Enade Ryssland är självklar vinnare, varför då inte vinna schyst?

Ikväll har valet till ryska duman inletts borta vid Stillahavskusten. President Putin har satsat stort för att hans parti Enade Ryssland ska behålla sin kvalificerade majoritet på minst 300 mandat av dumans 450. Lite tveksamt att skriva “hans parti” eftersom han tydligen inte ens är medlem. Trots det står han på första plats på deras valsedel.

Det är ingen tvekan om att president Vladimir Putin är mycket populär i Ryssland och att Enade Ryssland kommer att vinna valet stort. Frågan är snarast om partiet får två tredjedelars majoritet eller inte. Här i Västeuropa kritiseras Putin ständigt för sina mer eller mindre odemokratiska metoder, men i Ryssland finns inte den kritiken i de breda folklagren. De har inte en demokratisk tradition. Yttrandefrihet, fri press och det som vi anser är självklara oppositionella rättigheter är inte något som den vanlige ryssen lägger speciellt stor vikt vid.

Men oavsett hur man ser på demokrati så är de metoder som använts i den här valkampanjen inte acceptabla om det ska bli ett rättvist val. Frågan man ställer sig är varför inte Putin låter det vara ett schyst val eftersom han och Enade Ryssland ändå vinner. Några svar kan man ana.

– Den egna maktkontrollen som uppnås med två tredjedelars majoritet är oerhört viktig för Putin.
– Putin förlorar inte på rykten om valfusk på det sättet som hade drabbat ett parti i t.ex. Sverige.
– Putin bryr inte sig det minsta om negativa uttalanden i väst.
– Putin vänder sig inte till de västorienterade ryssarna, “akademiker i städerna”.

Själv hoppas jag på att Kasparov ska lyckas. “Lyckas” i det här fallet innebär att Putin inte får två tredjedelars majoritet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.