Kan bli ett intressant mål

Skadestånd på miljontals dollar“. Så lät det idag när en amerikansk upphovsrättsadvokat förklarade att Prince och Village People ska stämma Pirate Bay. Tydligen ska de vända sig till både svensk och amerikansk domstol. Hur det skulle gå i USA vågar jag inte sia om, men när det gäller svensk domstol så funderar jag på hur deras skadeståndskrav ska motiveras. Det ska bli intressant att se hur de ska visa att de förlorat miljontals dollar pga Pirate Bay. Det låter onekligen som att Prince och Village People överskattar sin popularitet en hel del…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Kan bli ett intressant mål

 1. JörgenL says:

  Speciellt som svensk skadeståndsrätt i huvudsak bygger på att ersätta faktiska förluster, och jag har ännu inte sett någon som med någon vederhäftighet faktiskt lyckats bevisa att fildelning minskar antalet sålda kopior.

  Hur skadeståndsskyldig kan man dessutom bli för “anstiftan till medhjälp till upphovsrättsintrång” eller vad det nu är dom är anklagade för…

 2. steelneck says:

  Ja mån tro vad de skall anklaga dem för?

  Vad TPB tillandahåller är en tjänst att söka bland textfiler (torrents) som i sig inte innehåller något upphovsrättsligt, bara länkar och beskrivningar.

  Här har man ju hållit på i flera år att försöka få bort det obekväma, nu senast som JörgenL skrev, för “anstiftan till medhjälp till upphovsrättsintrång”. Det enda man logiskt landar i är de vill att det skall vara förbjudet att länka, vilket då innebär att det är WWW som sådant man vill förbjuda eftersom all information sorterar under upphovsrätt.

  Jag drar mig till minnes den dåliga liknelsen mellan IP-nummer och registreringsskyltar på bilar, som visar att man inte förstår vilka värden det är man egentligen angriper. Som Rasmus så fint formulerade det:

  Om bilar hade varit som noder i ett nätverk, så hade varje bil i sin tur kunnat innehålla tusentals nya bilar – och vägar. Smaka på den!

  Idag finns det söktjänster som söker i andra söktjänster. TPB är ju långt ifrån den enda torrent-trackern, så nu finns det sajter där man kan söka i många olika tjänster samtidigt. Ungerfär som en sajt som presenterar sökresultat från både Yahoo, Google och Hitta.se samtidigt. Man måste då fråga sig hur många lager man kan gå. Skall dessa nya åtalas för “anstiftan till medhjälp till medhjälp till upphovsrättsintrång”?

  Man måste ju också fråga sig hur man överhuvudtaget kan åtala för anstiftan till medhjälp när det påstådda brottet består i kommunikation mellan två parter (P2P). “Anstifta till medhjälp”, gudars så stolligt i detta fall. – De hade i tanken att hjälpa två andra parter som mellan sig önskar kommunicera redan publicerad information. – Det luktar krystad häxprocess lång väg, eller kanske åsiktsrepression eftersom det verkar vara själva viljan de är ute efter. Hur mycket mer i “rättssystemet” stinker lika mycket om man börjar glänta på locken? Vad vi ser är ett rättsystem i utförsbacke.

  För att dra en liknelse, låt säga att vissa vill spela musik i telefonen, och att man nu åtalar Eniro för anstiftan till medhjälp på grund av deras söktjänst på nätet.

  När skall samhället börja se nätet som den gamla mänskliga drömmen om biblioteket i Alexandria, istället för något farligt som måste bekämpas? Nåja, det är ju inte första gången som histoien upprepar sig, utvecklingen sett som väsen har ju all tid i världen på sig.

 3. Gertkvist says:

  Undrar om någon informerat Prince och Village People om att svensk rätt är väldigt annorlunda jämfört med amerikansk?

  Bara faktumet att svenska advokater inte får arbeta mot procent på skadeståndet och att förlorande sida betalar vinnarens advokatkostnader gör att det kan bli väldigt dyrt att starta en rättsprocess.

  Den verkligt intressanta frågan kommer dock bli varför de stämmer just Pirate Bay, och inte någon av alla andra torrent-trackers som är i drift.

 4. Nan says:

  > Det luktar krystad häxprocess lång väg, eller kanske åsiktsrepression
  > eftersom det verkar vara själva viljan de är ute efter. Hur mycket mer
  > i “rättssystemet” stinker lika mycket om man börjar glänta på locken?
  > Vad vi ser är ett rättsystem i utförsbacke.

  Ja, det börjar onekligen likna den amerikanska metoden “sue out of business”; man vet att man kommer att förlora, men man utnyttjar sina större resurser för att stämma så att man drar på motparten arbete och rätttegångskostnader, precis som verkar ske i Gateway-Håkan Lans-fallet. (Tricket att dra på motparten rättegångsgåstnader i Sverige, vilket verkar ske i Gateway-Håkan Lans-fallet, trots att man förlorar är att man skapar ett bulvanföretag utan egna tillgångar som stämmer och sedan inte kan betala.)

  Jag skulle säga att det här är ett arbete för dig Johan, att se till att personerna bakom förlorande bulvanföretag inte kommer undan. Personligt ansvar när man stämmer icke-juridiska personer vore kanske ett rimligt och enkelt sätt att förbättra situationen?

  Jag håller helt med dig Steelneck, rättsystemet är i upplösning. Numera vet alla företagsledare att man kan skita i detaljerna gentemot privatpersoner eftersom de är rättslösa mot deras ekonomiska makt. Det var precis denna utveckling som varnades för när företag började få juridiska rättigheter runt 1800 (som uttrycktes av någon av Lincoln, Washington eller Jefferson tror jag men kan inte hitta någon referens just nu).

 5. Lindeco HB says:

  En kompis, sjukpensionerad med familj, har haft en juristfirma [^^^hint hint] efter sig i sex år. De vill att han ska betala 62.000:- på en skuld som redan är betald. Han har utslag från tingsrätten på att skulden är fel, att den är betald, att kravet inte är rätt uträknat och ett dussin andra fel som begåtts. Trots detta väljer Kronofogden att fortsätta driva in skulden med resultat att han inte kan byta telefonleverantör, kan inte byta bil, kan inte låna pengar till rehabilitering som behövs för att bli frisk, kan inte låna för att betala skulden och mycket annat. Företaget som äger skulden vet troligen inget om skulden, någon på låg nivå driver det vidare utan ägarnas vetskap.

  Nu ska skulden betalas med hjälp av blodspengar från Boultbee, ni vet fastighetsbolaget som vill omvandla gallerior i invandrartäta fattiga områden till lyxbutiker ingen har råd att handla i. Sedan ska de ovetande ägarna av detta plastföretag drabbas av jordens undergång. Företags kreditvärdighet brukar förstöras när man lämnar in ett antal mål för indrivning. Rätt metod och en privatperson kan få företag på fall men det krävs hårt arbete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.