Ingen fara med Jon Jönsson

Det känns minst sagt lite överdrivet när överåklagare Sven-Erik Alhem går ut med att åklagarkammaren i Helsingborg bör inleda en förundersökning mot Henrik Larsson.

Våld ska inte förekomma inom idrotten, men det slag som Henke gav Jon Jönsson är inte värre än det som händer på fotbollsplanen i princip varje match. Ska en vårdslös spark som skadar motspelaren leda till åtal för misshandel eller vållande till kroppsskada? Nej, självklart måste idrotten klara av att hantera både vårdslöst spel och begränsade medvetna regelbrott. Det skulle inte fungera om allt som skulle varit olagligt om det skedde på gatan helt plötsligt också ska leda till förundersökning om det sker på planen.

I sammanhanget är det också intressant att Jon Jönsson själv säger att han tycker att det är sånt som händer och att det har blivit klart överdrivet. Fotboll är fysiskt och ibland rinner sinnet över. Det ska leda till åtgärd för regelbrott enligt fotbollens regler, men rättsväsendet ska hålla sig undan. Självklart kan det dock uppkomma situationer där det egna idrottsliga rättssystemet inte räcker till. Om en spelare skulle sparka ner och sedan fortsätta sparka på den liggande motspelaren, ja, då tycker jag att det är berättigat med domstolsprövning, men Henkes slag ligger långt från det.

Att Alhem hotas är självklart totalt oacceptabelt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ingen fara med Jon Jönsson

 1. Leffe says:

  Alhem gillar att vara aktiv och utåtriktad. Oftast är det bra, men nu känns det kanske lite överdrivet, även om han som åklagare har en plikt att agera om han anser att något ha uppmärksammar är misstänkt brottsligt.

  Dock är det för jävligt med alla fall av hot och skadegörelse som nu inträffat i fotbollens utkanter de senaste veckorna!

 2. Anders says:

  Det kan ju, som sagts tidigare, även handla om att folkpartikandidaten Alhem behövde komma i media lite mer. Och det lyckas han ju med, även om sammanhanget verkar ganska upp-haussat. Vi får väl se vilka partier som lyckas hamna på pallen till slut… Lycka till så där lagom mycket 🙂

 3. Johan says:

  Jag tycker också att det är töntigt att det övervägdes en civil prövning av Henkes slag. Däremot tycker jag att det är helt rätt att han blev avstängd. Möjligen skulle han fått någon match till för att det var verkligen inte snyggt gjort.

  Sen har Henkes och klubbens mediestrategi varit en katastrof. Men det är en annan sak.

 4. site admin says:

  Sedan är det också märkligt att han fick en tidsbestämd avstängning. Nu när deras match mot GAIS blev inställd pga det eviga regnandet så kommer han förmodligen bara att vara borta en match (glädjande nog den mot MFF). Hade det inte varit bättre att döma ut två (eller fler) matchers avstängning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.