Persson sågar sina kompisar

Det är svårt att veta vad statsministern har för avsikter när han totalsågar sina samarbetskamrater i Vänsterpartiet. Idag har han vid en pressträff i Vänersborg sagt att han är tveksam till ett samarbete med Vänsterpartiet efter valet. “De har ju en tradition som i huvudsak inte är parlamentarisk”, sa Persson enligt Aftonbladet. Det är inte snällt att säga om sina samarbetskamrater att de har en tradition som i huvudsak inte är parlamentarisk. Frågan är ju då varför han samarbetar med dem nu. Vänsterpartiet sitter med och förhandlar i princip varje proposition. Går det verkligen att ge ett parti utan parlamentarisk tradition ett sådant ansvar?

Jag kan inte heller låta bli att fundera över varför Persson gör det här utspelet just nu. För att det skulle vara en slump eller att “jag säger så mycket utan att tänka, jag är spontan” tror jag inte det minsta på. Statsministern är genomtaktisk, han gör ingenting av en slump utan att ha gjort taktiska överväganden.

Förmodligen tycker han att Vänsterpartiets kommunismdiskussion även drabbar socialdemokraterna och därför vill han göra ett tydligt avståndstagande från dem. Det kan också vara så att han tror att Vänsterpartiet åker ur riksdagen och att han inte heller vill ha “kamrat 4 procent”. Om det är så kommer vi säkert att märka längre fram.

För ett par dagar sedan “läckte det ut” (tror jag inte det minsta på, det var säkert ett medvetet “släpp” av sossarna) att socialdemokraterna tänker spräcka den borgerliga alliansen genom att flirta med c och fp, angripa m och ignorera kd ur riksdagen. Avståndstagandet från v är nog en ytterligare åtgärd för att valet inte ska bli ett val mellan alliansen och vänsterkartellen med s, v och mp. Socialdemokraterna vill säkert gärna att väljarna ska tänka i fler alternativ så att valet blir ett val mellan partier utan klara regeringsalternativ.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.