IFK Göteborg får ta smällen

Som Malmö FF-supporter har jag givetvis ingenting emot om IFK Göteborg blir tvångsnedflyttade till Superettan. De får gärna ramla ner i tvåan också för den delen. (För er som inte känner till det så är det normala som MFF-supporter att ha extra mycket mot två andra lag, nämligen Göteborg och Helsingborg.)

Men ändå kan jag inte låta bli att känna att det är IFK Göteborg som får ta smällen för en “idrottsföreningskultur” som de bara en del av, kanske lite orättvist. Vi vet att Bosse Ringholms Enskede och Elfsborg också utreds av Skatteverket, men jag är övertygad om att nästan alla toppklubbar inom såväl fotboll som andra sporter med mycket pengar inblandade har något orent mjöl i påsen. Kanske till och med MFF.

Det verkar vara så att många idrottsföreningar tyckt sig vara så viktiga “för samhället” att de kunnat glida på reglerna för att uppnå ännu större “samhällsnytta”. Jag är den första att hålla med om att idrottsföreningar och andra organisationer också för den delen är oerhört viktiga i samhället. Det civila samhället, eller det ideella samhället, med organisationer som tar ansvar inte minst för ungdomar är en grund som vårt land inte kan vara utan. En anledning till våldsamheterna i Frankrike tror jag t.ex. är att det finns en alldeles för svag civil struktur. Idrottsföreningar, etniska föreningar, kyrkor, politiska föreningar, alla är viktiga för att skapa en meningsfull tillvaro för väldigt många människor.

Problemet med de svenska toppklubbarna är inte att de tycker att de är viktiga för samhället, för det är de. Problemet är att de tycker att de har rätt att bryta mot eller åtminstone glida på reglerna för att uppnå bättre resultat. Det har blivit en sorts föreningsdopning där reglerna får andrahandsprioritet efter resultatkraven. Jag hoppas att IFK Göteborg-skandalen blir en väckarklocka för andra föreningar. Det är inte tillåtet för idrottsmän att bryta mot regler för att uppnå bättre resultat. Lika lite är det okej för föreningar att göra det. Det är inte fair play när de som väljer att följa alla regler får sämre förutsättning än fuskarna.

This entry was posted in General, Sport. Bookmark the permalink.

4 Responses to IFK Göteborg får ta smällen

 1. Patrik says:

  Det är ju knappast första ggn ett klubb har blivit granskad, I Västra Frölunda och MIF har ju ledande personer hamnat i fängelse.
  Mitt lag AIK hade i hockeyn ngn miljon avsatt några år för en tvist med skattemyndigheten angående reseräkningar som AIK till slut vann.

 2. site admin says:

  Det har du helt rätt. Jag tror dessutom att några ledare i Tingsryds AIF var “först ut” när de dömdes till fängelse för skattebedrägeri.

  Men jag tycker ändå att misstankarna mot IFK Göteborg tagit problemet till en ny nivå. IFK är ett av Sveriges stora fotbollslag genom tiderna och fotboll är den största sporten som tilldrar sig det största intresset. Det visar också den mediala bevakningen av skattehärvan.

  Det handlar också om en landslagsspelare, Stefan Selakovic, och om en f.d. allsvensk skytteligavinnare, Peter Ijeh. Som MFF:are kan jag tycka att det är lika gott att Ijehs girighet när han lämnade MFF för IFK straffar sig på det här sättet. Men oavsett detta är det två spelare som är kända och har högt förtroende. Medias rapportering gör också dem till oskyldiga lamm medan klubbdirektören och kassören utmålas som vargarna.

 3. Joy says:

  Hade ju varit katastrof om Sveriges mest framgångsrika och största lag inte spelar i den högsta divisonen.

 4. site admin says:

  Tycker jag inte. Visar det sig att IKF begått så grova brott som de misstänks för så är reglementet tydligt, de ska tvångsnedflyttas. Att det är IFK Göteborg och inte Västra Frölunda eller Ljungskile har absolut ingen betydelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.