Sommarstiltje

Vi i Centerpartiet och säkert alla andra partier diskuterar inför sommaren hur vi ska använda politiska sommarstiltjen för att nå ut i media. Det tas fram mediaplaner och “utspel” förbereds. Inte minst ska det vara en möjlighet för de politiker som annars har svårt att nå ut i riksmedia.

Vad har då hänt? Talen i Almedalen har fått uppmärksamhet men i övrigt har det varit tyst. Om det beror på att inga mediautspel gjorts eller om riksmedia inte är intresserade av tillrättalagda utspel är svårt att säga. Förmodligen är det en kombination. Innan sommaren är det lätt att säga att man ska jobba även under juli, åtminstone några timmar om dagen, men när det sedan blir semester är det mycket annat som lockar. På redaktionerna är det många vikarier och de vill säkert hellre hitta Nyheten med stort N än att rapportera vad en vanlig ledamot i justitieutskottet vill göra för att förbättra kriminalvården.

Själv har jag haft ett ganska lyckat “utspel” i midsommarhelgen om åtgärder mot trafikonykterhet medan idéerna om just kriminalvården gick omärkt förbi. Enligt mediaplanen har jag ytterligare ett “utspel” senare i sommar, men jag får se om det blir av. Inte för att jag inte har tid och lust, utan snarare för att det är löjligt att hålla på att “hitta på” politiska utspel bara för att det står i någon mediaplan. Politiska förslag, åtgärder och idéer från politiker “på min nivå” måste ha förankring i ett verkligt, och helst uppmärksammat, problem som behöver en lösning för att det ska bli medialt intressant. Om man heter Reinfeldt eller Olofsson så räcker det att tycka till om något för att det ska vara intressant, men så fungerar det inte för “vanliga politiker”.

Detta är också en vanlig missuppfattning på hemmaplan, och med hemmaplan menar jag då lokala centerpartister hemmavid. De kan fråga varför jag inte syns mer i media (nu är jag knappast sämst på det, men frågan kommer ändå ibland) precis som att det är vi som politiker som bestämmer när vi ska få mediautrymme. Om det vore så väl…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Sommarstiltje

 1. Jörgen L says:

  Hmm, i ett land med 70% internetinnehav så borde ni kanske prova att göra utspelen i bloggosfären istället och den vägen få “gammelmedia” att rapportera att: “Johan Linander, centerpartiets rättspolitiske talesman, lanserar på sin blogg centerns förslag till….”, då lockar du läsare till ett medium som inte är journalistfiltrerat, och där du kan föra en dialog med väljarna.

  Det förvånar mig överhuvud taget att inte fler politiker använder internet på riktigt, och inte bara ser det som en annan sorts tidning med enkelriktad kommunikation. Gör er fria från nyhetsvärderingstyranniet och tala direkt med väljarna istället!

  Varför har inte riksdagspartierna varsin “riksdagsmannabloggportal” och avsätter någon timme i veckan för riksdagsmännen att blogga och föra dialog där? Eller om det kanske spårar ur, ett debattforum med registrering öppet för vem som helst som vill komma med synpunkter. Eller att partierna hade öppna forum, där man som partimedlem hade rätt att yttra sig, och där dom som formulerar politiken deltar.
  Det hade varit lätt att skicka ut userid/password till alla medlemmar som ville ha den möjligheten. Eller vad sjutton som helst som för tillbaka partilivet till en folkrörelsetradition där politiken inte bara formuleras uppifrån och neråt.

  I mycket är ju det en konsekvens av mediaberoendet, eller hur?

  Jag tror att en möjlighet att föra dialog med dem som formulerar politiken skulle öka det politiska intresset enormt, som det nu är så känner jag inte att det spelar nån roll ifall jag är med i ett parti eller inte, jag har ändå ingen chans att påverka eller göra min röst hörd, undra på att partierna tappar aktiva.

 2. Nan says:

  Tja, ett utspel om åtgärder mot kriminell livstil kanske? Jag skulle gissa på att det går hem i stugorna. Ramlade över den här tråden i ett forum (har sett liknande idigare), dock är detta en sak som pågår just nu. Och, som jag ser det, en av orsakerna till att folk inte litar på rättsystemet vilket ger minskad lust att vittna och att hot mot vittnen och myndighetspersoner fungerar.

  Eller kanske något relaterat till att musikindustrin vill ha ensamrätt till distribution av musik (i vilket ändringar i upphovsrätten är ett medel), vilket nesligen avslöjats av Prince val att distribuera sin musik via Mail on Sunday. (Finns flera riktigt bra analyser bland de länkade bloggarna.) För min del så missar jag dock vad som kommer att hända om 5-10 år när en typisk MP3-spelare kan förladdas med ALL musik som gjorts (det senaste året). Distributionsmonopolen kommer att utraderas, legalt eller illegalt. Det är dags att tänka på kompensationsmodeller som inte är kopplad till distribution, för på (ganska kort) sikt är det dött.

 3. steelneck says:

  Börjar bli en ovana det här; att svara Nan istället för LJ. Nåja, är det inte snarare så att inom 5-10 år så spås att ALL musik som någonsin utgivits kunna få plats i fickan?

 4. Nan says:

  🙂

  5 år för senaste året och 10 år för all musik har jag hört, men sedan ska antingen lagstiftning, avtal eller att någon struntar i desamma inträffa också.

 5. site admin says:

  Sorry att jag inte svarat, är på semester utan 3G och med 56K-modem. I Skåne…

  Sossarna har någon slags partiblogg, men dålig uppdatering och utan att svara på kommentarer. Inte så meningsfullt. Vi i Centerpartiet har också en internwebb där alla medlemmar har tillträde, men tyvärr är den dåligt använd.

  Och visst har jag använt min blogg för att “släppa” nyheter. Jag har skrivit något “nytt” och sedan har en pressekreterare tipsat lämplig journalist. Det är inte heller ovanligt att journalister själva ringer med anledning av något jag skrivit..

 6. ckrantz says:

  Trenden går väl mot att media belyser själva processen mer än innehållet. Politik och politikerna konkurrerar på samma villkor med senaste dokusåpa kändisen, skandaler och andra media stormar.

  Annars bedrivs politiken fortfarande ungefär som den gjort under de senaste 100 åren trots samhällsförändringar. Men jag gissar att lunarstorm generationen kommer att ändra på detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.