Ny chans för kubanska folket

Fidel Castros avgång kom överraskande och givetvis hoppas man att det innebär en ny chans för det kubanska folket. Kuba skulle kunna vara ett rikt, välmående land, istället lever stora delar av folket i fattigdom och utan demokrati. Kommunistisk diktatur kallas det visst. Fidels bror Raul fick överta ledarskapet när den gamla diktatorn blev sjuk, men om Fidel nu har varit i livet (vilket en del ifrågasätter) så är det säkert han som styrt i alla fall. Frågan är om det blir någon skillnad om han även formellt avgår och överlåter makten till Raul. Svårt att tro att brodern genomför några förändringar så länge som Fidel lever, om han nu skulle vilja göra något.

Det kommunistiska partiet, ja, det enda lagliga partiet, kommer inte frivilligt att överlåta makten och några fria val finns det inte. Vad återstår? En folklig revolution… Det som Fidel tyckte att han genomförde en gång i tiden. Vilket fundamentalt misslyckande att skapa den sanna kommunistiska staten.

De liberala krafter som finns på Kuba måste försöka ta chansen att få till en förändring det närmsta året, annars cementeras diktaturen med en ny ledare. Folkets protester och internationellt stöd borde påverka en ny, något svagare, ledare. USA kan börja med att släppa sin handelsblockad.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Ny chans för kubanska folket

  1. ogeretla says:

    site:http://johanlinander.se/blog Kuba
    ;^)
    … apropå “sjuk” och söksträngstekniker i granskningstråden. (jag fick lära mig att sätta sökordet sist)

    Kuba är ett riktigt haveri naturligtvis! en fullgången kommunistiskt brottsplats. Där Plågoande nr1 (diktatorn själv) nu alltså är för trött för att orka plåga befolkningen vidare. Så då får istället hans lillebrorsa (plågoande nr2), uppgiften: att se till att plågandet fortsätter.. befolkningen ska minsann INTE komma undan så lätt. Sjukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.