Riksdagsveckobrev v. 40-43

Hej, det är bara att erkänna. Jag hinner inte skriva så ofta som jag vill och borde. Tiden går för snabbt och arbetsuppgifterna är för många och tidsödande. Ska försöka bättra mig men kan inte lova något. När jag tittar i kalendern framöver så ser det inte lovande ut. Trots att det här ”veckobrevet” gäller (pinsamt) fyra veckor, så ska jag försöka hålla det kort.

Moderaternas stämma

För tillfället dominerar moderaternas stämma i Gävle den politiska debatten. Hur man än ser det är det viktigt för hela alliansen vilka beslut som fattas på m-stämman. Förhandlingarna inom alliansen blir givetvis helt annorlunda om de moderata ombuden väljer den ena istället för den andra linjen.

Som vanligt fokuserar medierna på de områden där det finns oenighet inom partiet. För moderaternas del har det mestadels handlat om arbetsrätten. Partiledningen med Reinfeldt och Littorin i täten vill vara fackföreningarnas bästa vän, medan en stor majoritet inom moderata väljarkåren vill ha förenklingar i arbetsrätten och bättre proportionalitet i fackets stridsåtgärder. En undersökning visar att 84 % av moderatväljarna säger nej till fackliga stridsåtgärder mot företag utan fackligt anslutna. Tydligen lyssnar partiledningen på minoriteten. Men den stora majoriteten får väl komma till Centerpartiet istället…:-).

Såg ni förresten Aktuellt igår (torsdag kväll). I så fall såg ni nog det TV-inslag genom tiderna som var mest positivt för Centerpartiet utan att någon enda centerpartist var med. Jag ska förklara för er som inte såg det.

En företagare i Borås intervjuades och det berättades att hon röstat på moderaterna 2006. Nu var hon missnöjd för att moderaterna inte vill förenkla och modernisera LAS. Företagaren sa i intervjun att moderaterna borde hänga på Centerpartiet i den frågan. Reportern frågade då om hon skulle rösta på Centerpartiet i nästa val och då var svaret ungefär ”ja, jag röstar på det parti som har bäst politik för mitt företag.” Sedan blev det en direktintervju med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och då ställde programledaren i Aktuelltstudion åter frågan om företagaren från reportaget skulle rösta på Centerpartiet i nästa val. Littorin svarade inte nej, utan gav något icke-svar i stil med att hon fick rösta på det parti som arbetar för att skapa flest jobb.

Hänt

Såklart väldigt mycket. På resfronten har det varit Litauen som gällt, dessutom två gånger. Först var jag i Vilnius där jag som enda svenska riksdagsledamot var talare på en nordisk-baltisk-vitrysk konferens. Det var mycket intressant att diskutera demokrati med vitryska oppositionspolitiker och med en majoritetspolitiker. Andra gången jag åkte till Litauen (på två veckor, hade aldrig tidigare varit där) var för ett möte med Nordiska Investeringsbankens kontrollkommitté. Jag har Sveriges plats i kontrollkommittén. Inte så betungande, två möten per år. Även i övrigt har det varit flera nordiska möten inför Nordiska Rådets session i Oslo nästa vecka. Mer om det senare.

Jag har varit på olika studiebesök i min nya hemkommun Sjöbo. Under en dag träffade jag och åt lunch med kommunalrådet Stefan Lundgren och Centerpartiets Lars Sjöholm, sedan var det två olika besök inom barnomsorg och socialtjänst, pressträff och möte med Sjöbo kommuns ungdomsråd.

Det har också varit en rad intressanta seminarier som jag varit med på eller varit ansvarig för. Jag har ordnat ett frukostmöte i Riksdagens Manliga nätverks regi där Kajsa Wahlberg från Rikspolisen pratade om trafficking. Igår var det också ett seminarium som nätverket anordnade om mäns våld mot kvinnor. Jag kunde tyvärr inte vara med på hela, men jag fick möjligheten att inleda och hälsa välkommen. Igår var för övrigt en riktig seminariedag. Jag lyssnade på en kvinna från Småland som pratade om beroendevård på ett kort seminarium, och sedan på kvällen var jag med i en paneldebatt under ett seminarium som handlade om det nordiska samarbetets framtid.

Det har varit sista mötet med trafikdatalagringsutredningen. Alltid skönt att avsluta tidsbegränsade arbeten. Utredningen har dock ännu inte lämnats över till Beatrice Ask så jag kan inte berätta vilka slutsatser som dras.

På debattfronten har det inte varit så mycket. I den allmänpolitiska debatten var jag med och debatterade sexualbrottslagstiftningen. Det blev lite media, bl.a. Ekot och något nyhetsinslag i TV som jag inte sett själv. Tyvärr har det varit lite knapert med media den senaste tiden, behöver rycka upp mig. Vid slutet av allmänna motionsperioden fick jag lite media i diverse tidningar runt om i landet. T.ex. skrev Länstidningen i Östersund om min motion om att flytta nationaldagen. Förmodligen hittade de den eftersom jag nämnde Jämtland som ytterligare ett landskap som inte var svenskt när Gustav Vasa kröntes 6 juni 1523.

På gång

Nästa vecka är det Nordiska Rådets årliga session i Oslo. Eftersom jag sitter i NR:s presidium så blir det fyra minst sagt hektiska dagar, men jag får också vara med om mycket trevligt. När det gäller politiska påverkansmöjligheter är mötena med de nordiska statsministrarna (Anders Fogh Rasmussen kommer säkert inte nu när han utlyst val i Danmark) och de nordiska utrikesministrarna höjdpunkter. Under statsministermötet ska frågan om gränshinder särskilt tas upp. Utöver dessa möten är lunchen med den norska kungen givetvis en höjdpunkt.

Under sessionen är det klimatförändringarna som står överst på dagordningen, men självklart är det en stor bredd i de frågor som tas upp. Själv kommer jag att lägga min mesta krut på gränshindersfrågan. Jag skulle tro att det också är det viktigaste för de väljare som valt mig i Skåne.

Veckan därpå är lyckligtvis en s.k. plenifri vecka, så jag får chansen att umgås extra mycket med barnen. Jag kan inte förneka att jag ganska ofta har dåligt samvete när jag åker bort under flera dygn. En natt borta är helt okej, men när det blir två-tre nätter i följd så börjar Erik fråga efter mig och då är det tungt. Riksdagsuppdraget har många fördelar, men det finns också nackdelar.

Veckan efter den plenifria är det dags för en kammardebatt som säkert kommer att få mycket uppmärksamhet. Det är buggningsfrågan som åter kommer upp, tillsammans med propositionen om ytterligare rättssäkerhetsgarantier vid användandet av hemliga tvångsmedel och den vilande propositionen om s.k. preventiva tvångsmedel.

Den veckan ska jag också vara med på talmannens möte med den litauiska presidenten, vara ordförande när en ny IM-avdelning bildas (IM, Individuell Människohjälp, är en mycket bra organisation, så jag blev glad när jag tillfrågades om jag kunde vara ordförande), jag har ett seminarium om kriminalstatistik och på lördagen är det dags för Skånerådet.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

3 Responses to Riksdagsveckobrev v. 40-43

 1. Jan B says:

  Datalagringsdirektivet.
  Är loppet kört nu? Kan det verkligen vara sant att direktivet är tvingande? Det hela känns overkligt och jag mår fysiskt illa när jag tänker på det. Vad hände med debatten? Vad säger dom i korridorerna hos dig Linander? Själv fattade jag ingenting innan jag av en händelse snubblade över en artikel på DN’s hemsida.
  Kommer anonyma kontantabonnemang att förbjudas?
  Kommer anonymitets-tjänster för e-post och internetuppkopplingar att förbjudas?
  Kommer en endaste tung brottsling kunna fällas med hjälp av den lagrade informationen, jag tvivlar på att den kommer godkännas juridiskt i en process?
  Jag tycker hela affären är det största som hänt inom Europeisk politik sedan Adolfs härjningar, och ingen tycks orka reagera.
  Help us Obi-Wan Linander
  You are our only hope…
  J

 2. site admin says:

  Hej Jan. Alla direktiv är tvingande såtillvida att de ska implementeras i nationell lagstiftning så att de krav som finns i direktivet blir lag. Sedan finns det utrymme för viss tolkning, så implementeringen kan bli bättre eller sämre.

  Enligt utredningen, där jag satt med i en politisk referensgrupp, så förbjuds varken anonyma kontantabbonemang, e-post eller internetuppkopplingar.

  Visst kommer lagrade trafikuppgifter bli viktiga bevis, precis som de är idag när polisen får ut trafikuppgifter från det som operatörerna lagrat för faktureringsändamål. T.ex. i Knutbymålet var trafikuppgifterna mellan Fossmo och “barnflickan” ett viktigt bevis och Fossmo dömdes till livstid för anstiftan till mord.

 3. Jan B says:

  Tack för svaret.
  Blir väl bara att säga upp det fasta abonnemanget och gå över helt till trådlöst då. Tråkig och tragisk utveckling det här. Jag tror inte det kommer dröja länge innan någon som råkat ringa just som ett brott begåtts ett kvarter bort, blir inkallad till förhör och kanske t.o.m. misstänkt. Eller att en felringning till en brottsling leder till utredning.
  Alla pengar detta kommer kosta skulle kunna användas till så mycket. Framför allt stöd till ungdomar som riskerar hamna snett. Typisk politisk strategi att behandla symptomen istället för sjukdomen.
  Det är en negativ åtgärd som kommer att få negativa konsekvenser.
  /Jan B

Leave a Reply

Your email address will not be published.