Sämre stämning i kammaren

Det är för det mesta bådas fel om två träter och det gäller säkert också i riksdagsarbetet. Men jag kan inte låta bli att fundera över varför det blivit sämre stämning i riksdagen i stort, och kanske framförallt i kammaren.

Med reservation för att jag inte är, och inte kan vara, objektiv, så tycker jag att socialdemokraterna låter sin bitterhet över valförlusten gå ut över riksdagsarbetet. Jag har tidigare skrivit om Monica Greens oförskämda fråga i torsdagens frågestund, och inte minst om hennes onyanserade reaktion på Mats Odells i och för sig otrevliga svar, men värst av alla är Thomas Bodström.

Att han har bestämt sig för att sysselsätta Beatrice Ask med interpellationer om allt mellan himmel och jord är väl en sak, men när han sedan uppträder som han gör i talarstolen så är det till nackdel för demokratin. Det spär på politikerföraktet och dessutom tror jag att fler av de nya riksdagsledamöterna drar sig för att gå upp i talarstolen eftersom de tror att de ska bemötas med hätska och inte alltid sakliga argument.

Bara ur torsdagens interpellationsdebatter har jag hämtat följande citat av Thomas Bodström:

I en debatt om öppenhet kring bidrag till partierna (vilket socialdemokraterna gärna vill ha från privatpersoner och företag, men inte vad LO och dess förbund ger till socialdemokraterna i rena pengar eller arbetsinsatser) så hånade Bodström Beatrice Ask för att hon inte har någon juridisk utbildning:

“Det är ganska magstarkt av en svensk justitieminister, som i och för sig är en utmärkt skolpolitiker men som faktiskt inte har någon juridisk kunskap, att fullständigt döma ut alla de här ländernas juridiska kunskap om vad man har kommit fram till i föreningsfriheten, som är reglerad i Europakommissionen. De har haft fullständigt fel allihopa, säger skolpolitiker Beatrice Ask.”

“Det är därför – säg ingenting annat, Beatrice Ask, det är ingen som tror på det du säger.”

I en debatt om lagrådets kritik mot regeringens korta budgetberedning, vilket budgetlagen styr, så fick Bodström in att regeringen ändrar fastighetsskatten för att statsråden själva tjänar på det:

“Det handlar om tusentals och vissa fall tiotusentals kronor som bland annat flera i den nya regeringen, med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen, kommer att åtnjuta.”

I samma debatt hävdar han att regeringen bryter mot grundlagarna, vilket vi självklart inte gör:

“Var det någonting som väljarna hade förväntat sig så var det nog att en ny regering skulle följa de grundlagar som vi har.”

“jag tror aldrig att en justitieminister så snabbt har brutit mot grundlagen som Beatrice Ask har gjort”

Längre fram i samma inlägg är han sarkastisk mot justitieministern för att hon inte har någon juridisk utbildning:

“Lagrådet kanske trots allt har lite bättre uppfattning om vad som gäller än vad Beatrice Ask har.”

Bodström återkommer till påståendet om att ändringen i fastighetsskatten görs för att de rika ska tjäna på det (glöm då inte bort att socialdemokraterna i valrörelsen till slut hade fastighetsskatteförslag som var i princip lika långtgående som alliansen):

“Det är naturligtvis lätt att tänka att detta handlar om något så oerhört viktigt som att de rika ska bli ännu rikare.”

“Det här handlade om att man skulle göra Fredrik Reinfeldt och andra betydligt rikare på kort tid. Det var det den här lagen handlade om.”

Sedan är det väldigt tydligt att socialdemokraterna har bestämt sig för att ständigt hävda att det är en moderat regering och inte en alliansregering. Skitsnack, men de räknar säkert med att de ska kunna trumma in det under fyra år.

“Det kanske ligger mer i linje med den moderatledda regering vi har.”

“det är en moderatledd regering totalt och att vi har tre lydpartier som inte får något som helst gehör ens när deras egna talesmän säger detta. Det faktum att Moderaterna styr helt och hållet behöver du inte påminna oss om.”

Det är bara att hoppas att socialdemokraternas bitterhet försvinner med tiden. De borde åtminstone förstå att väljarna har rätt att välja en annan riksdagsmajoritet och därmed regering än en socialdemokratisk. Hur som helst blir det fyra tråkiga år om de inte ändrar sin attityd.

Nu funderar ni säkert på om inte vi hade samma attityd till den socialdemokratiska regeringen förra mandatperioden. Jag vågar svara nej, även om det säkert går att hitta något utfall i riksdagsprotokollen. Ett tydligt exempel på hur jag själv tänkte är att när jag kallade vänsterpartiet och miljöpartiet för “stödpartierna” istället för “samarbetspartierna” fick jag lite dåligt samvete. Detta eftersom jag minns hur jobbigt det var när Centerpartiet blev kallat stödparti under den tid vi samarbetade med socialdemokraterna i mitten av 90-talet för att sanera statens ekonomi.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Sämre stämning i kammaren

 1. Pingback: Bloggen Bent » Blog Archive » Ny tryckfrihetslag, en vänsterprodukt?

 2. svensson says:

  Japp, HÄRSKARTEKNIK – en socialistisk paradgren, väldigt effektiv:

  1. Osynliggörande
  Att tysta eller marginalisera oppositionella personer genom att ignorera dem.

  2. Förlöjligande
  Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men
  ovidkommande liknelser.

  3. Undanhållande av information
  Att utestänga någon eller marginalisera dess roll genom att undanhålla dem väsentlig information.

  4. Dubbelbestraffning
  Att försätta någon i en situation där de nedvärderas och bestraffas oavsett vilket handlingsalternativ de väljer.

  5. Påförande av skuld och skam
  Att få någon att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något de utsätts för är deras eget fel. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning.
  (saxat från Wiki)

 3. svensson says:

  Bodström nyttjar sig av dessa flitigt, och när inte ens det hjälper övergår han till att ljuga istället.

 4. Leffe says:

  Du har en poäng, men undrar om det inte delvis beror på orutin, från oppositionen, men också från talmannen?

  Och Bodsröm lär tröttna när han inte får strålkastarljus i den omfattning han är van vid, tror jag…

 5. site admin says:

  Jag tror också att Bodström tröttnar. Efter socialdemokraternas partiordförandeval i mars så tror jag att det finns många som tröttnar extra mycket. Kanske även Bodström?

 6. steelneck says:

  Det här är något som Centerpartiet och dess samarbetspartier nog skall vara rätt så glada över, i synnerhet om det fortsätter i sådär fyra år.. Det finns onekligen anledningar till att sossarna gjorde sitt sämsta val på år o dar. Man kan ju tom. spekulera i om Centern mfl. kanske gör bäst i att inte påpeka det och bara låta dem fortsätta med att “visa sitt rätta jag”.

 7. Pingback: Linander tycker! » Bodström fick en tillrättavisning av talmannen

 8. Pingback: Linander tycker! » Vad sysslar Bodström med?

Leave a Reply

Your email address will not be published.