Vågar någon säga det offentligt?

Missförstå mig inte. Jag vill absolut inte att Sverige ska dra tillbaka truppen från Afghanistan på grund av bombdådet som hittills kostat en svensk soldat livet. Våldet får inte vinna. Sverige har militär på FN- eller OSSE-uppdrag i ett 15-tal länder och givetvis ska ett land som Sverige ställa upp på internationella uppdrag efter förmåga.

Det fruktansvärt fega dådet mot de svenska soldaterna har gjort att många svenskar funderar på varför Sverige ska skicka våra “pojkar” till andra länder. Jag har redan fått flera sådana frågor. Men ännu har jag inte sett en enda sådan kommentar i media. I USA är det väldigt vanligt att alla utlandsstyrkor ifrågasätts.

Jag skulle dock inte bli förvånad om någon populistisk politiker eller parti snart kommer med något i den stilen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Vågar någon säga det offentligt?

 1. Stefan says:

  Jag anser att vi måste “vänja” oss vid såna här händelser även om det självklart är en tragedi för dom anhöriga. Risken ingår i jobbet för dessa soldater.
  Det framgår inte riktigt av ditt inlägg, men jag gissar att du inte heller tror att detta var ett riktat attentat mot just Sverige?
  Attentatsmännen skulle troligen inte ens kunna peka ut Sverige på en karta.

 2. site admin says:

  Håller helt med dig om att detta inte var något attentat mot Sverige. Det är mot FN:s närvaro skulle jag tro. Det finns grupper som åter vill ha instabilitet och kaos för att kunna vinna makten genom våld. Dessa får inte vinna. Det är viktigt för det afghanska folket men också för hela världen. Demokratiseringsprocessen i denna del av världen, inklusive Irak, är oerhört viktig för oss alla. Nästa fråga blir vad som händer i Iran.

 3. Leffe says:

  Den “gode” Ali Esbati har startat ett sådant upprop som du förutskickade, Wolfgang Hansson i Aftonbladet skaffar ved till brasan.

  Grattis Sverige…

 4. Stefan says:

  Jag tror inte att attentatet var riktat mot FN:s närvaro heller. Snarare var det riktat mot västvärlden i allmänhet och mot USA i synnerhet. Allra mest stödjer jag mig på att dom svenska soldaterna har övertagit och bor på en bas som USA tidigare förfogade över.

 5. site admin says:

  Där ser man. Hade inte trott att det var Ali Esbati och vänsterpartiet som skulle slå in på den populistiska vägen, hade snarast trott att det skulle bli Sverigedemokraterna. Men höger- och vänsterextremism brukar mötas.

  Inte oväntat skyller Esbati allt på USA och blundar totalt för de framsteg som Afghanistan haft efter talibanregimen föll. Att tro att Afghanistan själv skulle klara sig utan FN-styrkorna är fruktansvärt naivt. Talibanerna har fortfarande kontroll över väldigt mycket vapen.

  Värst är Esbati när han blandar ihop korten för att påvisa att det är USA genom Nato som ockuperar Afghanistan och att Sverige hjälper Nato. Han missar att Nato-styrkorna befinner sig i Afghanistan på FN-uppdrag och därmed är FN-styrkor.

  Wolfgang Hansson i Aftonbladet tar upp frågan, men jag tycker att han gör det på ett bra sätt. Det är dags att inse för svenska folket att det är farligt för de svenskar som åker iväg på internationella uppdrag. Soldaterna själva vet det och nu är det dags för svenska folket att förstå.

 6. Stefan says:

  Jag tycker du glömmer viktiga delar i det som Wolfgang Hansson skriver: “I terroristernas ögon är en svensk i uniform lika hatad som en amerikansk militär.”
  Vidare skriver han: “Värst är det i de södra delarna där USA fortfarande har drygt 20000 soldater som aktivt jagar terrorister.”
  Är dessa 20000 man också i afghanistan med FN-uppdraget att jaga, döda, eller tillfångata alla terrorister?

  Visst måste även oskyldiga Sverige förstå att ett sådant här uppdrag är förenat med fara för livet. Men du bör ändå tillstå att USA:s närvaro inte gör vardagen lättare för övriga länders FN-trupper.

 7. site admin says:

  Jag håller absolut med om att USA:s närvaro inte gör vardagen lättare för övriga länders FN-trupper. Men samtidigt måste vi tillstå att USA har militära resurser och kunskaper som inte övriga världen har. Dessutom tror jag att det är så att det finns amerikansk trupp i Afghanistan på uppdrag av Afghanistans regering. Det ligger alltså utanför FN-uppdraget, men vi kan inte hindra Afghanistan från att själv be USA om hjälp.

 8. Stefan says:

  Hur ska då den “vanliga” medborgaren i afghanistan kunna skilja på en amerikansk soldat som är där under FN-uppdrag eller en amerikansk soldat som är där på afghanistans regerings uppdrag?
  Detta land som har en stor andel analfabeter och där kontakter med västvärlden är starkt begränsade.

  Det är ju inte svårt att förstå att religiösa ledare och terroristnätverk enkelt får med sig folket genom att peka på en soldat och säga:
  -Titta, vi är ockuperade av USA!
  USA kan inte spela både åklagare och försvarsadvokat.

 9. site admin says:

  Stefan, vilken är din lösning för Afghanistan? Det är lätt att kritisera, men svårare att komma med lösningar.

  Sedan kan vi väl inte ha någonting emot att Afghanistan själva väljer att ta hjälp av USA. Ska FN eller Sverige som land lägga sig i det? Eller ska FN besluta att USA inte får deltaga i FN-uppdraget? Hur får vi då den kompetens som USA trots allt besitter?

 10. Stefan says:

  Att USA är delaktiga i FN-uppdrag bestående av flera nationer ser jag inget fel i. Men det betyder inte att dom måste vara på plats i Afghanistan. Dom kan hjälpa ändå inom ramen för FN.
  För du menar väl inte att om USA inte får beträda afghanistans jord så håller dom inne med all sin kompetens?
  Lösningen är enkel. Låt alla länder som inte uppfattas som USA eller deras “partners” fullgöra FN uppdraget i stället. jag lovar dig att USA inte åker hem och tjurar för det.

 11. site admin says:

  Kompetens i det här fallet måste nog vara på plats för att kunna användas. Det kan också handla om utrustning och jag har svårt att tro att USA vill låna ut sin mest avancerade, hemliga utrustning till ett annat land.

  Jag tror att de länder som du kallar för övriga länder är för svaga för att klara uppdraget. USA behövs för att fullgöra FN-uppdraget och hålla borta talibanerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.