Min tur att bli granskad

Idag ringde en journalist från Strix television. Han började “snällt” med frågor om bidragsbrott och liknande. Jag svarade att jag var föräldraledig och alltså inte i tjänst, men det var han inte alls intresserad av att lyssna på. Jag förstod ganska snart att han inte var intresserad av Centerpartiets eller alliansens politik för att beivra fusk med bidrag utan han höll på att granska politiker och fastnat på mig.

Min “tur”, och dessutom på Alla Hjärtans Dag…, men eftersom jag inte tycker att jag har något att dölja så blev jag inte direkt orolig. Jag var stressad pga hämtning på dagis, men gav honom ändå över 20 minuter och jag förstod snart att han “givit mig” mycket, mycket mer tid än så. Han hade läst på min blogg att jag varit sjuk vid, som jag förstod det, två tillfällen (det ena tillfället hade jag tydligen skrivit om i en kommentar och det visar att han måste lagt otroligt mycket tid på att läsa genom allt jag skrivit). Med andra ord så har jag uppenbarligen inget att dölja eftersom jag skrivit om det på bloggen. Jag är inte så enfaldigt dum att jag medvetet fuskar och skriver om det här på bloggen så att alla i hela världen kan läsa det. Eftersom jag fortfarande inte anser att jag har något att dölja så väljer jag att skriva min förklaring här på bloggen (vilken kanske journalisten fortfarande läser, vem vet), och längre ner kommer också ett medgivande om att jag kanske av misstag gjort fel och då ska det självklart rättas till.

Vad han hakat upp sig på är att jag har skrivit att jag har varit sjuk men inte varit sjukanmäld till riksdagen. Det kan vid första anblicken tyckas märkligt, men reglerna är så att man inte ska sjukanmäla sig för att man är sjuk utan man ska sjukanmäla sig om man är så sjuk att man inte kan genomföra det inom riksdagsuppdraget som man skulle gjort. Med andra ord så krävs det lite olika mycket sjukdom för olika dagar, vi är i tjänst 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Är man sjuk en onsdag så att man inte klarar av att ta en debatt i kammaren som man skulle gjort så ska det sjukanmälas, men är man sjuk en lördag då man ändå bara skulle svara på några mail så behöver man inte sjukanmäla sig om man ändå kan svara på de där mailen.

Journalisten frågade om jag på allvar menar att jag jobbat t.ex. i form av att svara på mail när jag skrivit på bloggen: “Influensan höll i sig i fem dagar och det är först igår onsdag som jag kunde behålla maten och få tillbaka krafterna.” Detta skrev jag i ett veckobrev i början av april 2005, så jag hade svårt att kommentera hans påståenden eftersom jag inte kom ihåg att jag haft influensa då. Men nu när jag själv letat upp det på bloggen så är det uppenbart att han läst väldigt selektivt. Det jag citerade var precis det som han läste upp för mig. Men han undvek nästa mening: “Tyvärr var jag ändå tvingad att jobba både på måndagen och tisdagen.” Det gör mig lite orolig om journalisten har för avsikt att enbart plocka ut detaljer för att bevisa en egen teori om fusk och hoppa över helheten.

Nu är det lyckligtvis så att jag skriver dagbok (sedan 1989) och kan plocka fram precis vad jag gjort vilken dag. Min dagbok är ibland onödigt detaljerad, men ibland kan det vara bra. De aktuella dagarna som jag inte fick behålla maten i mig var den 2-6/4 2005. Frågan är om jag då var så sjuk att jag borde ha sjukanmält mig. Kanske den lördagen den 2/4, men inte de andra dagarna. Bedöm själv.

Lördagen den 2/4 åkte jag inte på Centerpartiet i Skånes distriktsstämma (skulle ha varit där som ombud för Lunds C-avdelning, alltså inte som riksdagsledamot), men senare på dagen hade jag två jobbsamtal, bl.a. om det uttalande som distriktsstämman gjort om narkotikapolitik, och jag läste och svarade på mail sent på kvällen. (Min dagbok är alltså så detaljerad att jag kan skriva detta på absolut säkerhet.)

Söndagen 3/4: Skrev en debattartikel om narkotikapolitik, utifrån uttalandet dagen före, som jag senare fick publicerad tillsammans med Centerpartiets distriktsordförande Ingemar Jeppsson. Läste och svarade på mail. Hade ett jobbsamtal, en som var arg på nedläggningen av Barsebäck.

Måndag 4/4: Hade tillsammans med övriga lundaledamöter möte med Lunds kommunstyrelses arbetsutskott. På kvällen var jag på Malmö Stadsbibliotek för “Möt din riksdagspolitiker”. Hade en diskussion med en man från “Miljövänner för kärnkraft”. (Jag medger att jag kanske inte borde varit där pga risk för att smitta andra, men det är inte så lätt som polititiker att ställa in saker, det blir givetvis något negativt om man inte kommer som det är sagt, och i det här fallet annonserat.) Skötte mailen som varje dag.

Tisdag 5/4: Svarade på frågor på Passagens chatt i en timme. Var på riksdagsgruppens möte m.m. Har också skrivit att jag var på Apoteket och köpte vätskeersättning, så illa var det alltså fortfarande efter fyra dagar.

Onsdag 6/4: “Full riksdagsdag” med bland annat kommittémöte och möte med alliansens rättspolitiska arbetsgrupp. På kvällen åt jag första lagade maten på fem dagar.

Det andra tillfället som jag varit sjuk om kan jag inte säga så mycket om eftersom jag inte vet när det var. Tydligen har jag alltså skrivit i en kommentar något i still med “ursäkta att jag inte svarat tidigare, men jag har varit sjuk”. Jag har inte kunnat leta fram när det var, det skulle ta mer än hela natten att läsa genom alla gamla kommentarer. Jag tror att journalisten sa att det var i en kommentar på något om FRA. Den diskussionen har varit igång från och till under lång tid och med väldigt många kommentarer. Hur som helst får jag medge att det kan vara så, även om jag inte vet om det är så i det här fallet, att jag inte kunnat svara på några direkta frågor och därför ursäktat mig för att jag inte svarat under en tid. Jag tror inte att det kommer som någon chock för er som är aktiva med kommentarer här på bloggen, men jag kan inte svara på allt och ibland måste jag kontakta andra personer för att kunna skriva ett korrekt svar.

Min slutsats angående mina “sjukdagar” när jag inte varit sjukskriven är att jag följt riksdagens reglemente eftersom jag ändå jobbat under dessa dagar på i princip samma sätt som jag skulle gjort om jag inte varit sjuk. (Ni som känner mig vet också att jag inte är en sådan som kan ligga stilla i sängen om det inte är mer än nödvändigt, och måste jag ligga i sängen så har jag förmodligen en bärbar dator i närheten.)

Så kommer vi då till journalistens andra iakttagelse, nämligen när jag var med våra tvillingtjejer på Sachsska Barnsjukhuset, inlagda i två dygn. Han hade kollat upp mig och det stämmer att jag inte anmält vård av sjukt barn. När man vabbar har man ingen karensdag, så det handlar nog inte om några större summor om jag nu har gjort fel, men rätt ska självklart vara rätt. Först ska jag medge att jag inte var inläst på vad som gäller för vård av sjukt barn för oss riksdagsledamöter när Sara och Hanna plötsligt blev inlagda och isolerade på sjukhus kvällen den 10 december förra året (de hade både lunginflammation och RS-virus samtidigt).

Det kan tyckas självklart att jag skulle vabba, men eftersom min fru var föräldraledig med tjejerna så är jag ännu idag osäker på om jag skulle kunnat ta ut s.k. tillfällig föräldrapenning. Jag har nu ikväll kollat på Försäkringskassans hemsida och hittar inget svar, ska ringa dem imorgon. Någon kanske då undrar varför jag var med tjejerna på Sachsska och inte min fru som var föräldraledig. Svaret är att det var så sjukt att min fru, senare samma kväll, tvingades åka in med vår son till sjukhuset. Eftersom han är opererad och vårdad på Astrid Lindgrens Barnsjukhus så åker vi alltid dit med honom. Vår snälla granne skjutsade dem och även Erik blev inlagd. Plötsligt var alla våra tre barn inlagda på sjukhus och dessutom på två olika sjukhus. Osannolik situation. Det första jag tänkte på var inte att kontakta Försäkringskassan.

För att visa hur “jobbskadad” jag är så läste och svarade jag på mail till och med på natten när tjejerna somnat. Natten 10-11/12 förra året (lätt att kolla i mailboxen) så svarade jag på ett mail från min riksdagskollega Lars-Ivar Ericson kl. 23:11 och 00:59 så skickade jag ett mail till min pressekreterare Lotta. Med andra ord jobbade jag i minst ca två timmar inne från sjukhuset den natten.

Jag har hunnit prata med en man som jag brukar ha kontakt med på Riksdagens administrativa ledamotsservice. Han kunde inte på rak arm säga vad som gäller i mitt fall, om jag borde och om jag skulle ha kunnat anmäla vård av sjukt barn då för ca två månader sedan. Jag har därför bokat in att jag ska prata med en kvinna på ledamotsservice som är “expert” på området imorgon förmiddag. Då hoppas jag få klarhet i om jag skulle ha anmält vård av sjukt barn. Om hon menar att jag skulle ha gjort det så kommer jag självklart att be dem att få betala tillbaka pengarna som jag eventuellt fått för mycket. Jag har aldrig någonsin haft för avsikt att fuska och har det ändå blivit fel så ska det rättas till. Sedan kommer jag att ringa till Försäkringskassan och fråga om jag skulle ha kunna få tillfällig föräldrapenning fastän min fru var föräldraledig. Det är möjligt att resultatet blir att jag enligt riksdagens regler skulle ha anmält vård av sjukt barn men att jag inte skulle fått göra det, för att få ut tillfällig föräldrapenning, enligt Försäkringskassans regler. Men detta hoppas jag få svar på imorgon.

Oj, vad detta blev långt…. Jag hoppas att några har orkat läsa allt. Ni förstår säkert hur angelägen jag är att få fram fakta så att inte missförstånd ska leda till några mediala tråkigheter.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

53 Responses to Min tur att bli granskad

 1. site admin says:

  Är det någon som inte “kommer undan” så är det väl politiker. Nämn någon grupp som blir hårdare granskad. Visst finns det politiker som anlitat svart arbetskraft (om jag minns rätt var det långt tillbaka i tiden, men det kvittar) och inte betalt tv-avgiften, men jag är övertygad om att andelen bland befolkningen i stort som gör motsvarande saker är betydligt större.

 2. Adde says:

  Du säger att hela din familj lider av den här granskningen? Då kan du tänka dig hur jag känner, som blivit granskad av arbetsförmedlingen, intvingad på meningslösa “kurser” och fått A-kassan sänkt, bara för att man råkar bli arbetslös. Min familj och jag lider otroligt av det här och själv har jag gått och dragit på mig ett magsår av all press en arbetslös lider av i dagens samhälle, som ni lyckats skapa. Ingen “svensson” kommer nånsin tycka synd om, eller känna sympati för dig eller nån annan politiker, för att stora stygga insider lyckats nosa upp ett – tydligen vida utbrett – sjukskrivnings fusk bland våra folkvalda politiker.

 3. site admin says:

  Adde, såklart inget roligt att bli arbetslös men jämförelsen haltar ändå. Arbetsförmedlingen sänder såvitt jag vet inte ut vem som gjort vad i nationell media.

  Om du hade läst vad jag skrivit så hade du också sett att jag inte fuskat. Hade jag däremot sjukskrivit mig som Insider sa att jag borde då hade jag fuskat.

  Hoppas du hittar ett nytt jobb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.