Riksdagsveckobrev v. 46-47

Hej, har ni märkt att julen närmar sig med stormsteg? Det var 10 grader varmt i helgen och jag satte upp utebelysning i en gran. Det kändes helt fel. Inte att det är varmt, det gillar jag egentligen, men kombinationen känns fel. Jul hör ihop med snö och inte med tussilago.

De gångna två veckorna har äntligen varit av det lugnare slaget. Det innebär inte att jag suttit med armarna i kors direkt, men jag har hunnit med sådana ”det gör jag när jag har tid-saker”. Ni har säkert också sådana jobbiga laster och vet hur skönt det är att bli av med dem.

Trängselskatt i Malmö

För någon vecka sedan kunde man läsa i Sydsvenska Dagbladet att vår miljöminister Andreas Carlgren vill införa trängselskatt i fler svenska städer än Stockholm, t.ex. i Malmö. Jag tycker att det var en lite väl tilltagen tolkning. Jag uppfattar Andreas som att han inte tycker att staten ska hindra Malmö om malmöborna vill införa trängselskatt i sin stad. Och det är något helt annat.

Själv är jag positiv till trängselskatt i Stockholm, men skeptisk för Malmös del. Jag har kört mycket bil i både Malmö och Stockholm och det är som natt och dag. Visst kan man sitta vid ett rödljus och inte hinna fram nästa gång det slår över till grönt, men mycket värre köer än så är det inte i Malmö om det inte är något speciellt vägarbete eller annat som hindrar trafiken. Några kilometerlånga köer och krypkörning i 15-20, kanske 30 minuter, som i Stockholm förekommer i princip inte.

Men vem vet hur befolkningsutvecklingen och trafikutvecklingen i Malmö ser ut. Så det går inte att säga att det aldrig någonsin ska komma trängselskatt där, men just nu är det inte aktuellt.

Socialdemokraterna vill gå runt LAS

Idag kan man läsa en intressant nyhet på TT. Skulle tro att det blir en nyhet i morgondagens tidningar också.

Det handlar om socialdemokraternas kansli här på riksdagen. Eftersom deras tillbakagång i valet innebär lägre partistöd så måste de minska sin personalstyrka. Samtidigt har de tagit hit nya politiska tjänstemän som jobbade på departement förra mandatperioden. Det går inte riktigt ihop med tanke på LAS-regeln om sist in först ut, och därför vill socialdemokraterna nu förhandla med facket för att komma runt turordningsreglerna.

Minns socialdemokraternas protester när miljöpartiet gjorde upp alliansen om undantag för två nyckelpersoner. Och inte mindre än tolv socialdemokrater har motionerat, i sju olika motioner med mycket likartat innehåll, så sent som nu i höst om att avskaffa undantagsregeln i LAS. Jag utgår från att dessa protesterar högljutt nu när deras eget partikansli vill kringgå LAS för betydligt fler än två personer.

Man kan åtminstone hoppas att socialdemokraterna nu inser att arbetsgivare kan behöva mer flexibilitet för att få sitt företag/sin organisation att fungera så bra som möjligt. Men mitt hopp om denna insikt är minimalt.

Middag hos kungen

I tisdags förra veckan var det kungens traditionella middag för den nyvalda riksdagen. Det var smoking och tyvärr smoking… Alltså. Det var klädsel smoking, vilket jag inte har några problem med, tvärtom är det trevligt att någon gång få använda den, men tyvärr var det också rökning inne, vilket jag verkligen har problem med. Det var till och med så illa att det bjöds på diverse rökverk, inklusive feta cigarrer, efter middagen. Det finns ett speciellt rum där de numera härdade rökarna började gå in för att röka. Men när det sedan visade sig att det var fri rökning var helst i de vackra salarna så var det snabbt omöjligt att slippa undan röken.

Men, trots allt, var det en trevlig middag. Jag fick inte sitta vid kungens bord, eller ens i samma rum som kungen, drottningen eller Victoria, men jag är lika glad för det. Det bjöds bland annat på ankbröst från Arlöv.

När vi kom dit så stod Kungen, drottningen och Victoria och hälsade på alla. När jag kom fram som kanske nummer 350 så såg kungen rätt less ut på att stå och hälsa. Drottningen var trevlig och såg glad ut. Men bäst var kronprinsessan. När jag hälsade på henne så lyckades hon ge mig känslan av att hon tyckte det var trevligt att just jag kunde komma. Det är en bedrift att få över 400 gäster att känna så. Eller var det kanske bara till mig…:-)

Udda beröm för min blogg

Häromdagen fick jag ett trevligt, men udda, beröm för min blogg som jag måste berätta om. Det var en av miljöpartiets nyvalda riksdagsledamöter som berättade att han hade haft stor nytta av min beskrivning av en ”normal riksdagsvecka”.

Jaså, sa jag, och trodde att han på något sätt var vilse i sitt uppdrag. Men det var inte för att han själv behövde veta vad han ska/förväntas göra under en vecka, utan för att visa sin fru att det faktiskt är mycket mer jobb än hon kunde föreställa sig. Jag kunde inte låta bli att skratta lite. Roligt att man kan hjälpa till. Och jag tror inte att han är den enda som har svårt att förklara för familjen vad man gör under veckan och varför det inte själv går att bestämma mer av sin egen arbetstid. Det är väldigt många tidsbestämda måsten som man inte kan ändra på.

Gjort i övrigt

Jag har blivit intervjuad av en forskare vid Umeå universitet. Inget konstigt med det. Men det roliga är att vi har gått i samma klass i gymnasiet på Spyken. Det blev lika mycket prat om vad gamla klasskamrater gör nu för tiden, som om hennes frågor kring förtroendevaldas sociala situation.

Det har varit årsmöte med Riksdagens HBT-grupp. Jag har varit Centerpartiets ordinarie ledamot den gångna mandatperioden men lämnade nu över till Fredrick Federley. Är dock kvar som ersättare i styrelsen. Riksdagens HBT-grupp är ett tvärpolitiskt nätverk som diskuterar och utarbetar förslag som berör homosexuella, bisexuella och transpersoner. Totalt deltar ett 60-tal personer i gruppen som är öppen för nuvarande och f.d. riksdagsledamöter samt anställda i riksdagen.

Det har varit Centerpartiets förtroenderåd, i Stockholm. Ombuden antog ”Uppdrag 2010”. Det är ett dokument med mål fram till 2010 års val, det handlar om arbetssätt, prioriteringar m.m. Våra mål är tuffa: Tre mandat i valet till Europaparlamentet 2009, fortsatt förtroende för Alliansregeringen i valet 2010 och fördubblat väljarstöd för Centerpartiet i valet 2010. Det krävs verkligen ett hårt och målinriktat arbete för att uppnå målen. Hur dokumentet mer i detalj ska användas inom partiorganisationen arbetar partistyrelsen med. Medan vi i riksdagsgruppen redan har börjat titta på hur vi ska arbeta med uppdraget för att nå målen.

Jag har pratat kort om mäns våld mot kvinnor på ett seminarium som Unifem och Riksdagens manliga nätverk anordnade här i riksdagens lokaler. Jämo Claes Borgström var också där och bland åhörarna kunde skådas f.d. kommissionären Anita Gradin.

Jag har också pratat/debatterat polis på landsbygden på ett seminarium som Småkom anordnade. Mina kollegor från justitieutskottet Lena Olsson (v) och KG Abrahamsson (s) var också där. Men deras inställning var ungefär, vi kan ingenting göra nu. Visserligen inte, men ni kanske har några förslag som ni kan prata om, tänkte jag tyst för mig själv.

Kommande

De kommande veckorna fortsätter riksdagens budgetbehandling och innan jul ska vi ha vår budgetdebatt om ”utgiftsområde 4”, dvs rättsväsendets budget.

Utöver de vanliga mötena så ska jag träffa HIV-smittades förening, Jusek, besöka tullen i Malmö och så ska julklapparna börja inhandlas.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.