “betongliberalism”. Jag känner många från Venstre och samarbetar med dem i Mittengruppen i Nordiska Rådet, men sedan ett antal år tillbaka är vårt systerparti i Danmark Radikale Venstre och banden har istället blivit tätare mellan Folkpartiet och Venstre…

Leave a Reply

Your email address will not be published.