Nyval i Danmark

Tre veckors valrörelse, det är snabba bud i Danmark. Statsminister Anders Fogh Rasmussen utlyste idag nyval i Danmark och det ska hållas den 13 november. Mycket märklig ordning att statsministern själv kan utlysa nyval och bestämma datum för det. Dessutom med så otroligt kort framförhållning. Självklart har statsministerns eget parti en stor fördel.

Ta bara trycksaker och annat som används i valrörelsen som exempel. Venstre kan ha förberett detta under månader, medan övriga partier nu kastas in i tre fullkomligt orimliga valrörelseveckor. Det är svårt att förstå hur de andra partierna ens skulle hinna få fram valmaterial innan valet är över. Hur ska ordningen på valsedlarna hinna bestämmas och sedan ska valsedlarna hinna tryckas, på tre veckor. Här i Sverige tar den proceduren nästan ett år.

Nästa vecka är det Nordiska rådets årliga session i Oslo. Dit skulle Fogh Rasmussen och säkert ett 20-tal folketingsledamöter kommit, så lär det inte bli. De har fullt upp på hemmaplan och kommer knappast att lägga fyra av 21 möjliga valrörelsedagar i Oslo.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nyval i Danmark

  1. Thomas N says:

    Det där med att bestämma kandidatlistor verkar inte vara ett problem i Danmark, ens för oppositionen. Här är en lista över Radikale Venstres toppkandidater i alla valkretsar http://www.radikale.dk/CMS/vis.aspx?aid=72695 Har ingen aning om hur det fungerar, listorna kanske fastställs varje år eftersom alla är medvetna om att ett val kan komma med tre veckors varsel?

  2. Janne says:

    I Danmark finns bara en valsedel till alla partier där de kryssar för partiet,I Sverige har varje parti sin egen valsedel därför går det fortare i Danmark och trycka valsedlar.Det skulle va så i Sverige också tycker jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.