Landskrona får kameraövervakas

Tyvärr tycks inte Kammarrätten ha tagit del av BRÅ:s rapport som visade att kameraövervakning i stadsmiljöer inte är speciellt effektivt (förbättrad belysning minskar brottsligheten mer). Kammarrätten är också tydlig i sin motivering med att kamerorna behövs för att förebygga brott, alltså inte för att utreda begångna brott, när de nu avslår justitiekanslerns överklagande och godkänner kameraövervakning av stora delar av Landskronas centrum. Skulle vara intressant att se vilken forskning eller statistik som de bygger sina antaganden på.

Detta utslag är också oroväckande med tanke på striden om kameraövervakning av stråket i Malmö, från centralstationen över Stortorget, GA-torg och Triangeln till Möllan.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Landskrona får kameraövervakas

 1. Ola Hyltén says:

  Det var ingen bra nyhet när jag hörde om detta på radion!

  Det hade varit upplyftande om någon lyssnade på de undersökningar som gjorts när det gäller kameraövervakning. Det har blivit en reflexreaktion hos allt fler att skrika efter kameror trots att det visat sig att det inte har någon effekt i många sammanhang. Det finns tillfällen och platser där det funkar och är bra och inte integritetskränkande i någon omfattning. Bra exempel är p-hus där det faktiskt fungerar. Där har man möjlighet att ha bra belysning som ger användbara bilder från kamerorna också. I skolor, efter skoltid när ingen ska finnas där, för att motverka vandalisering. Sen har du ju redan påpekat att det finns stora kalitetsproblem också.

  Vi får aldrig det öppna samhälle vi vill ha om man envisas med att sätta upp övervakningskameror överallt och fortsätta att visa att stat/kommun/myndigheter inte litar på medborgarna, och i förlängningen får vi bara ett samhälle där medborgarna mer och mer går omkring och misstror varandra med. Är det verkligen det vi vill ha?

  Vi måste slåss för det öppna samhället och vi måste slåss med rätt medel. Vi måste visa att vi litar på varandra och det måste kommunledningar också göra. Målet får inte helga medlen. Det fungerar inte. Det fungerar lika illa som att försöka skapa en demokrati med hjälp av odemokratiska medel. Det har inte fungerat hittills och kommer aldrig att fungera.

  Fortsätt att slåss för det öppna samhället!

Leave a Reply

Your email address will not be published.