Pinsam populistisk retorik

Jag har tidigare skrivit om alkotesterna som ett bevakningsföretag utfört i Ystads hamn men som stoppats efter att Rikspolisstyrelsen uttalat att det inte är lagenligt att låta väktare utföra testerna. När det finns starka lokala opinioner och chans att vinna väljarsympatier så dyker allt för ofta populismen upp. Här kommer ytterligare ett tråkigt men lysande exempel.

I dagens Sydsvenska Dagbladet kan man läsa om diverse riksdagsledamöters kritik mot justitieminister Beatrice Ask. Det ena uttalandet mer populistiskt än det andra och gemensamt för samtliga de ledamöter som nämns i artikeln är att de “sitter på läktaren” och inte har den minsta insyn i justitiedepartementets arbete.

Exempel 1: Folkpartisten Christer Nylander (för övrigt en gammal vän, vi var båda politiska sekreterare i Region Skåne innan vi kom in i riksdagen 2002) säger: “Alkotesterna måste vara tillbaka innan jul.” Efter 5,5 år i riksdagen vet Christer Nylander givetvis att även om en proposition lagts idag så hinner inte den behandlas före jul. Att dessutom ha ett ikraftträdande av den nya lagen före den 24/12 är ännu mer omöjligt.

Exempel 2: Socialdemokraten Ronny Olander säger: “Mig stör det inte ett dugg om privata väktare gör jobbet.” Tidigare har han också uttalat att justitieminister Beatrice Ask inte ska låta “en formalitet stå i vägen” för fortsatta kontroller. Det är uppenbart att Ronny Olander inte tycker att lagar ska följas i Sverige. Dessutom tycks han inte gilla svensk arbetsrätt eftersom han tycker att en chef på ett bevakningsföretag ska låta sina anställda väktare utföra ett arbete som han vet inte är lagligt.

Exempel 3: Moderata kommunalrådet i Ystad Thomas Lantz säger ironiskt “vill Rikspolisstyrelsen att vi hellre släpper ut rattfylleristerna på vägarna, så skall vi inte sätta oss på tvären”. Nu är det väl knappast så att RPS heller får strunta i svenska lagar. Den som vill ha en polismyndighet som själv får bestämma vilka lagar som ska följas är mycket illa ute, då hänger demokratin på en skör tråd. Eller rättare sagt, inte på någon tråd alls.

Jag har valt att vara konstruktiv och försöka lösa problemen istället för att hänga på populisttåget. Jag är dessutom i högsta grad påverkad eftersom Ystad ligger i min valkrets och jag bor bara en knapp kilometer från en väg som går nere från Ystad och norrut som en del lastbilschaufförer väljer.

Vi har en proposition på gång som innehåller lagändringar så att både tullen och kustbevakningen ska få göra alkotester. Det har varit en del förhandlingar eftersom det från början har ingått ett förslag i samma proposition om sjöpromillegräns för att framföra båtar, men att ett (stort) parti inte vill ha en sådan gräns. Jag har nu sagt att vi från Centerpartiet vill dela på frågorna för att komma framåt snabbare med alkotesterna. Jag tycker att en promillegräns på sjön är viktig, men det får vi ta senare eftersom det behöver beredas bättre.

En proposition ska läggas så att lagändringarna kan träda ikraft före nästa sommar (nu bestämmer jag inte själv, vilket ju faktiskt är bra…, men jag ska göra mitt för att det ska bli så). Det kan tyckas vara lång tid, speciellt om man jämför med Nylanders “krav” på före jul, men det är så lång tid det tar i den demokratiska lagstiftningsprocess som vi har. Fram tills dess tullen kan göra alkotester så behöver polisen ha en större närvaro i hamnen. De kan inte stå där alltid som väktarna kunde, det vore slöseri med polisresurser som även behövs på andra ställen, men med en större närvaro så känner sig yrkesförarna mycket mer påpassade och förhoppningsvis vågar de inte “chansa”.

Därutöver vill jag att en möjlighet för specialutbildade ordningsvakter att ta alkotester utreds. Ordningsvakter arbetar på mandat från polisen, med extra befogenheter utöver vad vanliga medborgare och t.ex. en “vakt” har, och det bör gå att utbilda och bemyndiga ordningsvakter på de mätinstrument som används så att testresultaten också håller i domstol. Men detta är inte utrett och därför måste det gå den långa lagstiftningsvägen med utredning, remissrunda, lagrådsremiss, proposition och riksdagsbehandling innan vi kan ha en lagändring på plats i den delen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Pinsam populistisk retorik

 1. Vi har ju diskuterat det där för inte så länge sedan och vi är kanske inte eniga om vad det hela rent praktiskt ska landa i. Men det viktigaste är nog trots allt de markeringar du gör i denna bloggpost. Jag håller verkligen med om dina “exempel”. Den sortens argumentation man ser där av de som du citerar är lite skrämmande. Bra att du säger ifrån! Och att du reder ut realiteterna.

 2. Cn says:

  Det beror ju alldeles på vilken lösning man tänkt sig. Ska man vänta på utredning och proposition så tar det naturligtvis längre tid än om man löser det temporärt.

  Cn

 3. site admin says:

  Välkommen till min blogg “cn”!

  Som jag ser det finns det en möjlig temporär lösning och det är att polisen ställer sig i hamnen och utför alkotesterna. Det är självklart ett alternativ, men då ska man vara medveten om att det knappast blir så många andra alkotester gjorda i trafiken i södra Skånes polisområde. Förmodligen skulle det även krävas att andra poliser som normalt inte jobbar med trafikkontroller skulle behöva beordras ner till Ystads hamn och därmed inte kunna göra sitt vanliga utredningsjobb.

  Rätt prioritering? Upp till var och en att bedöma, men jag tycker inte det. Inte generellt och absolut inte under julhelgen då det kommer färre lastbilar till hamnen och trafiken på våra vanliga vägar ökar markant. Skulle dessutom tro att rattonykterheten också ökar.

  Tilläggas ska att Beatrice Ask inte kan och inte ska kunna besluta om södra Skånes polisområde ska prioritera alkotester i Ystads hamn före andra kontroller.

 4. Vet du lite mer exakt vilken lag och paragraf det är som förbjuder väktare att erbjuda bilister en utandningskontroll?

 5. site admin says:

  Eftersom det inte finns någon lag som tillåter det så är det inte heller tillåtet…, eller rättare sagt, jag är inte säker på vilken lag, paragraf eller på annat sätt som RPS och Länsstyrelsen gjort sin bedömning.

  Väktare har samma befogenheter som du och jag. Tror det skulle vara farligt om det var tillåtet att jag iförd någon slags uniformsliknande klädsel stod och stoppade bilar och frågade om de ville göra ett frivillig alkotest, med tillägget att polis kan tillkallas om de inte blåser.

 6. Än så länge har vi väl inte kommit så långt att vi börjat med negativ lagstiftning — det vill säga att vi listar vad som är tillåtet medans allt annat är förbjudet? 🙂

  Fast med tanke på att riksdagen instiftar omkring 1000 nya eller ändrade lagar varje år, så kanske det skulle förenkla en hel del…

 7. Egon says:

  Lag (1976:1090) om alkoholutandningsprov

  1 § Alkoholutandningsprov får tas på den som skäligen kan misstänkas för brott som avses i 4 § lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott, 30 § lagen (1990:1157) om säkerhet vid tunnelbana och spårväg, 10 kap. 2 § järnvägslagen (2004:519) eller annat brott, på vilket fängelse kan följa, om provet kan ha betydelse för utredning om brottet.

  Alkoholutandningsprov tas av polisman. Provtagningen skall ske på ett sätt som inte utsätter den på vilken provet tas för allmän uppmärksamhet. Om särskilda skäl inte föranleder något annat, skall provet tas i täckt fordon eller inomhus i avskilt rum.

 8. site admin says:

  Tack Egon. Samtidigt så kan man väl säga att denna lagtext inte säger någonting om andra än polisers möjlighet att ta frivilliga alkotester. Det finns dock förarbeten och jag skulle kunna tänka mig att där finns preciserat hur lagen ska tolkas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.