“Bodströms dubbelspel”

Naturligtvis kan jag inte låta bli att skriva något om Thomas Bodströms nya rubriker. “Bodströms dubbelspel” kan man idag läsa om i Expressen och han fick också pryda förstasidan.

Jag måste säga att jag inte blir speciellt upprörd över att han bedömer att Billy Butts frågor handlade mer om hans allmänna rättssyn som socialdemokraternas rättspolitiska talesman än hans uppdrag som advokat (med reservation för att jag inte läst frågorna). Jag blev snarare överraskad av att Thomas Bodström inte är mer försiktig. Han borde kunna räkna ut med lilltån att det skulle kunna bli en skandalnyhet om han låter sin pressekreterare på riksdagen svara på mail till advokatbyrån. Åtminstone borde hon i svaret skriva att Bodström bett henne att svara eftersom han bedömde att frågorna gällde hans riksdagsuppdrag och inte advokatbyråns verksamhet, eller något i den stilen.

Två andra detaljer i Expressenartikeln är också värda att fundera över. Han har fakturerat 290 000 kr på fyra månader. Låter säkert mycket för en del, men det verkar vara svårt att få en advokatbyrå att gå ihop på så lite, åtminstone om inte Claes Borgström drar in betydligt mycket mer. I 290 000 kr ingår även kostadsersättningar, t.ex. resor och hotell, vilket säkert rör sig om många tiotusentals kronor. Det har säkert blivit några flygresor till och från Ystad, hotell där nere, taxi eller hyrbil m.m. Det skulle inte förvåna mig om runt 50 000 kr är kostnadsersättningar. Då återstår 240 000 och jag skulle tro att Borgström & Bodström fakturerar ca 2 000 kr per timme (låter mycket, men det är inte enbart för “stjärnadvokatens” jobb utan även för assistenter och biträdande jurister som hjälper till i målet, det ska täcka kontorshyra, teknisk utrustning m.m.) Då handlar det alltså om 120 fakturerade timmar på fyra månader, dvs 30 timmar i månaden eller 6-7 timmar i veckan. Det drar man inte runt någon byrå på. När Expressen skriver att han tjänar 62 000 kr i månaden för sitt riksdagsuppdrag och sedan därefter att han fakturerat 72 000 kr i månaden så ger de medvetet läsaren en bild av att han tjänar 62 000 plus 72 000 kr per månad. Snedvriden journalistik. Det förvånar mig inte ett dugg att han ännu inte kunnat ta ut någon lön för sitt advokatjobb.

Nog med försvar för min gamla antagonist. För självklart är inte heller denna artikel utan ett sedvanligt bodströmskt påhitt. Han fabricerar sin egen sanning och den här gången uttrycker han: “Fram till att Peter Ahltin slutade för några veckor sedan sa de inte ett knyst.” Ursäkta mig, i höstas var han så upprörd över att jag kritiserade honom för att han var borta för mycket att han i Svenska Dagbladet påstod att han knappt sett mig på hela 2007. Det var inte heller första tillfället då kritik vändes mot hans dubbla uppdrag. Jag skrev t.ex. om det redan den 15 oktober, dvs innan Peter Althin slutade i riksdagen. Men nu passade det Bodström att hävda att kritiken uppkommit efter det Althin slutade som riksdagsledamot och då säger han det, att det inte är sant är uppenbarligen inget som bekymrar honom.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.