Socialdemokraterna vill gå runt LAS

(Från mitt veckobrev tidigare idag.)

Idag kan man läsa en intressant nyhet på TT. Skulle tro att det blir en nyhet i morgondagens tidningar också.

Det handlar om socialdemokraternas kansli här på riksdagen. Eftersom deras tillbakagång i valet innebär lägre partistöd så måste de minska sin personalstyrka. Samtidigt har de tagit hit nya politiska tjänstemän som jobbade på departement förra mandatperioden. Det går inte riktigt ihop med tanke på LAS-regeln om sist in först ut, och därför vill socialdemokraterna nu förhandla med facket för att komma runt turordningsreglerna.

Minns socialdemokraternas protester när miljöpartiet gjorde upp alliansen om undantag för två nyckelpersoner. Och inte mindre än tolv socialdemokrater har motionerat, i sju olika motioner med mycket likartat innehåll, så sent som nu i höst om att avskaffa undantagsregeln i LAS. Jag utgår från att dessa protesterar högljutt nu när deras eget partikansli vill kringgå LAS för betydligt fler än två personer.

Man kan åtminstone hoppas att socialdemokraterna nu inser att arbetsgivare kan behöva mer flexibilitet för att få sitt företag/sin organisation att fungera så bra som möjligt. Men mitt hopp om denna insikt är minimalt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Socialdemokraterna vill gå runt LAS

  1. Pingback: Linander tycker! » Fler anledningar att ändra LAS

Leave a Reply

Your email address will not be published.