Opinionstendenser

Nu när jag fått veta var jag kan hitta alla väljarbarometrar samlade så kan jag inte låta bli att göra några reflektioner. Jag tycker att det finns några tydliga tendenser. Inte för att det är några nyheter, utan mer en bekräftelse.

Jag jämför vårens “snitt” med höstens. Då kan man se att moderaterna stabiliserats sig på en något högre nivå. Från 27-28% i våras till 30% nu i höst. Motsvarande sänkning gör folkpartiet, de låg på 12-13% i våras medan de nu i höst knappt kommer upp till 10% i snitt. Vi i Centerpartiet ligger ganska jämnt, 5,5-6,5%. Ska man fingranska fram någon tendens så är det faktiskt lite upp i höst. Åtminstone i slutet av hösten i jämförelse med slutet av våren. Kristdemokraterna är svåra att säga någonting om eftersom de hoppat mellan 3,3 och 8,3% enbart i höst. Men det är nog så att de i en större andel av undersökningarna i höst hamnat under fyraprocentsspärren.

På vänstersidan är vänsterpartiets nedgång tydlig. Från 6,5-7% i våras till 5,5-6% nu i höst. I de senaste mätningarna är det ännu lägre siffror. Miljöpartiet hade en bra period i början av året då de oftast låg runt 6%. Sedan i slutet av våren är de ganska jämna och hamnar i de allra flesta mätningarna mellan 4 och 5%. I höst har de bara varit under spärren vid ett tillfälle.

Socialdemokraterna är märkligt jämna. Under hela hösten har de hamnat mellan 32,1 och 36,7% i alla mätningar. Det är ett spann på enbart 4,6%. Jämför det med “lilla” kd som har ett spann på 5% och bara under november har moderaterna ett spann på 8%. Kan någon förklara detta? Jag har aldrig läst statistik, men kan det förklaras på något annat sätt än slumpen?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Opinionstendenser

 1. Leffe says:

  En variabel kan vara att olika frågeställare ställer frågan på olika sätt. Ytterligare en kan vara att det är större och mindre undersökningar, vilket kan påverka deras prognossäkerhet.

  När det gäller Kd tror jag att de är extremt känsliga för junilistans påverkan. Många som tidigare gillat Alf Svensson kanske gillar Nils Lundgren – helt enkelt bara för att de är äldre män med ett tilltal som kanske många äldre gillar.

  När det gäller folkpartiet tror jag att många tröttnat på “batongpolitiken” – det har itne samma nyhetsvärde längre att Jan Björklund vill ha hårdare tag, lite överallt.

  Centern har blivit lite anonyma på sistone, jag skulle tro att ni har potential på 8-10% om ni spelar era kort rätt. Ett bra kort att spela kanske skulle vaar att ge alliansen en politik för miljö eller att ta ledningen i att hitta sunda kompromisser mellan (m) och (fp)?

  Just nu finns det en känsla av att alliansen bleknat – det kommer att synas i undersökningarna framöver.

 2. site admin says:

  Leffe, jag håller med dig om att både Centerpartiet och alliansen i stort blivit för bleka på senaste tiden. Det är mycket internjobb i alliansen som inte syns utåt just nu.

  Det är kul att du nämner sunda kompromisser mellan m och fp. Det är inte sällan det har fungerat så i alliansen. Men har man en allians kan man inte på presskonferensen berätta om vem som tyckte vad och vem som kompromissade hur innan man kom överens.

  Vi i Centerpartiet har länge haft ett problem (inom kommunpolitiken är det ännu “värre”). Nämligen att vi är duktiga politiska hantverkare som är resultatinriktade och ofta lyckas i våra strävanden, men som är usla på att få ut vad vi gjort i media. Dvs raka motsatsen till Jan Björklund…

 3. Stefan says:

  Ett förnyat centern är något som jag i alla fall efterlyser. Här i Stockholm minns jag inte ens när centern satt i kommunfullmäktige sist. Det i sin tur tror jag får ordentligt genomslag även i rikspolitiken.
  Detta med sunda kompromisser låter skrämmande. Ska en stor del av alliansens tid gå åt till att försöka “jämka” ihop Fp och M?
  Den typen av allians låter lika skrämmande som den “röran” vi nu lever under.

 4. site admin says:

  Är man fyra partier, eller tre som i vänsterkartellen, så måste man lägga ner tid på att komma överens. Inte speciellt konstigt. Och jag ser givetvis hellre att de kompromisser som vinner i grunden är C-politik än att det är M-, Fp- eller Kd-politik.

  Men faktum är att vi oftast inte har så förtvivlat svårt att komma överens. En totalt ovetenskaplig bedömning är att vi är överens om ca 75% av alla riksdagsfrågor. Ytterligare 15% tycker vi inte lika men kommer överens ganska snabbt. I 5% av frågorna kommer vi överens efter “tannagnissel” (förstår ni inte ordet så får ni leta i ett skånskt-svenskt lexikon) och i de sista 5% så är det nästan omöjligt för oss att komma överens (delar av familjepolitiken och kärnkraften är nog de mest kända, men jag tror numera att det är folkpartiet som står mest offside i kärnkraftsfrågan och inte Centerpartiet).

  Min lika ovetenskapliga och tillika partiska bedömning av vänsterkartellen är att de också är överens i 75% av frågorna. Men de har svårare att diskutera sig fram pga svåra och svårförstådda ideologiska låsningar så de löser enbart 5% av frågorna snabbt och ytterligare 5% efter “tannagnissel”. För dem återstår 15% där de inte kommer överens. I princip hela EU-politiken, delar av arbetsrätten, icke-offentliga utövare inom skola, vård, barn- och äldreomsorg, flyktingpolitiken osv.

  Det är skillnaden mellan alliansens 5% och vänsterkartellens 15% som gör att vi vill regera tillsammans medan Göran Persson totalvägrar.

 5. Björn Bergqvist says:

  Centern har väl alltid dragits med ett profilproblem eftersom media Sverige bor innanför tullarna i STHML. “Den där j***vla lampan mitt i fejset” känns inte så långt bort som en beskrivning.

  Det finns ju faktiskt en profilfråga som ingen har tagit i sedan Carl Bildts dagar… IT. Väl medveten om att den inte är lika sexig som den var i slutet av 90-talet så är den inte mindre vikitgt. Som kommunal tjänsteman med förvaltning av IT som arbetsuppgift kan jag konstatera att användandet av IT har i stort blivit en integrerad del av mångas arbete men man utnyttjar sällar dess fulla kapacitet.

  Arbetet med 24-timmarmyndigheter går långsamt för de myndigheter som verkligen skulle behöva den, exempelvis kommuner. Skall vi klara “köttberget” så finns pengarna egentligen bara att hämta i en effektivare administration. Idag går organisation/verksamhet och IT hand i hand och båda behöver flexibillitet för att verksamheter skall kunna vara effektiva. För att inte tala om hur mycket lättar man skulle kunna utlokalisera verken. Dessutom, vaför måste verkens löneadministration sitta i STHML? Det finns i alla fall inga tekniska hinder. Jag kan skriva en hel uppsats om detta. Poängen är, sätt C politikerna i skolbänken om de nya möjligheterna kring IT-frågor.

 6. site admin says:

  Jag instämmer definitivt i att de flesta politiker har alldeles för dåliga kunskaper på IT-området. Intresse finns nog, men kunskapen om vad som behövs för de nödvändiga effektivitetsvinsterna som du beskriver är för dålig. Jag tror tyvärr det ser likadant ut på myndighetssidan. De som sitter med pengarna har för dålig kunskap om behoven.

  På tal om dålig kunskap så kan jag inte undanhålla er hur det såg ut i Region Skånes politiska ledning förra mandatperioden (jag jobbade då som politisk sekreterare i Regionledningen).

  Regionstyrelsens ordförande (m) hade dator men använde skärmen för att sätta upp post-it lappar. Regionstyrelsens vice ordförande (s) sa ifrån om att han inte ville ha någon dator. Min chef, Centerpartiets regionråd, gick visserligen på datakurs och hade dator, men under hela mandatperioden gick alla hans mail direkt till mig och sedan skrev jag ut dem så att han kunde läsa…

 7. Björn Bergqvist says:

  Jo det är uppenbart, jag har alldeles för många exempel på det själv. Jag får en stark känsla av att politiker tänker låtsas som de regnar tills de står på golfbanan med sin pension.´

  Det är dock intressant att observera att generellt har kvinnor mycket lättare att ta till sig IT i verksamheten är sina manliga motsvarigheter. Män har en tendens att vara mer intresserade av hur det fungerar för att sedan släppa kommentaren att “han känner (*valfri bekant/ kollega/ organisation*) som har något bättre”. Rätt komiskt när man jobbat med det i några åt.

  Din ordförande hade i alla falla dator och mail. Göran Johansson i GBG har varken dator eller e-post. Han är en duktig politeker utan, men risken finns att det uppfattas som “trendigt” av hans kollegor.

 8. site admin says:

  Jag visste inte att Göran Johansson, som jag för övrigt tycker är en väldigt stark person och en av få som vågar sätta sig emot Göran Persson, tillhörde anti-dator-gänget. Men jag blir inte det minsta förvånad.

  Undrar hur vår statsminister har det?

Leave a Reply

Your email address will not be published.