Två månaders granskning av riksdagsledamöternas reseräkningar

Hörde idag att Kalla Fakta (TV4) har haft två journalister som granskat riksdagsledamöternas reseräkningar i två månader. Snacka om ordentlig research, men samtidigt så måste det nästan bli ett krav på att arbetstiden ska resultera i någon nyhet. Det är otänkbart att de båda journalisterna skulle komma tillbaka till Kalla Fakta-redaktionen och säga: “Tyvärr, vi har visserligen spenderat två månader där borta men vi hittade inget att göra något program på.” Vad jag menar är att det förmodligen blir ett krav att “hitta” skandaler, oavsett om det egentligen är skandaler eller inte.

Jag har inte själv blivit intervjuad, men jag vet några som blivit uppringda och utfrågade om diverse resor och om det inte fanns billigare resalternativ. Några av frågorna handlade om hyrbilar. Det är möjligt att jag skulle kunna “råka illa ut” i en sådan granskning eftersom jag hyr bil ganska ofta. Så fort alternativen är hyrbil eller taxi så försöker jag ta det billigaste, och det är oftast hyrbil. Speciellt om det skulle krävas mer än en taxiresa under dagen. Igår är ett bra exempel.

Jag landade på Sturup och där hämtade jag en hyrbil. Jag körde till Sjöbo för lunchmöte med kommunalrådet, två studiebesök och en presskonferens. Kollektivtrafik mellan Sturup och Sjöbo skulle i praktiken vara omöjligt. Det hade blivit flygbuss Sturup-Lund och sedan buss Lund-Sjöbo, jag hade inte hunnit i tid. Dessutom skulle jag på kvällen till en kursgård långt ute i Snogeholms strövområde där jag träffade Sjöbo kommuns ungdomsråd. Det hade varit helt omöjligt att åka kollektivt, hade blivit taxi. Därifrån körde jag sedan till hemmet i Stora Rödde, det hade blivit taxi ytterligare en gång. I morse steg jag upp 05:00 för att ta första flyget 06:35 till Stockholm från Sturup. Det hade blivit taxi igen om jag inte haft hyrbilen.

Alternativet till reskostnader är att sitta inne i riksdagshuset och aldrig vara ute och träffa de medborgare som vi ska representera. Jag tror inte det är den typen av riksdagsledamöter som svenska folket vill ha.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.