“Du måste hålla på ett svenskt lag”

Tidigare ikväll när barnen sov så satt jag och zappade mellan kanalerna, friidrott, nyheter och fotboll Helsingborg-PSV Eindhoven i UEFA-cupen. Telefonen ringde och jag pratade ett tag med en man hemifrån Skåne. Jag hade fastnat på fotbollsmatchen och när det blev mål råkade jag uttrycka ett glatt “JA” mitt under samtalet. Han frågade vad det var och jag sa att jag tittade på HIF-PSV och att det blev mål. “Åh, gjorde Helsingborg mål?” var hans kommentar.

Nej, det var PSV som gjorde mål, fick jag säga. Det blev 1-0 till PSV och nu är det i princip omöjligt för HIF att vända, de skulle behöva göra fyra mål.

Mannen förstod ingenting. Han kunde inte förstå att jag blev glad för att PSV gjorde mål. I hans värld var det helt uteslutet att inte hålla på ett svenskt lag även om det inte var det egna favoritlaget som spelade.

Det kvittar vilket lag i hela världen som Helsingborg möter, jag håller på det andra laget. Viss tveksamhet dock när HIF möter IFK Göteborg, då är det jämnt skägg vilket lag som helst ska förlora.

Jag är himmelsblå och sedan urminnestider finns det en rivalitet mellan MFF och HIF, precis på samma sätt som mellan Djurgården och AIK eller IFK Göteborg och Örgryte (och en gång i tiden mellan MFF och IFK Malmö, Eric “Hövdingen” Persson vägrade åka i en gul taxi för att IFK Malmö spelade i gult!). Jag skulle aldrig kunna tänka mig att hålla på HIF bara för att det är ett svenskt, och skånskt, lag. Varför skulle jag bli glad för en framgång för Helsingborg?

Jag kan förstå att de som inte är riktiga supportrar till ett lag har lite svårt att förstå resonemanget, men det bara är så. I kärleken till MFF ligger ett agg mot HIF. Och en riktigt HIF:are skulle aldrig någonsin hålla på MFF oavsett motstånd, och det har jag full förståelse för.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

9 Responses to “Du måste hålla på ett svenskt lag”

 1. Märkligt hur vuxna karlar kan hetsa upp sig så ver vad som ursprungligen var en lek. Det har ju till och med gett upphov till krig mellan två länder. Hur många i MFF är förresten lokala förmågor och hur många är inköpta?

  Nåja, från det ena till det andra, Osby, tillhör det ditt intresseområde? Om så är fallet, vad tycker du om skolans där censurering rakt av när det gäller bittorrentprotokollet?

  Att skolor, företag och liknande vill begränsa användningen av de datorer de ställer till sina elevers/anställdas/o.dyl. förfogande har jag full förståelse för, men att eleverna inte skall till exempel kunna ladda hem senaste versionen av Ubuntu eller Open Office för studier hemma — på samma sätt som de får låna böcker på skolans bibliotek för samma ändamål — tycker jag är magstarkt.

  Alla har ju dessvärre inte anständigt bredband hemma (inget ni i Alliansen har för avsikt att rätta till?), så skolans uppkoppling kan för många vara det enda realistiska alternativet.

 2. site admin says:

  Jag tror att det i mångt och mycket bygger på att de som censurerar inte förstår vad de tar bort.

  Lennart Daléus myntade en gång i tiden begreppet digital allemansrätt. Vi är inte där riktigt ännu, men i princip alla kommuner jobbar med bredbandsutbyggnad och jag ser “kabelvindor” och urgrävda diken lite varstans dagligen.

 3. Fascinerande. Det har alltså kommit kritik från utbildningsnämnden, men IT-chefen, en tjänsteman, är bara “förvånad” och förklarar arrogant vidare varför de måste blockera datorerna. Jag kan säga att i Lund är jag övertygad om att det skulle ta fyr ordentligt om tjäntemännen gick i strid på det viset mot politikerna. Där hade skolpolitikerna ganska omgående talat med sina kolleger i kommunstyrelsen som i sin tur hade fått förklara ett och annat för IT-chefen. (Men ok, jag har inte sett ursprungsartikeln där UN:s kritik framförs.)

 4. Oj, det var ju inte det jag skulle diskutera. 🙂 Beträffande MFF och HIF så är jag inte alls “uppvuxen” med någondera laget. Så min inställning i Allsvenskan har blivit helt annorlunda än din, Johan.

  Mitt mål för varje säsong är att de skånska lagen ska placera sig så högt som möjligt i tabellen, när säsongen är slut. Vi har MFF, HIF och TFF (och Landskrona BoIS, när de får vara med) som vi vill se högst. Själv bryr jag mig inte så mycket om det är MFF eller HIF som blir etta – blir lika glad vilket som.

  Jag har haft lite planer på någon sajt eller liknande som mer uttalat har det här perspektivet, för jag tycker det ofta saknas.

 5. site admin says:

  Malte, jag tror att du har helt rätt vad gäller lundapolitiken. Jag har också suttit i utbildningsnämnden i Lund, även om det var ett antal år sedan vid det här laget.

  Det där med rivalitet mellan lag är intressant. För mig som MFF:are är det bara kul om det går bra för TFF eller BoIS, men HIF är en helt annan sak. För TFF:s fans är det viktigaste för hela säsongen att de slår MFF. De är dock inte så många och kan ni förstå att de döpt sin supporterförening till “True Blues”? Någon missade engelsklektionen där man fick lära sig att blue även betyder vemodig, deppig eller dyster…:-)

  Med andra ord finns det mellan TFF och MFF en enkelriktad rivalitet. När det gäller BoIS-supportrarna så är det viktigaste för säsongen att HIF förlorar så mycket som möjligt. De hjälper gärna MFF och någonstans finns en kärlek mellan MFF och BoIS i det gemensamma fiendeskapet mot Helsingborg.

 6. Malte, jag tror nog inte att Johan misstycker ifall vi diskuterar viktigare saker än MFF på hans blogg. Right Johan? 🙂

  Här har du vad som synes vara den ursprungliga kritiken från utbildningsnämnden.

 7. site admin says:

  Ni/vi får diskutera precis vad som helst. Men inget är viktigare än MFF! 🙂

 8. OK då. Så om man börjar varje kommentar med “Iff-iff rulez” så har man skaffat sig en gräddfil till din blogg? 🙂

  PS. Tack för att du finns, och för att du orkar hålla på med din blogg — den enda jag vet där någon enda av våra 349 riksdagsledamöter faktiskt interagerar med svenska folket. Vare sig de är väljare eller ej. Kudus, Johan! Kudos i kubik!

 9. site admin says:

  Tack, sånt som är skönt att läsa när man sitter på barnakuten och väntar. Ny lunginflammation.

Leave a Reply

Your email address will not be published.