Fullkomligt osannolikt

Det är säkert någon som kan räkna ut hur sannolikt, eller rättare sagt osannolikt, det var, men när det hände så kändes det fullkomligt osannolikt.

Ikväll satt jag och min son och spelade “Pippi-Lotto” medan regnet öste ner utanför fönstret. Spelet är enklast möjliga (han är bara tre år), vi hade vars två brickor och det gäller att få en rad, två rader, full bricka och till slut två fulla brickor. Man drar kort ur en hög, ett i taget och den som har rätt bild får kortet. Ja, ni förstår säkert.

Det finns 36 kort med olika motiv ur Astrid Lindgren-böcker (filmer) och av dessa så var 18 “mina” och 18 Eriks.

De första 17 korten som drogs var mina! Jag hade alltså fått en rad, två rader, full bricka och bara ett kort från två fulla brickor innan Erik fick sitt första kort. Korten var väl blandade, jag hade själv blandat (och jag fuskade inte).

När jag fått fem kort utan att Erik fått något så började det kännas pinsamt. Inte riktigt tänkt att man ska “utklassa” sina barn när man leker tillsammans. När jag sedan fick kort efter kort så försökte jag förklara för honom hur osannolikt det som hände var, men förklaringen gick inte riktigt hem. När vi skulle spela igen så tyckte han att han skulle få alla sina först på samma sätt som jag fått och jag försökte säga att vi nog behöver spela spelet miljontals gånger, förmodligen konstant i resten av våra liv innan det händer igen. Men som sagt, han är bara tre år så då var hans svar att han vill spela spelet miljontals gånger…:-) Riktigt så kul är det inte….

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Fullkomligt osannolikt

 1. Sannolikheten är lika med 18/36 * 17/35 * 16/34 … * 3/21 * 2/20, eller detsamma som (18!/1!)/(36!/19!) = 18!*19!/36!

  Uträknat blir detta detsamma som 1 på 477638700.

  Eller, med ett närmevärde, ungefär 2,09 ppb (miljarddelar). Ni får alltså spela 477638700 partier innan det är troligt att det ska ha hänt igen (och till råga på allt måste ni se till att du aldrig börjar…).

  Om du räknar med att ha 50 år på dig att spela oavbrutet (han lär, förhoppningsvis, ha tröttnat när han är 53 och du är antagligen ganska skröpplig då), och om vi dessutom antar att ni struntar i att ni göra viktiga saker som att äta, sova, gå i skolan, ta semester eller åka till riksdagen och debattera centerpolitik, så krävs det att ni spelar partierna på i genomsnitt 3,3 sekunder, för att hinna med.

  Å andra sidan har antagligen spelbrickorna blivit så slitna innan ni hunnit så långt, och ni sett dem så många gånger, att ni kommer känna igen dem efter vilket sätt färgen på baksidan slitits bort långt innan dess, så att ni inte längre behöver lita till chansen för att göra era drag…

 2. site admin says:

  Tack för uträkningen!

  Det är så typiskt. Förmodligen kommer jag aldrig mer i livet ha sådan “tur” i spel och så händer det när jag spelar “Pippi-Lotto”! Det hade väl kunnat vara Triss eller Lotto. Det hade varit lättare att vinna högsta vinsten än att dra 17 kort i rad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.