Wild´n Fresh – Sofia Appelgren

“Min berättelse om salladsbaren” är underrubriken på denna lilla bok som Sofia Appelgren nu skrivit om hur Hotell- och restaurangfacket (HRF) gick till väga för att få henne att skriva på deras kollektivavtal. Det är hennes egen berättelse och det går givetvis inte att bortse från att det är en partsinlaga. Jag kan, utan att ta HRF i försvar, tänka mig att facket har en annan bild av händelserna.

Hur som helst så är det en intressant bok om hur konflikten kring den lilla salladsbaren Wild´n Fresh startade, hur Sofia Appelgren själv tänkte och varför hon till slut inte orkade längre och därför tvingades sälja salladsbaren. Den innehåller också kritik mot både socialdemokrater och moderater, medan hon berömmer såväl Fredrick Federley som Maud Olofsson. Det mesta kände jag till sedan tidigare, men det fanns en del nyheter som kanske borde ha blivit mediala nyheter. Inte minst att HRF till slut, efter att hon sålt salladsbaren men innan hon lämnat över den till den nya ägaren, erbjöd henne att skriva på ett avtal om att hon skulle ha motsvarande villkor som i kollektivavtalet (vilket hon redan hade) men att hon skulle slippa själva kollektivavtalet. Tydligen har GeKås i Ullared ett sådant avtal.

Jag fick boken sänd till mig från en företagare i Småland som råkat ut för ungefär samma behandling som Sofia Appelgren, och han tyckte att jag borde läsa boken för att få ytterligare argument för vårt krav på proportionalitet i fackens stridsåtgärder. Jag tackar för boken, det var 134 intressanta sidor och jag tycker knappast bättre om HRF nu än jag gjorde tidigare.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.