Ett växande problem

“Vi vet vem som gjorde det men tänker inte hjälpa polisen.”

Detta är tyvärr ett allt vanligare citat i tidningarna. Ungdomar pratar med journalister men vill inte hjälpa polisen. Idag är det en artikel i Sydsvenska Dagbladet där två killar säger att de vet vem som misshandlade en busschaufför i stadsdelen Kroksbäck i lördags kväll, men samtidigt säger de att de inte tänker berätta för polisen.

Vart är samhället på väg? Jag känner mig som en 80-årig gubbe när jag skriver det, men jag är ärligt oroad just för att fler och fler ungdomar har inställningen att de inte ska hjälpa polisen att lösa brott. Det handlar oftast inte om att skydda kompisar utan att de helt enkelt inte vill hjälpa polisen oavsett vilket brott som begåtts. Visst kan det finnas en rädsla för represalier, men oftast hade de kunnat ringa anonymt till polisen och säga vem gärningsmännen är utan att själv riskera något. Det hade såklart varit ännu bättre för polisen om vittnet vågat säga vad han eller hon sett i en rättegång, men bara att få namnen innebär en oerhört hjälp för att sedan hitta bindande bevis.

Polisen har blivit en “motståndare” och även om en person begått ett brott som svartmålar hela stadsdelen så är det ändå viktigare att hålla tyst för att inte hjälpa polisen. Jag tror att en ökad etnisk mångfald i poliskåren är helt avgörande för att vi ska få en bättre kontakt mellan ungdomar som de i Kroksbäck och polisen. Polishögskolan hävdar att de förbättrat situationen, men statistiken är missvisande eftersom det knappast är fler poliser med finsk eller annan europeisk bakgrund som behövs. Fortfarande är det få kurdiska, irakiska eller afrikanska killar eller tjejer som tar sig in på utbildningen. Inte minst svenskprovet har visat sig vara ett stort hinder.

Vill vi klara brottsbekämpningen i alla delar av Sverige i framtiden så kommer det att vara lika viktigt att kunna arabiska, turkiska eller franska som svenska för många poliser. Självklart måste alla klara att prata, läsa och skriva svenska, men andra språk och kunskap om andra kulturer, religioner och traditioner måste väga mycket tyngre i intagningen till polishögskolan än vad det gör idag.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.