Regeringen borde tänka om angående friidrotts-VM

Jag kritiserade den socialdemokratiska regeringen för att de inte vågade satsa på en ansökan för att få vinter-OS till Östersund/Åre 2014. Nu är jag precis lika kritisk mot att den nya borgerliga regeringen inte vågar satsa på friidrotts-VM 2011 eller 2013. Visst är 200 mkr mycket pengar, vilket är den statliga delen, men när de extra skatteintäkterna för ett friidrotts-VM beräknas till en miljard så borde det vara en enkel ekvation att få ihop.

Jag tycker att regeringen borde ändra sitt ställningstagande. Om viljan finns borde det gå att lösa frågan så att Friidrottsförbundet får in ansökan till den 1 december då det är sista chansen. Jag tänker ta upp frågan vid Centerpartiets riksdagsgrupp imorgon (tisdag e.m.).

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Regeringen borde tänka om angående friidrotts-VM

 1. Jag är rädd att åtminstone OS blir till ett nationalistiskt arrangemang för Sverige. OS i sig är nationalstaternas stora idrottsfest; men för värdlandet är det ett regelrätt vältrande i att i symboler och marknadsföring hitta landets “själ” och uttryck. Tänk bara på hur en sådan invigning skulle se ut. Sverige är inte moget ännu. När Stockholm gick miste om sommar-OS firade jag grundligt. Men blogginlägget handlar om friidrotts-VM – det är ganska annorlunda. Det kan man möjligen svälja. Möjligen.

  Jag drömmer på en framtid där det decentrala kulturella tänkandet är så självklart i ett nytt federalt Sverige så jag utan problem kan förorda OS och liknande stora arrangemang till Sverige.

 2. site admin says:

  OS behöver inte vara “ett regelrätt vältrande i att i symboler och marknadsföring hitta landets “själ” och uttryck”.

  OS 1992 i Barcelona var en stor framgång för Katalonien. Den katalonska flaggan vajade alltid bredvid den spanska och den olympiska rörelsens flagga.

 3. Johan, om du tror att något liknande Barcelona 1992 skulle vara möjligt i dagens Sverige finns det en lösning. Du kan då driva att centern inkluderar ett krav – multikulturell lokal och regional framtoning utan överdrivna nationella schabloner – parallellt med partiets eventuella propåer om att vara värdland för stora internationella idrottsarrangemang. Då får man en ny syn på vilken inriktning värdskapet ska ha.

  Och då har du plötsligt mitt stöd t o m för OS också. 🙂

 4. site admin says:

  Min centerpartistiske kollega Lars-Ivar Ericson har motionerat i riksdagen om sommar-OS till Öresundsregionen. Alltså ett samarrangemang mellan Själland (förmodligen hela Danmark) och Skåne. Det tycker jag skulle vara intressant. Då pratar vi kanske om OS 2020 eller något i den stilen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.