Skillnad mellan alliansen och vänsterkartellen

Jag skrev egentligen nedanstående som ett kommentarssvar under “opinionstendenser”, men eftersom det blev ett nytt ämne så lägger jag det här istället.

En totalt ovetenskaplig bedömning är att vi inom alliansen är överens om ca 75% av alla riksdagsfrågor. Ytterligare 15% tycker vi inte lika men kommer överens ganska snabbt. I 5% av frågorna kommer vi överens efter “tannagnissel” (förstår ni inte ordet så får ni leta i ett skånskt-svenskt lexikon) och i de sista 5% så är det nästan omöjligt för oss att komma överens (delar av familjepolitiken och kärnkraften är nog de mest kända, men jag tror numera att det är folkpartiet som står mest offside i kärnkraftsfrågan och inte Centerpartiet).

Min lika ovetenskapliga och tillika partiska bedömning av vänsterkartellen är att de också är överens i 75% av frågorna. Men de har svårare att diskutera sig fram pga svåra och svårförstådda ideologiska låsningar, så de löser enbart 5% av frågorna snabbt och ytterligare 5% efter “tannagnissel”. För dem återstår 15% där de inte kommer överens. I princip hela EU-politiken, delar av arbetsrätten, icke-offentliga utövare inom skola, vård, barn- och äldreomsorg, flyktingpolitiken osv.

Det är skillnaden mellan alliansens 5% och vänsterkartellens 15% som gör att vi vill regera tillsammans medan Göran Persson totalvägrar.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

13 Responses to Skillnad mellan alliansen och vänsterkartellen

 1. Glöm inte försvarspolitiken! Visserligen kanske ine alliansen är 100% överens där heller, men vänstergänget har en lite störa spännvidd än så.

  Vissa vill utveckla försvarsindustrin och säljer gärna vapen till de flesta som frågar. Andra i “sammarbetet” vill lägga ner hela försvaret och hela försvarsindustrin. 🙂

 2. Stefan says:

  “Tannagnisslan” var inte så svårt att förstå, ens för en infödd eken-grabb som jag 🙂
  Du snackar lite styltat men jag hajjar klyket.
  Skämt å sido, jag vet att jag upprör en hel del känslor när jag påstår att alliansen inte är ett dugg bättre alternativ än den sk. samarbetsregering vi har nu.
  Väljarna måste visas mer respekt än så. Om det så bara är dessa 5% som du redovisar där alliansen har svårt att komma överens så är det 5% för mycket. Eftersom det i dessa få procent med stor sannolikhet ligger just dom frågor som har fått väljarna att rösta på ett visst parti.

 3. Leffe says:

  En stor skillnad som påverkar din “%-analys” (som jag inte har invändningar emot i sig) är skillnaden på ledarskap i respektive koalition. I Vänsterkartellen är det sossarna som leder, det är helt okontroversiellt. Men i Allianen är det inte lika självklart.

  Den svåraste frågan ni i Alliansen har är inte sakfrågor som energi etc, tror jag. Det svåraste är att kunna komma överens om att sänka den offentliga sektorns kostnader. Centern har ju varit med en gång under 90-talet och gjort detta tillsammans med sossarna, och det är sannolikt något liknande som krävs nu. Och jag är inte så säker på att alliansen klarar det. Problemen är flera, men framförallt (kd) och (fp) har en tendens att driva frågor som kostar mycket, och vara väldigt försiktiga i frågor om att sänka kostnader.

  Ett borgerligt regeringsalternativ måste kunna sänka kostnader, men jag kan inte se hur det ska gå med den politik som ni idag annonserat. Egentligen är hela den ekonomiska politiken, dess “spretighet”, det största hindret för effektivitet i en Alliansregering.

  Men jag ser gärna att ni får chansen att bevisa att jag har fel.

  Det skulle vara kul att se dig argumentera lite kring hur ni rent tekniskt ska kunna komma överens, särskilt kring kostnadssänkningar i transferreringssystemen. Centern har en nyckelroll där. Men hur får ni upp Fp och Kd på vagnen?

 4. site admin says:

  Markus, alliansen är numera helt överens i försvarsfrågan. Har till och med gemensam budget på området.

  Stefan, tror du att alliansens 5% i oenighetsfrågor är mer avgörande för att inte välja något av allianspartierna än vad vänsterkartellens 15% är. Jag menar, det skulle kunna vara så att deras 15% är frågor som ändå inte styr vart rösten går, men jag tycker inte att det är så sannolikt.

  Leffe, jag håller med dig om att vänsterkartellen har ett “tryggare” ledarskap. Detta eftersom sossarna är så mycket större än v och mp. Inom alliansen känns det som att vi i Centerpartiet och kd accepterar att Reinfeldt tar ledartröjan medan folkpartiet fortfarande sneglar på valresultatet 2002 och tycker att de är nästan lika stora som moderaterna.

  Jag håller också med dig om att det finns problem inom alliansen i synen på hur mycket de offentliga kostnaderna behöver sänkas. Även i denna fråga utmärker folkpartiet sig. De hade som “litet parti” före valet 2002 en betydligt bättre linje i frågan som jag ser det. Men många av deras nya medlemmar och även riksdagsledamöter har sett till att styra frågan från alliansgemenskapen till en samsyn med sossarna. Kristdemokraterna tycker jag inte är något problem faktiskt. De kan mycket lättare “byta” en fråga. Då menar jag att de kan en förlustfråga opinionsmässigt mot att de får en vinstfråga. För folkpartiet är det svårare. De verkar tycka att de har för mycket att förlora i nuvarande position i förhållande med vad de skulle kunna vinna.

  Hur alliansen kommer att jobba i regeringsställning finns det en arbetsgrupp som arbetar med. Men jag kan ge min syn utifrån hur vårt regeringssamarbete i Region Skåne fungerade.

  Vilka partier som får vilka statsrådsposter och som får styra vilka departement avgör valets röstfördelning. Givetvis är det departementschefen, statsrådet, som styr arbetet på departementet. De flesta anställda är opolitiska och de gör grundarbetet med propositionerna. Sedan finns det en tjänsteman från vardera alliansparti på varje departement som sköter de första förhandlingarna. De löser det mesta.

  Det som dock inte löses på tjänstemannanivå går vidare till en politikergrupp som har kontakten både med statsråden och riksdagsgrupperna. Lyckas man inte där att lösa knutarna så blir det en partiledarfråga och de får se till att lösa frågan hur svår den än är.

  Formellt fattas beslut om propositionerna på regeringssammanträdena, men det fungerar inte att sitta där och förhandla. Då ska det vara klart.

 5. Stefan says:

  5 eller 15 %. Det är lika viktigt ändå. Just eftersom “mina” frågor kanske ligger just där. Jag är inte en förespråkare för den “röra” som vi nu har men är inte pigg på att rösta fram en annan röra.

 6. Micael says:

  Allians hit eller dans dit. Danasa inte tango på varandras fötter bara 🙂

  Kanske är det det som är så svart, att komma överens utan att vara FÖR eniga. Då skulle juh existensen för de fyra upphöra…

  ?5% eller 15% vad går gränsen?

 7. site admin says:

  Kanske kan man kalla samarbete för röra, men det enda alternativet är att ett parti får över 50% och det är knappast önskvärt det heller.

 8. site admin says:

  Micael, gränsen för vad?

 9. Stefan says:

  Trots att det troligen är en utopi så skulle jag absolut se att något av partierna får över 50%.
  Det är det enda sättet att få en handlingskraftig regering som inte behöver lägga större delen av sin tid på att söka kompromisser i varenda fråga.

 10. site admin says:

  För mig är det alltid illa med egen majoritet. Skulle sossarna åter få över 50%, det är inte så förskräckligt länge sedan senast, så flyttas makten över Sverige från riksdagen till S-kongressen. Vilken mardröm.

  Beslut blir bättre om de som föreslår åtgärder tvingas att ha goda argument för att få genom sina förslag.

  Vi i Centerpartiet har egen majoritet i kommunfullmäktige i Säffle och Mönsterås. I Säffle har Centerpartiet procentuellt egen majoritet och 21 av 41 mandat i fullmäktige, medan Centerpartiet i Mönsterås inte har över 50% men ändå 25 av 49 mandat i fullmäktige pga valkretsindelningen.

  I båda kommunerna har Centerpartiet valt att inte styra kommunen själv, utan har organiserat samarbete med andra partier. I Mönsterås har C avstått egen majoritet i Kommunstyrelsen och i Säffle har C avstått egen majoritet i Kommunstyrelsens arbetsutskott och t.ex. överlåtit ordförandeposten i Kommunfullmäktige till en moderat.

  Så tycker jag att goda demokrater arbetar. Jämför gärna med kommuner där socialdemokraterna har egen majoritet, eller moderaterna för den delen.

  Ett extremexempel är Vellinge där Göran Holm (m) har 67% och 33 av 49 mandat i fullmäktige. Har de då varit ödmjuka i fördelningen av platserna i Kommunstyrelsen… Knappast. De har tagit alla platser de kan få vilket innebär 10 av 13 ledamöter i KS (77%), endast socialdemokraterna och folkpartiet får vara med av övriga partier.

  I det traditionellt socialdemokratiska Borlänge var det precis att S fick egen majoritet vid valet 2002, 31 av 61 mandat. Ödmjukhet vid fördelning av platser, knappast. Socialdemokraterna och deras Peter Hultqvist har sett till att ha egen majoritet i Kommunstyrelse, alla utskott under KS och i alla nämnder.

  Varför bredda det politiska beslutsfattandet när man kan fatta alla beslut själv…

 11. Micael says:

  Ursäkta dröjsmålet. Blev inlåst på labb ett par dagar…

  Gränsen för vad som är ett parti och vad som är fyra. Gränsen för ideer och ideologi. Gränsen mellan ekohumanism och nyliberalism. Jag vet inte vad den går. Men någonstans finns den. Och hur många procent den skillnaden är kan diskuteras. Om ni frågar mig är skilnaden oändlig. Men i valet mellan pest och kolera. tja, varför inte prova lite magont.

 12. site admin says:

  Gränsen är som jag ser det allt annat än statisk. Visst finns det enorma ideologiska skillnader såväl inom alliansen som inom vänsterkartellen. Men det är inte ideologier som man tar ställning till varken i regeringsställning eller i riksdagen. Vi tar ställning och driver sakfrågor. Givetvis med ideologin i ryggraden.

  Men mina 5% respektive 15% handlar inte om hur stora de ideologiska skillnaderna är inom de två blocken utan om i hur stor del av de politiska sakfrågorna som det inte går att komma överens.

 13. Micael says:

  Så sant. Jag delar din uppfattning. Trodde egentligen inte annat.
  Men, lägg er inte för lågt i framtida diskusioner, inte för att jag tror att ni skulle göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.