Alla förlorar inte på fastighetsskatten

Idag har det varit väldigt mycket i media om att alliansens förslag angående fastighetsskatten skulle vara sämre än socialdemokraternas. Journalisterna glömmer då bort hur många människor som bor i hyresrätt och bostadsrätt. Vi sänker deras fastighetsskatt (även om den är indirekt och finns i hyran), det gör inte sossarna.

Jag är ganska trött på att fastighetsskatten får oproportionellt mycket uppmärksamhet i förhållande till frågans vikt, men ändå började jag fundera på vad alliansens respektive sossarnas förslag betyder för mig och min fru. Vi bor i ett sjönära läge, inte sjötomt, i ett område där tomterna värderas oerhört högt. I själva verket är vår tomt värd dubbelt så mycket som vårt hus.

Med socialdemokraternas förslag skulle vår fastighetsskatt ligga kvar på 12 820 kr per år, samma som 2005. Det är enkelt att räkna ut, vilket är en klar fördel för socialdemokraterna i valrörelsen.

Med alliansens förslag skulle en tredjedel av den höjning på osannolika 50 % slå genom. Vi har fått ett fastighetsskattebesked om att vår fastighetsskatt ska höjas till 19 180 kr. Höjningen på 6 360 kr/år sker på tre år, alltså med 2 120 kr första året. Det betyder att vår fastighetsskatt skulle öka till 14 940 kr om inga nya beslut fattas. Det mesta av denna höjning beror på att markvärdet ökat, i själva verket allt förutom 550 kr.

Men samtidigt föreslår alliansen en begränsningsregel med ett maxskattebelopp på markvärdet till 2 kr/kvm dock max 5 000 kr. Eftersom vår tomt är över 2 500 kvm så blir beloppet 5 000 kr. Istället för 14 940 kr blir vår fastighetsskatt 11 493 kr. Då har jag räknat med att en tredjedel av ökningen på byggnaden slår genom, dvs 183 kr. Det läggs på den gamla fastighetsskatten för byggnaden på 6 310 kr. Plus 5 000 kr för marken. Inte alldeles enkelt att förklara, en klar nackdel för oss i alliansen.

Men slutsatsen är att jag och min fru tjänar 1 327 kr på alliansens förslag 2007. Hur mycket bättre det sedan blir får vi se, men inriktningen är ju ett avskaffande av den statliga fastighetsskatten och ett införande av en kommunal avgift.

Vinnarna 2007 med alliansens förslag är vi som bor i lågt värderade hus på dyra tomter medan vinnarna 2007 med socialdemokraternas förslag är de som bor i högt värderade hus på billiga tomter.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Alla förlorar inte på fastighetsskatten

 1. Leffe says:

  Johan,

  Nu har du ju lagt ännu mer energi på den här skitfrågan… tar det aldrig slut? 🙂

  Skatterna på arbete är betydligt viktigare, men nu sitter alla fast i diskussioner om någon hundralapp per år hit eller dit. Dessutom leder talet om avskaffande av skatten till 30 miljarder mindre att använda till att sänka de skadliga skatterna på arbete.

  Vad är detta för prioriteringar egentligen? Det är dyra röstköp i villaförorterna kring Stockholm – röster ni redan har. För alla andra är detta relativt betydelselöst.

  För dig och din hustru skulle det i worst case bli en hundring var i månaden i höjning varje år i tre år, vilket i relation till i vart fall din inkomst som riksdagsman får ses som försumbart.

 2. site admin says:

  Nja, en hundring i månaden räcker inte. Efter trappan på tre år skulle vi ha en höjning med 6 360 kr/år. Mer än 50 % höjning. Visst skulle vi klara det, men detta handlar inte om vilken lön jag har som riksdagsledamot. Det finns garanterat många på Ingarö och andra skärgårdsöar som lever på marginalen varje månad. De får samma höjningar av sin fastighetsskatt. Och detta enbart för att andra köper dyrt runt omkring oss. Det är ett ohållbart system.

  Men som jag sagt så tycker jag också att fastighetsskatten fått orimligt stort utrymme i debatten. Det finns mycket viktigare frågor för många fler människor.

 3. Leffe says:

  Framförallt finns det viktigare frågor för Sverige – och det är ju det regeringen ska styra, under riksdagen.

  Som jag ser det finns det två roller för makthavare:
  1) att prioritera rätt frågor, och
  2) att välja rätt i de frågorna

  Som det är nu är det mycket tveksamt om ni politiker lyckas med första punkten, snarare är det mediadramaturgin som sätter agendan. Sedan hamnar ni alltid mer eller mindre rätt i sak.

  Men den verkliga makten ligger i agendasättandet.

 4. site admin says:

  Det händer inte ofta…:-) Men nu håller jag helt med dig. Å andra sidan har jag inget svar på hur vi ska komma ur medias styrning. Visst kan man säga att vi låter oss styras, men om vi inte spelar med i spelet blir vi osynliga. Och det är inget vidare i en valrörelse.

 5. Leffe says:

  Fortsatt förviring om fastighetsskatten…

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=37092&a=646425

  “Fastighetsskatten fortsätter att skapa problem för den borgerliga alliansen. Villaägarnas riksförbund tvingades i kväll dra tillbaka en rapport om effekterna av de båda blockens politik pga oklarheter om alliansens förslag.

  Orsaken var att m-företrädare oväntat hävdade att markvärdets begränsning till 5.000 kr inte gäller första året, säger vice förbundsdirektör Elisabeth Österman till SVT Text & Webb.”

  Är detta taktik från (m)?

 6. Gunin says:

  Fastighetsskattens berättigande i debatten
  är inte kronor och procent. Det gäller det
  sjuka i hur en skatt konstrueras. Statistiken
  klarar inte av uppdelningen på hus och tomt.
  Sättet att taxera huset är förlegat. Panel
  och kakel är i dag “Timell-amatörernas paradis. Inget kriterium på kvalitet och lyx.
  En sjönära tomt med hus för med nödvändighet med sig ett sjönära hus, som i sig kan bli
  taxerat långt över dess nyproduktionsvärde.

 7. Gunin says:

  Alla förlorar på fastighetstaxeringen.
  Den sker på ett sätt som undergräver
  tilliten till myndighetsutövning.
  Brist på tillit är största hotet mot
  demokratin. En skatt som upplevs så
  orättvis, overklig eller verklig, är
  en olycka. Fundera på om inkomstskatten
  blev fiktiv. Betala skatt på medelinkomsten
  av samtliga arbetare på arbetsplatsen, den
  medelinkomst som väntas vara för handen
  fem år framåt i tiden.

 8. Rolle says:

  Har äntligen fått ner min fastighetstaxering på huset till 49 000 så jag slipper skatten. Tomten är ändock på 9 800kvm med åtskilliga småhus utspridda, vill ni verkligen förändra “skatten” så flytta…

Leave a Reply

Your email address will not be published.